Menu

Staničić za MS: Prihodi od turizma će biti veći od 2019. godine

ZAGREB - I dalje smo u špici turističke sezone. U Hrvatskoj se i dalje odmaraju brojni turisti najvećim dijelom iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske, a vratili su se i turisti iz Velike Britanije i SAD-a. Ovogodišnje rezultate za Media servis je otkrio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

''Treba naglasiti da se u Hrvatsku i dalje odmara oko milijun i 100 tisuća turista, dakle nastavljam onaj trend špice turističke sezone iz početka kolovoza i kraja srpnja. Do sada smo negdje na razini 96 posto noćenja i 90 posto dolazaka u odnosu na rekordnu 2019. godinu''.

Na pitanje kakve prihode očekuje, odgovorio je:

''Prihodi će zasigurno biti veći u odnosu na 2019. međutim ja bih pričekao kraj godine s obzirom na to da je pred nama još ostatak glavne turističke sezone i da je pred nama još postezona koja će po najavama biti jako dobra, i rujan i listopad. Ja vjerujem da ćemo na kraju biti svi zadovoljni s prihodima''.

Napominje da su ovakvi rezultati potvrda da se Hrvatska dobro pripremila za ovu turističku godinu. Otkrio nam je i koje su destinacije najposjećenije.

''Turistička regija Istra i Kvarner. Naravno da su uvijek najposjećenije destinacije koje imaju najveći kapacitet - Rovinj, Poreč, Medulin, Vrsar, zatim Vir, Mali Lošinj. Naravno treba tu uzeti u obzir i Split, Zadar i Dubrovnik. Brojni naši otoci su i ove godine jako dobro posvećeni od Krka, Raba, Lošinja, Brača, Hvara..."

Osvrnuo se i na izgradnju Pelješkog mosta te kako je to utjecalo na razvoj turizma u tom dijelu zemlje. Istaknuo je da se po broju vozila koji dnevno prođu mostom pokazalo da je izgradnja tog mosta bila itekako potrebna i iz turističkog aspekta i smatra da će postati svojevrsna atrakcija u budućnosti.

"Ono što je najvažnije da će u budućnosti promijeniti turističku sliku i Pelješca i neretvanskog kraja. Mislim da je to jedna sjajna pretpostavka za budući razvoj i održivog turizma na tom našem području koje je atraktivno, bogato i raznoliko. Isto tako Pelješki most će značiti i promjenu na neki način turističke strukture, odnosno tržišta i u samom Dubrovniku''. Staničić ističe da kontinentalni dio Hrvatske slijedi trend obale.

''Imamo pozitivne rezultate u brojnim kontinentalnim destinacijama od Međimurja, zagorja, slavonskih županija, Like i Gorskog kotara. Vjerujem da je budućnost kontinentalnog turizma u Hrvatskoj upravo u toj raznolikosti i da će nova Strategija održivog razvoja turizma dati odgovore na to na koji način i kontinent još dodatno pojačati''.

Iako smo prepoznati kao sigurna turistička destinacija, upitali smo direktora HTZ-a, koji je u kontaktu s brojnim turistima, osjećaju li se sigurno s obzirom na to da cijelo ljeto izbijaju brojni požari na priobalju, ali i kako su turisti u Istri prihvatili redukciju vode.

"Turisti razumiju situaciju jer su oni jako i ekološki osviješteni. Oni se osjećaju naravno sigurno i zato jesu došli u Hrvatsku. Hrvatska je jedna od najsigurnijih turističkih destinacija. Svjesni smo svi skupa suša. Ja bih rekao da su čak u Istri dobro prihvatili ove mjere redukcije vode''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam