Menu

HGK: Hrvatska ima potencijal postati regionalni lider u proizvodnji čistog vodika

ZAGREB - Europski zeleni plan postavio je ambiciozan cilj smanjenja emisija za 55% do 2030. te dostizanje nultih stopa emisija do 2050. godine. Obnovljivi vodik kao gorivo budućnosti ima potencijal zauzeti središnje mjesto u tom klimatski neutralnom gospodarstvu, stoji u priopćenju HGK-a koje prenosimo.
„Od svih projekata u domeni proizvodnje obnovljivog vodika na globalnoj razini, 30 posto nalazi se u Europi. Želja nam je i da Hrvatska uđe u ovaj prestižni klub zemalja. Vodik nudi rješenje za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora, prije svega u energetici, u prometu i industrijskim procesima,“ poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš na današnjoj konferenciji Making Hydrogen Happen.

Konferencija je dio aktivnosti Grupacije za vodik HGK, koja okuplja 50-ak tvrtki i organizacija. Radoš je naglasio da je Komora pokrenula Mapiranje potencijala razvoja ekonomije vodika. „Dugoročno nam je cilj osnažiti one koji su već predvodnici, a praznine popuniti razvojem administrativnog i regulatornog okruženja te izvora financiranja,“ naglasio je potpredsjednik HGK.

Prema preliminarnim rezultatima do sada se u mapiranje uključilo 115 dionika, a plan je tijekom sljedeće godine dovršiti proces te dugoročno upravljati aktivnostima razvoja tržišta. Prema rezultatima mapiranja HGK u pogledu financiranja najvećim dijelom se računa na EU fondove (39%) s velikim udjelom i vlastitih sredstava (30%). Primarni razlozi za neuvođenje vodika u poslovanje su: nedostupna tehnička rješenja (37%), nedostatak informacija o tržišnome potencijalu (26%), nepostojanje izvora financiranja (16%) i ograničavajući zakonodavni okvir (11%).

„Hrvatska ima potencijal postati regionalni lider u proizvodnji čistog vodika zahvaljujući jednim dijelom i obilju obnovljive energije kojom raspolaže. Vidjeli smo danas da postoji i veliki interes privatnog sektora da iskoristi taj potencijal i uz potporu hrvatske Vlade krene s realizacijom projekata koji će staviti Hrvatsku na energetsku kartu Europe. Na tom putu, od velike pomoći će biti i financijska sredstva omogućena kroz različite EU fondove.

Na Hrvatskoj je sada da objeručke iskoristi ovu priliku za razvoj gospodarstva temeljenog na vodiku te na taj način osigura energetsku sigurnost za nas, ali i za sljedeće generacije,“ rekao je direktor međunarodne organizacije Hydrogen Europe Jorgo Chatzimarkakis prepoznati zagovornik vodika unutar institucija Europske unije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam