Menu

HNB: U studenom ubrzan rast kredita poduzećima na 2,2 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u studenome za 0,7 milijardi kuna ili 0,3% u odnosu na listopad ove godine (na osnovi transakcija), dok se njihov godišnji rast zadržao na razini od 4,5% iz prethodnog mjeseca, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za studeni.
U ukupnim plasmanima, koji su u studenome iznosili 243,4 milijarde kuna, najveći se dio odnosi na kredite u iznosu od 237,6 milijardi kuna. Gledano po sektorima, na mjesečnoj razini su porasli su krediti poduzećima za 0,4 milijardi kuna ili 0,5% te krediti stanovništvu za 0,2 milijarde kuna ili 0,2%, a blagi rast primjetan je i kod ostalih financijskih institucija (0,1 milijardu kuna ili 0,5%). Najveći dio mjesečnog rasta kredita odobrenih stanovništvu odnosi se na stambene kredite (0,3 milijardu kuna ili 0,4%), dok su gotovinski nenamjenski krediti ostali gotovo nepromijenjeni.

Promatrano na godišnjoj razini, zabilježeno je usporavanje ukupnih kredita stanovništvu s 4,9% u listopadu na 4,8% u studenome, kao odraz usporavanja rasta stambenih kredita (s 11,3% na 10,5%) zbog izraženog rasta subvencioniranih kredita ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine. Usporavanje kreditiranja stanovništva na godišnjoj razini dijelom je ublažila stagnacija gotovinskih nenamjenskih kredita koji su se smanjili u istom mjesecu prošle godine, što je povećalo godišnju stopu njihovog rasta (s 1,6% na 2,0%). S druge strane, krediti poduzećima su nakon stagnacije u ranijem dijelu godine nastavili bilježiti ubrzanje rasta na godišnjoj razini (s 1,8% na 2,2%).

Više na https://www.hnb.hr/-/komentar-monetarnih-kretanja-za-studeni-2021.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam