Menu

Predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza za MS o problemu pretilosti

ZAGREB - Hrvatska posljednjih godina ne stoji najbolje kad su podaci o redovnoj tjelesnoj aktivnosti djece i mladih u pitanju. Posebno zabrinjavaju posljednja istraživanja koja govore kako u Hrvatskoj 35 % osmogodišnjaka ima prekomjernu tjelesnu težinu.

​Gorućim problemom nedovoljne tjelesne aktivnosti djece intenzivno se bavi Hrvatski kineziološki savez. Zbog svega navedenoga organiziraju 31. Međunarodnu ljetnu školu kineziologa od 28. lipnja do 1. srpnja, a u Zadar dovode vodeće europske i domaće stručnjake u ovom području. Tim povodom u Intervjuu Media servisa gostovao je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza Goran Leko.

"31. Međunarodna ljetna škola okuplja između 300 i 400 sudionika iz pet područja: sport, edukacija, sportska rekreacija, kinezioterapija i primarno obrazovanje te predškolski odgoj. Tema ove ljetne škole je praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih. Podatke koje smo dobili su poražavajući i krajnje je vrijeme nešto poduzeti".

No kako bi se krenulo s riječi na djela, potrebno je kreirati bazu podataka o spremnosti učenika, koju Hrvatska nema, dodaje Leko.

"Ono što je nezgodno trenutno u Hrvatskoj, iako je to kurikulumom iz 2019. godine predviđeno, da se stvori e-baza podataka o motoričkim i funkcionalnim sposobnostima djece u školama, a mi tu bazu u Hrvatskoj nemamo. Zato smo pozvali stručnjake iz našeg okruženja koji imaju uhodane takve sustave uhodane u svojim zemljama dugi niz godina. I zato želimo saznati njihova saznanja o primjeni tih rezultata".

Poražavajući podaci o pretilosti izneseni su na temelju istraživanja koje je provedeno do 2019. godine, napominje Leko. Smatra da će zbog pandemije koronavirusa nova istraživanja biti puno lošija.

"Puno su lošiji nego što sada vidimo, iz razloga što su smanjene tjelesne aktivnosti, našao sam podatak da je 50 posto osoba prestalo kontinuirano vježbati tijekom i nakon covida. Za očekivati je da ti podaci puno puno lošiji. Definitivno je covid pogoršao tu situaciju".

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije svaki treći osmogodišnjak ima prekomjernu tjelesnu težinu, pa prognoze nisu dobre ni za buduće razdoblje, a Leko za kaže da su realne. Posebno zabrinjava podatak prema kojemu su najgorih pet zemalja upravo mediteranske zemlje.

"Pretilost će se povećavati u cijeloj Europi. Naš je zadatak da smanjimo to povećanje. Što mi možemo napraviti? Mnogi znanstvenici se slažu da je daleko lakše spriječiti pojavu pretilosti nego sanirati pretilost kod odraslih osoba".

​Upravo je uloga Hrvatskog kineziološkog saveza tu ključna - zadatak je kod novih generacija stvoriti naviku tjelesne aktivnosti, da se smanji sjedilački način života, da se smanji kalorijski unos prehrane i da se tako dođe u situaciju da nove generacije nisu pretile. Što se tiče starije populacije, kod njih je bitno, koliko je to moguće osvijestiti potrebu za povećanom tjelesnom aktivnošću, zaključuje naš sugovornik.

nazad na vrh