Menu

Što je HD radio i što nudi slušateljima?

ZAGREB - Na 4. HRF-u na kojem se raspravljalo o digitalnom radiju direktor Antene Zagreb i kreativni konzultant AGI-ja Hrvoje Barišić upoznao je okupljene s mogućnostima HD radija, standarda za digitalni radio na nekim inozemnim tržištima.
‘Riječ je, naravno, o digitalnom odašiljanju radija u zemaljskoj mreži. U SAD-u, u čiju mrežu je uključeno više od 2000 radijskih postaja, predstavlja standard za digitalni radio, a koriste ga još u Kanadi i Meksiku’, objasnio je uvodno Barišić napominjući da HD u nazivu ne označava High Definition, kao kod televizija, već je to ime brenda tvrtke koja pruža uslugu.

Kao prednosti HD radija izdvojio je jednostavnost prijelaza s analognog na digitalno odašiljanje koje omogućuje ‘čist’ zvuk bez šumova. Postojeći FM pretvara u digitalni signal i nudi opciju još tri dodatna digitalna kanala.

‘Uz digitalni prijenos zvuka prenosi i podatkovne usluge, što znači da na displayju prijemnika možemo vidjeti, na primjer, cover albuma pjesme koja trenutno svira, vremensku prognozu, stanje u prometu ili bilo koju drugu korisnu informaciju.’

Što se tiče nedostataka, Barišić ističe da su to svakako ulaganja u odašiljački sustav i nove prijemnike, što je trošak i za radijsku postaju i za krajnjeg korisnika - slušatelja. Međutim, u posljednje vrijeme, kao i u slučaju DAB-a, proizvođači opreme i autoindustrija ‘po defaultu’ ugrađuju opciju HD radija. Ta opcija u Hrvatskoj nije u igri, jer smo se kao dio Europe opredijelili za DAB, koristimo europsku praksu planiranja spektra i dodjeljivanja kanala, a nisu se ni radila posebna istraživanja što se tiče HD radija, a što bi iziskivalo dodatna financiranja.

‘U svakom slučaju, HD radio, uz DAB+ jedna je od vodećih tehnologija za digitalno odašiljanje zvuka. Jednostavna je krajnjem korisniku, a radijskoj postaji omogućuje emitiranje još tri dodatna digitalna kanala’, zaključio je Hrvoje Barišić izlaganje na ovu temu na 4. Hrvatskom radijskom forumu koji je održan na Svjetski dan radija.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam