Menu

Virtualne posjete AGI-ju: Studenti otkrivaju dinamičan svijet radija

ZAGREB - Radijski medij iznimno je atraktivan i zanimljiv mladima, posebno onima koji se žele otisnuti u svijet medija. AGI im je, sukladno epidemiološkim uvjetima, virtualno otvorio svoja vrata, a kroz dinamičan svijet radija vodi ih Anita Šulentić, prokuristica prvog privatnog instituta kreativne industrije koji promiče stjecanje novih znanja i vještina.
Idući tjedan virtualno će Amm Global Institutom prošetati više od 100 studenata Sveučilišta Sjever, a nedavno su tu priliku iskoristili studenti Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta u Puli koji na tjednoj bazi pripremaju studentsku emisiju ‘Malo kulture, malo turizma’ na lokalnom Radiju Maestral.

‘Prenošenje znanja novim generacijama nama u AGI-ju iznimno je važno jer oni su naša budućnost. Na primjeru radijske industrije koja je u Hrvatskoj vrlo razvijena studenti mogu uvidjeti važnost usvajanja novih vještina koje donosi digitalno doba, a kreativnost je ključna’, navodi Anita Šulentić.

Priča nam da je prvi virtualni obilazak trajao dva sata tijekom kojih je studentima približila način rada na komercijalnim formatiranim radijskim postajama, predstavila im radne pozicije koje postoje na modernim radijima, programska i prodajna pravila te tehnološku pozadinu rada.

Na konkretnim primjerima pokazala im je kako su procesi konvergencije medija, formatizacije i digitalizacije transformirali radijski brend, multimedijalne radijske proizvode i programske proizvode na zahtjev ciljane publike. Upoznala ih je i sa strateškim pristupima modernom radiju koji je primarno usmjeren na Y i Z generacije koje su odrasle okružene digitalnim platformama. Anita nam je otkrila i da su studenti imali niz zanimljivih pitanja, pa i ambicioznih prijedloga što je posebno raduje, a njihova profesorica i voditeljica doc.dr.sc. Tijana Vukić ističe:

‘Za većinu je to bio posve novi sadržaj koji je rezultirao spoznajama prvenstveno vezanima uz to što je sve iza kulisa neke radijske postaje koju slušamo na svojim radioprijemnicima ili digitalno, a posebno kako se moderni radio namijenjen mladima svojoj publici danas obraća putem cijelog niza digitalnih medijskih platformi’, objašnjava Vukić.

‘Vrlo je izazovno pripremiti višesatne dinamične materijale koji će držati pozornost više desetaka, ponekad i stotinu slušatelja i gledatelja, posebice kad im želite dočarati različite radijske projekte i programske formate.

Ipak, prošlogodišnja prilagodba studenata online nastavi uz pokazanu proaktivnost pokazala se kao izvrsna kombinacija’, zaključuje Šulentić koja se sada priprema za virtualni susret sa studentima Sveučilišta Sjever.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam