Menu

Cipek za MS: Iza nas je jedna od najuspješnijih godina u povijesti hrvatskog karatea

ZAGREB - Hrvatska karate reprezentacija vratila se sa 26. Svjetskog prvenstva koje je održano u Budimpešti. Ženska ekipa je osvojila brončanu medalju, a broncu je dohvatila i Daniela Topić u para-karateu u natjecateljskoj kategoriji K22. Ukupno Hrvatska nakon osamostaljenja ima osvojenih 111 seniorskih medalja u karateu. Gost Intervjua Media servisa bio je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek koji se osvrnuo na netom završenu svjetsku smotru u Mađarskoj, ali i najavio veliki sportski događaj koji će se iduće godine održati u Hrvatskoj - Europsko karate prvenstvo u Zadru za seniore.

Na funkciji predsjednika Hrvatskog karate saveza Davor Cipek posljednjih je pet godina.

"Definitivno ovo je jedna od najuspješnijih godina u povijesti saveza. Niti jedan predsjednik nije imao ovakve rezultate kakve su hrvatski karate reprezentativci ostvarili u posljednjih pet godina. Iskreno se nadam da ćemo nastaviti s ovakvim rezultatima", rekao je Davor Cipek na početku razgovora. Svjestan je da su u Mađarskoj podbacili muški reprezentativci.

"Neću reći da je nedostajalo sportske sreće. Lako je biti general poslije bitke. Činjenica je da su dečki završili u "skupini smrti". Svaka od tih reprezentacija je "pucala" na medalju. Imali smo peh da nam se jedan od reprezentativaca razbolio i nije mogao putovati s nama, a ozlijeđen je bio i naš Ivan Kvesić, olimpijac iz Tokija. Kada malo posložite lošu sreću i analizirate ekipe koje su bile na našoj strani moram kao predsjednik saveza ponekad reagirati i kritički. Nije uvijek sve sjajno", dodao je naš sugovornik koji je ponosan na sve hrvatske reprezentativce, a posebno cijeni Anđela Kvesića koji je u Mađarskoj zauzeo peto mjesto.

"Ovo peto mjesto Anđela Kvesića ne umanjuje njegov rezultat i njegov status jer sve je to sport. Veliko je to peto mjesto. Malo je tu nedostajalo. Nemojmo zaboraviti da je u borbi za treće mjesto Anđelo tijesno, s jednim bodom razlike izgubio od Iranca, olimpijskog pobjednika iz Tokija. Okrećemo stranicu, analiziramo ovo i spremamo se za iduću godinu", dodao je Cipek.

A 2024. godina Hrvatskoj donosi jedno veliko natjecanje. Zadar će u svibnju biti domaćin Europskog prvenstva u karateu za seniore na kojem će nastupati natjecatelji iz pedeset država. Pripreme su već započele.

"Vjerujem da će Hrvatska i Grad Zadar na najbolji mogući način odraditi to prvenstvo i da ćemo svima pokazati kakvi smo domaćini. Na nama je da učinimo sve da nam se netko od seniora ili seniorki i ekipa popne na postolje. To je cilj svega", rekao je Davor Cipek.

Kada pričamo o karateu nevjerojatan je podatak da tog planetarnog sporta neće biti na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu, iako ga je u Tokiju bilo. Ni sam Davor Cipek nema kratko objašnjenje zašto je tome tako, ali nada se da će se sve to promijeniti. Nažalost po karataše ne brzo jer po svemu sudeći izgubljena je svaka nada i za OI u Los Angelesu 2028. godine.

"Radili smo sjajnu promociju za Los Angeles i karate se našao na listi sportova o kojima se dvije godine razgovaralo, ali nekako je za 2028. godinu ušao kriket. Čestitam im, ali ne znam koliko se ljudi u Hrvatskoj bavi kriketom. Pred Svjetskom karate federacijom je sada vrijeme analiziranja i da poradi na nekim manjkavostima koje postoje", objasnio je Cipek i dodao da Svjetska karate federacija danas broji 202 članice. Vjeruje da će se karate vratiti u program Olimpijskih igara 2032. godine u Australiji.

"Karate je fantastičan bazični sport. Dosta klubova kreće s karate vrtićem. Sve je to kroz igru. Djeca stječu motoričke sposobnosti i samopouzdanje. Tu se uvijek radi o skupini od 15 ili 20 sportaša. Tu se stvaraju neka nova prijateljstva. Imamo tu sreću da oni koji krenu s karate vrtićem pa kasnije kroz osnovnu školu nastave s bavljenjem karateom ostanu u tom sportu pa mi imamo bazu. Danas djeca od 10, 11 godina, ako žele napraviti rezultat imaju svakodnevne treninge", zaključio je Davor Cipek u Intervjuu za Media servis.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam