Menu

Presjek aktivnosti AER-a u prvoj polovici godine

ZAGREB - Iza Udruženja europskih radija (AER) je izrazito aktivno razdoblje, a u nastavku donosimo pregled važnijih aktivnosti u prvoj polovici ove godine.
Početak i ove godine bio je u znaku pandemije, a o razmjerima udara, s konkretnim podacima AER je redovito izvještavao Bruxelles i tražio konkretne mjere, od financijske potpore do ublažavanja regulacije. ‘Podaci koje smo predočili u Bruxellesu vjerno su prikazali situaciju u kulturnom i kreativnom sektoru prije i nakon krize. Sasvim precizno su pokazali o koliko jakom udaru je bila riječ, ali i da je taj sektor značajan dio rješenja za izlazak iz europske krize’, navodi Luka Đurić, kreativni konzultant AMM Global Instituta koji sjedi i u Izvršnom odboru AER-a.

Istodobno su radili na osiguravanju dostupnosti radijskog sadržaja na različitim platformama.

‘To je budućnost koja nema alternative da bi se očuvalo zdravo radijsko tržište. Sudjelovali smo u raspravi o RSPP-u (Radio Spectrum Policy Programme) i ukazali na još uvijek otvorena pitanja, poput uporabe frekvencijskog pojasa 700 MHz, te podržali ambiciozni plan Europske komisije za 5G mrežu’, objašnjava Đurić, a u fokusu AER-a je i širenje DAB+ tehnologije.

‘Digitalno emitiranje sve je rasprostranjenije i prihvaćenije u Europi. Pandemija je dodatno pogurala digitalni radio koji je napravio svoj najveći skok dosad. U ovoj godini vidimo i pomake s obzirom na EU pravilo prema kojemu u sva nova vozila moraju biti ugrađeni DAB+ prijamnici. Mi u AER-u pozdravljamo i potičemo širenje te tehnologije za koju se pokazalo da je dobra i za okoliš i za ekonomiju.’

Od početka godine, u više navrata upozoravali su i na važnost regulacije globalnih online platformi, što je jedna od svjetskih top tema, a Europska unija iskazala je spremnost da se s njome uhvati u koštac.

‘Sve se svodi na to da danas ne vrijede ista pravila za sve, a u takvim uvjetima ne može se osigurati poštena tržišna utakmica. Činjenica je da velike online platforme koriste značajne regulatorne prednosti, a sada je prilika da Europska unija uvede nova pravila igre’, poručuje Đurić.

​AER je uključen u raspravu o uvođenju digitalnog nameta, a nedavno su upozorili i da je oglašavanje političkih stranaka, koalicija i nezavisnih zastupnika na radiju striktno regulirano na nacionalnim razinama, dok to nije slučaj s online platformama. ‘Aktivni smo i u borbi protiv širenja online dezinformacija. Europskoj komisiji predložili smo niz mjera koje bi pomogle u rješavanju ovog akutnog problema. Isto tako upozorili smo da sadržaj koji nastaje u medijskim kućama spada pod uredničku odgovornost i već podliježe medijskoj regulaciji i standardima’, navodi Đurić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam