Menu

Mjere za borbu protiv online dezinformacija: ‘Prilika Bruxellesu da postavi visoke standarde’

ZAGREB - Bruxelles je najavio jačanje borbe protiv online dezinformacija i objavu smjernica za jačanje Kodeksa prakse u njihovom suzbijanju. Udruženje europskih radija (AER) s kolegama iz još nekoliko udruženja reagiralo je prijedlozima koji bi trebali pridonijeti zaustavljanju širenja dezinformacija.
Ovo je prilika Bruxellesu da postavi visoke standarde, učinkovit nadzor i uzme u obzir nove prijetnje. Online platforme sada mogu pokazati da su predane zaštiti građana Europske unije’, govori nam Luka Đurić, član Izvršnog odbora AER-a i kreativni konzultant AMM Global Instituta.

Konstruktivno su se, kaže, uključili u raspravu i definirali mjere u borbi protiv dezinformacija.

‘Tražimo definiranje jasnih obveza čije će se ispunjavanje pratiti kroz ključne pokazatelje uspješnosti. Sljedeći važan korak je osigurati otvorenost i transparentnost kako bi imali jasan uvid u točne podatke i učinkovito pratili izvršenje obveza. Tražimo i definiranje procedure u slučaju da platforma uskrati ili ograniči pristup podacima.’

U mjerama se posebno ističe neuplitanje u integritet medijskog sadržaja i poštivanje uredničkih odluka.

‘Sadržaj koji nastaje u medijskim kućama spada pod uredničku odgovornost i već podliježe medijskoj regulaciji i standardima.’

Europskoj komisiji predlažu i uvođenje redovitih godišnjih izvješća u sklopu borbe protiv online dezinformacija kako bi se regulativa mogla unaprjeđivati, od popunjavanja praznina do identifikacije novih prijetnji, a sve pod paskom neovisnih stručnjaka.

‘Tražimo jasan uvid u tokove novca prema neautentičnim računima i web stranicama, informacije o uklonjenom oglašavanja, ali i općenito o oglašavanju po pitanju svih sudionika i krajnjih korisnika kako bi se osigurala što veća transparentnost tržišta’, objašnjava Đurić.

Na razini država članica trebali bi biti dostupni podaci relevantni za utvrđivanje ključnih pokazatelja uspješnosti, a to se odnosi i na obveze prema zaposlenima, ugovornim stranama i investicije u sustav.

‘Kako bismo raspolagali preciznim podacima o veličini problema, o poduzetim naporima i ostvarenim rezultatima, trebamo pratiti stanje na pojedinačnim platformama, ali i ukupno online.’

AER zaključno traži uključivanje kompetentnog tijela koje će biti zaduženo za nadzor i pravilnu provedbu Kodeksa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam