Menu

Ministarstvo zdravstva: Najsuvremenije metode liječenja raka gušterače dostupne i na uputnicu

ZAGREB - Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje oboli od raka gušterače oko osamsto osoba, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Vrlo visoka stopa smrtnosti od te zloćudne bolesti iz godine u godinu se smanjuje, a vijek preživljavanja povećan je na dulje od 25 mjeseci u odnosu na ranijih prosječno šest mjeseci. U Ministarstvu zdravstva stručni tim Specijalne bolnice Radiochirurgije Zagreb predstavio je rezultate i iskustva četverogodišnjeg liječenja inoperabilnog karcinoma gušterače. U protekle četiri godine u Radiochirurgiji izvedeno je svake godine od 30 u 2017. godini do 69 radiokirurških zahvata na pankreasu 2020. godine. U tom razdoblju broj preživjelih osoba je udvostručen što je Hrvatsku za 2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama Europske unije. Priopćenje Ministarstva zdravstva prenosimo u cijelosti:
"Rezultati koji se postižu u našoj bolnici posljednjih godina kod pacijenata s inoperabilnim lokalno uznapredovalim rakom gušterače predstavljaju trenutno apsolutni svjetski vrh u liječenju karcinoma gušterače”, - ističu stručnjaci Radiochirurgijie i dodaju da je svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo. U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka što omogućuje najsuvremenija oprema koja se koristi u toj ustanovi.

“Za sve pacijente oboljele od raka gušterače u Hrvatskoj ove informacije su od izuzetnog značaja, jer pružaju nadu u mogućnost liječenja s puno povoljnijim ishodom nego do sada, a još važnije je da im je takva vrsta liječenja dostupna i putem uputnice,” - kažu u Ministarstvu zdravstva i naglašavaju da je omogućavanje ovakvog liječenja hrvatskim pacijentima oboljelima od neoperabilnog raka gušterače na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti zdravstvene zaštite i mogućnostima praćenja ishoda liječenja što će biti jedan od koraka u reformi zdravstvenog sustava.

Medicinski tim Radiochirurgije najavljuje i nove iskorake u načinu liječenja raka gušterače. Uz potporu sredstava Europske unije planira se početi liječenje radiokirurškim tretmanom i karcinoma gušterače koji se sada rješava klasičnim operativnim zahvatom. Bez, kako ističu, krvi I noža, ubuduće će se korištenjem dvaju najsuvremenijih radiokirurških uređaja i umjetne inteligencije omogućiti liječenje raka za pacijente lakše i ugodnije, ali i s povećanim šansama za produljenje života s tom bolešću. Time bi se trebao povećati broj pacijenata kojima će biti dostupan ovakav oblik liječenja, a Hrvatsku i dalje držati među uspješnijim europskim zemljama u učinkovitom nošenju s tom teškom bolešću."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam