Menu

Marinko Leš za MS povodom Svjetskog dana glasa: Zastrašujuće je koliko glas AI-ja dobro zvuči

ZAGREB - Svjetski je dan glasa, pa smo u Intervju Media servisa ugostili našeg radijskog kolegu, akademskog glumca, doktora znanosti i autora knjige "Gluma i neoroznanost" Marinka Leša. U razgovoru s Emom Milovanović otkrio je zašto je glas važan, zašto je bitno brinuti o našem glasu i hoće li AI zamijeniti ljudski glas.
Glas je osnovno sredstvo komunikacije, važan je svakodnevno, za naš posao i život općenito, poručuje Marinko Leš, inače član ansabla HNK Varaždin.

"Važan je zapravo svima, pa čak i onim ljudima koji se ne bave direktno glasom ili ne zarađuju glasom, apsolutno ga trebaju njegovati i jako je bitan. Ne samo mi glumci, ne samo mi spikeri i medijski radnici, nego svi".

Na pitanje koliko je glas bitan u glumi i koliko utječe na gledatelje u publici, naš sugovornik odgovara - itekako utječe, a postoje i razlike u glasu na filmu i u kazalištu.

"U kazalištu vas mora čuti zadnji red i to je kod glumaca najveći problem, jer neke scene se naprosto ne mogu glumiti, ako si baš jako izražajan, afektiran, glasan, uvijek postoji neke neke scene gdje moraš biti tih. To to su posebne tehnike i i to glumci uče, kako zapravo doprijeti do zadnjeg reda, a ne derati se, a ne trošiti svoj glas".

​Preko glasa vam ljudi vjeruju ili ne vjeruju, bilo da je riječ o glumi ili svakodnevnom životu, napominje Marinko Leš.

"Naprosto čujete da li vas netko laže ili ne. Zato je radio posebno zanimljiv medij, jer na radiju ste kada ga slušate usredotočeni samo na glas i zapravo jako puno stvari možete saznati iz glasa tog radijskog voditelja, novinara, ako ga idete baš jako analizirati, gotovo da možete prepoznati što je dotični taj dan jeo".

Treniranje ili vježbanje glasa nikada ne završava, napominje naš sugovornik koji je proveo godine i godine u treningu.

"Glas se dobije rođenjem, ali on se može trenirati, on se može korigirati, on se može uljepšavati, naravno ova neka osnova je tu, ali on se može lijepo prilagoditi da bude još ljepši, još bolji i uvjerljiviji".

I neizbježna tema je umjetna inteligencija koja već danas koristi i naš glas, pa to nije samo pitanje budućnosti, već i sadašnjosti, napominje Leš.

"AI danas fenomenalno koristi ljudski glas sa svim njegovim kvalitetama i to je zapravo zastrašujuće koliko dobro zvuče i to će na neki način sigurno oduzeti i spikerima i radijskim voditeljima, pa možda čak i televizijskim, puno posla. Jer zaista zvuče fenomenalno i zvuče tako da vi možete na njega računati 24 sata dnevno, 365 dana u godini, neće biti nikada prehlađen, neće biti bolestan možete ga koriste kad god želite".
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam