Menu

Fra Ante Bešlić za MS: Istinska vrijednost Božića je da se Bog utjelovio i da je po tom svom utjelovljenju nama otvorio put spasenja

ZAGREB - Vrijeme je priprave za Božić, vrijeme molitve, vrijeme radosnog iščekivanja rođenja Isusa Krista. Koje su istinske vrijednosti Božića, na koji se način vjernici trebaju pripremiti i je li se ovaj blagdan izgubio u komercijalizaciji, samo su neke od tema o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s fra Antom Bešlićem.
U nedjelju je Badnji dan. Fra Ante Bešlić nam je pojasnio njegov značaj.

''Badnjak je dan neposredne pripreme za Božić, dan u kojem se obitelji okupljaju i gdje u ozračju zajedništva i jedinstva dočekujemo misu polnoćku i dočekujemo rođendan Gospodina našeg Isusa Krista''.

Ove godine katolike kopka jedna neobična dilema - postiti ili ne postiti na Badnjak s obzirom da pada na četvrtu nedjelju došašća. Fra Ante Bešlić je razriješio tu nedoumicu.

 ''Nedjelja je dan kada slavimo Gospodinovo uskrsnuće i svaka nedjelja je svetkovina kao takva, a svetkovina ne dopušta post na taj dan. Ako želimo postiti na Badnji dan, onda postimo dan prije, to jest, u subotu''.

Dotaknuli smo se i smisla te istinskih vrijednosti samog Božića.

''Istinska vrijednost Božića je da se Bog utjelovio i da je po tom svom utjelovljenju nama otvorio put spasenja. Ove godine slavimo i 800 godina od jaslica svetoga Franje u Grecciu i tom prilikom naš Sveti Otac papa Franjo udijelio je mogućnost da se izmoli potpuni oprost za grijehe i on se može zadobiti u svim franjevačkim crkvama sve do 2.veljače sljedeće godine''.

''Duhovna priprema počinje u čovjekovoj nutrini, na misama zornicama, tijekom svete ispovijedi'', rekao je fra Ante o pripremi vjernika za Božić.

''Sakrament u kojem se oslobađamo svojih grijeha, sakrament u kojem nas Bog naših grijeha ozdravlja, oslobađa, odrješuje i gdje kao novorođeni, kao što on dolazi rođen u jaslama, mi nakon naše ispovijedi izlazimo novorođeni i krećemo u svoj život i onda možemo uistinu doživjeti onu vrijednost Božića i na taj način možemo doživjeti mir u kojem Božić dolazi nama, a taj mir kroz to mogu osjetiti i naši bližnji''.

Za neke se ipak Božić pogubio u komercijalizaciji...

''Svijet oko nas blješti, svijet ima svoju ponudu i mi na tu ponudu ponekad pristanemo. Zašto? Razlog je jednostavan - pokušavamo naći rješenje i to rješenje koje svijet nudi se nekako čini brže i ekspresnije, no opet naposljetku slijedi povratak Isusu, slijedi povratak malom djetetu u jaslicama, slijedi povratak našem Bogu koji nam jedini može dati istinski mir i kod kojeg jedino možemo naći utjehu i ono trajno rješenje za probleme koje nosimo''.

U Hrvatskoj, nažalost, nije malo onih koji su skloni reci da najradije ne bi slavili Božić jer ih možda podsjeća da je stvarnost daleko od božićne idile. Mnogi se osjećaju zabrinuto, preopterećeno, anksiozno, bilo zbog privatnih problema, bilo zbog trenutne ekonomske situacije... Svima koji se tako osjećaju fra Ante je poručio:

''Božić donosi jednostavnost, Božić donosi malenost, Božić donosi našeg Boga koji se rodio kao malo dijete u jaslicama, rodio se u siromaštvu, rodio se u jednostavnosti i poniznosti. Upravo kao takav i upravo slavljenje Božića kao takvog nam može pomoći da mi u svom životu krenemo ispočetka i da to nije nešto što će nas voditi put depresije, put anksioznosti ili nečeg takvog, nego, dapače, donijet će nam mir jer vidimo da je naš Bog došao među nas, da je došao među nas da nas utješi i da nas spasi''.

Među najosjetljivijim skupinama društva svakako su naši stariji. Blagdani teško padaju i onima usamljenima. Kako im ih možemo uljepšati?

''Zasigurno da provedemo vrijeme s njima, da im damo svoje vrijeme i to je ono što nam je danas najpotrebnije. Tražit ćemo ovih dana, možda smo već tražili ili našli što pokloniti svojim bližnjima, ali pokloniti im sebe, pokloniti im svoje vrijeme i svoju pažnju, to je ono što nam je svima itekako potrebno, to je ono što nam svima itekako treba i to je onaj dio koji stvarno liječi i ozdravlja - bratska riječ, zagrljaj, dodir, biti u prisutnosti brata čovjeka''.

Fra Ante je svim slušateljima Media servisa uputio i prigodnu božićnu poruku.

''Da se usudimo pustiti malog Isusa da se rodi u našem srcu i da bi ga onda mogli donijeti braći i sestrama s kojima smo okruženi i s kojima živimo''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam