×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1860

Menu

Lorencin za MS: Vlada o Kuparima 19. ožujka

ZAGREB - U Berlinu je završen još jedan Sajam turizma na kojem se predstavila i Hrvatska. Što je dogovoreno i je li zadovoljan sastancima, kao i o najavama za predsezonu i sezonu govorio je u emisiji "U četiri oka Media servisa", ministar turizma Darko Lorencin.





Kakva su očekivanja za ovu sezonu po pitanju njemačkog tržišta?



"Ove sezone po pitanju njemačkog tržišta očekujemo blagi porast od 1 do 2 posto i ono što je tu isto tako posebno u odnosu na prethodnu godinu, već prethodnu godinu je booking bio usporen. Ove godine je isto tako usporen ali se ta usporenost odnosi i na sve ostale destinacije i njemačko tržište reagira isto po svim destinacijama što ovih posljednjih 15 dana rezultira time da je booking pojačan i kod svihglavnih turoperatera, Hrvatska je u porastu."



Kakva su očekivanja za predsezonu općenito i za cijelu godinu?



"Predsezona i sve ostale pripreme koje smo napravili, napravili smo pravovremeno i očekujemo da će predsezonsko razdoblje koje završava sa 30.6. pokazati par postotaka porasta u dolascima i nešto malo manje o noćenjima, ovisno o praznicima ove godine, Uskrs itd., nešto malo jači će biti peti mjesec, možda koji postotak slabiji šesti, ali u prosijeku, ono što nam je od interesa i o čemu smo najviše sa turoperaterima razgovarali, je da se kreira jedan standardni odnos i strateški partner pogotovo kad je riječ o TUI-u i Thomasu Cooku, i da tu ne rješavamo samo one glavne sezonske mjesece već da i tijekom pred i posezone osiguravamo dolaske jer radi se o turoperaterima koji imaju svoje vlastite flote."



Zarada će onda biti barem na razini lanjske?



"To se ne bi moglo reći i da postoji kristalna kugla, no činjenica jest da tvrtke u turizmu u RH neprestano investiraju. Investicije su iz godine u godini u porastu i kao posljedica tih investicija nastaju novi hoteli, novi sadržaji koji su atraktivniji, u cjenovno višem razredu i po samoj toj logici, uz povećani fizički promet, možemo očekivati i veće financijske rezultate."



U kojoj su fazi projekti Kupari i Brijuni?



"Najpripremljeniji projekt su Kupari. Kako sad stvari stoje, plan nam je da budu odlučeni na Vladi 19.ožujka. To je već ušlo u proceduru Vlade. Napravili smo jedan paket za investitore, gdje nekretninu koja dosad nije bila korištena u osnovne svrhe, počistili smo, formirali smo poslovne knjige. To je bio jedan dug i detaljan proces, objedinili tri vrste koncesije: pravo građenja, kulturno dobro i pomorsko dobro u jedan natječaj kako bi investitorima bilo što jednostavnije, na dugi rok od 99 godina i potvrda je tu. jedan od ključnih velikih igrača TUI, čiji je ulazak označen već sada kao strateški u Hrvatsku. Javit će se na natječaj i na nama je da dovršimo još taj posljednji dio i da vidimo ima li još zainteresiranih."



Cijeli intervju potražite na www.mediaservis.hr od 18 sati ili poslušajte na valovima Media servisa.
nazad na vrh