Menu

Juroš za MS: Ove godine iznimno povećavamo broj djece u vrtićkim grupama

ZAGREB - Ovoga tjedna krenuli su upisi u zagrebačke vrtiće. Odvijaju se uz brojne novitete o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Lukom Jurošem.

​Upisi u novu pedagošku godinu nikad nisu bili neizvjesniji. Ove su godine počeli uz povećan pritisak zbog izmjena u mjeri roditelj-odgojitelj. Prema nekim procjenama moglo bi biti i do 3000 više prijava za vrtićko mjesto, što znatno premašuje kapacitete. Grad je prethodnih godina počeo popravljati uvjete u vrtićima smanjenjem broja djece u grupama, no ove godine radi iznimku, rekao je u Intervjuu Media servisa pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

"Ove godine i to iznimno, isključivo ove godine nećemo moći nastaviti smanjivati broj djece u grupama, nego ćemo zajedno s vrtićima, prilagođeno za situaciju u svakom vrtiću, povećati za određen broj broj djece u grupama, kako bismo omogućili povratak djece iz mjere roditelj-odgojitelj."

Dodatnu brigu roditeljima jasličke djece donijela je i nova odredba Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, prema kojoj prvenstvo upisa imaju djeca koja su do početka travnja navršila četiri godine te starija djeca. U pravilniku o upisima i načinu bodovanja upravo djeca četiri plus pri upisima dobivaju daleko najveći broj bodova. Juroš ističe da je Grad Zagreb morao provesti zakonsku obvezu.

"Ono što ćemo napraviti jest da ćemo zadržati sve jasličke skupine koje postoje. Također ćemo zajedno s vrtićima vidjeti koje su mogućnosti za eventualno povećanje broja djece u jasličkim skupinama, pri čemu je jasno da to povećanje, nažalost, ne može biti preveliko, jer je skrb za djecu u jaslicama doista zahtjevnija od one za stariju djecu."

Upravo zato, u jasličke skupine stiže novost.

"U svaku jasličku skupinu dodajemo pomoćnog radnika ili radnicu, tako da pomogne u skrbi za djecu."​

​Upisi se, kao i do sada, provode online, putem sustava e-Građani.

"Ove godine će upisi biti u potpunosti transparentni. To znači da će anonimizirani podaci za svako dijete biti objavljeni, rang lista će biti objavljena i svaki roditelj će znati točno koliko je za što dobio bodova. Ono što prije nije bio slučaj, a sada jest, svaki vrtić ima iste kriterije upisa, tako da će roditelj dobiti isti broj bodova u svakom vrtiću."

Ipak, uvijek postoji mogućnost da nakon bodovanja ostane određen broj prijava s istim brojem bodova. Tko u tom slučaju ima prednost?

"Ako djeca imaju isti broj bodova, što ne očekujemo da će se dogoditi jer sada imamo 11 kriterija bodovanja, tako da doista male su šanse da će veliki broj djece imati isti broj bodova, ali ako bi se to dogodilo, pravilnici jasno govore da djeca koja su starija imaju prednost."

Uoči upisa Grad Zagreb predstavio je paket mjera simboličnog naziva "Vrtići za sve". Povećanjem kapaciteta za 500 novih mjesta u ovoj i oko tisuću u idućoj godini te otvaranjem 550 radnih mjesta na neodređeno, Grad će pokušati riješiti goruće probleme.

"Promjenu će prvi vidjeti radnici u vrtićima, odgojiteljice, odgojitelji, stručni suradnici, administrativno osoblje zato što smo potpisali aneks kolektivnom ugovoru u travnju, kojim se za šest posto povećavaju koeficijenti za plaće. To znači da će prve promjene biti za zaposlenike u vrtićima i to je način na koji osiguravamo da ta karijera i to radno mjesto bude atraktivno."​

​Upisi traju do 5. lipnja, a rezultati se očekuju 15-ak dana kasnije.

"Najvažnije je da upisi prođu bez greške, što znači da svatko tko želi prijaviti dijete to napravi bez problema. Ako ima nekih problema, pozivamo ih da se prijave bilo vrtiću, bilo Gradskom uredu na e-mail ili telefon. Važno nam je da svi koji žele prijaviti dijete to i uspiju. Kada se to završi, posao je na vrtićima i na Gradskom uredu da doista ovu tešku godinu pokušamo olakšati koliko god je moguće."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam