Menu

U Splitu se održava Green Future konferencija - ikona zelene tranzicije Nevera ispred HNK

SPLIT - U Splitu se održava prva Green Future konferencija - dvodnevni međunarodni događaj koji okuplja 40-ak domaćih i stranih stručnjaka na jednu od najvažnijih tema današnjice - zelenu tranziciju.
Nije ovo samo konferencija o novim tehnologijama, nego i o politikama koje omogućavaju primjenu tih tehnologija, ali i konferencija o ljudima, rekla je suorganizatorica Green Future konferencije Antonija Eremut Erceg.

''O svima nama, počevši od naših svakodnevnih odabira - na koji način idemo na posao, biramo li osobni automobil, vozimo li sami ili biramo javni prijevoz, do toga jesmo li uzeli staklenu bocu. Moram od shvatiti da svatko od nas mora doprinositi ciljevima koji su zadani. No oni nisu zadani samo da bi nas netko tlačio i govorio što moramo raditi, nego naprosto vidimo da su klimatske promjene tu, da smo ugrozili brojne vrste i da ovako više ne možemo''.

Suorganizator Ognjen Bagatin naglasio je da na ovom polju poduzetništvo i javni sektor moraju raditi zajedno.

''Cilj je bio stvoriti platformu na kojoj će se okupljati svi poduzetnci i svi oni koji donose odluke kako bi ovu zelenu tranziciju ubrzali. Bez tih tehnoloških divova koje imamo Rimac i Infobip ne bismo to mogli napraviti, tako da im se zahvaljujemo. Mi stvaramo jedan eko sustav koji će Hrvatsku dovesti na mapu svijeta. Kako je Ultra došla u Split, mi želimo Green Future odvesti u svijet. Poduzetništvo i javni sektor, mi moramo pričati i zajedno raditi na tome da idemo naprijed''.

Suorganizatori Tomislav Buljubašić i Marijan Čipčić iznijeli su detalje o ideji i cilju:

''Osnovna nit vodilja je bila približiti zrlrnu tranziciju i ono što nas čeka svim poduzetnicima, dionicima i čimbenicima u tom sektoru. Mi već kasnimo kao čovječanstvo i moramo se okrenuti tome da bismo opstali''.

''Mislim da smo u manje od godinu dana napravili jako dobar posao i okupili i međunarodne i domaće stručnjake na top temu današnjice. Ova dva dana je Split u fokusu zelene tranzicije''.

Jedna od sudionica konferencije je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, koja je naglasila da nas sigurno u idućih nekoliko godina očekuju veliki izazovi i veliki napori u zelenoj tranziciji kako bi Europa do 2050. postala prvi klimatsko neutralni kontinent.

"Uz inovatore koji su driveri ovih promjena i koji su organizatori ove konferencije, važni su naravno svi izvori financiranja. Više od 37 posto alokacije za Republiku Hrvatsku iz paketa Europskog fonda za regionalni razvoj bit će usmjereno upravo ka postizanju zelenih politika''.

Prvi koji su podržali Green Future konferenciju dok je ona bila tek ideja, su Infobip i Rimac Automobili. Član Uprave Infobipa Ivan Burazin:

''Iznimno mi je drago da možemo podržavati ovakvu konferenciju. Moram reći da je ovo prije svega osobna satisfakcija da se ovako nešto događa u Splitu. Nakon što smo počeli sa Shiftom prije 10 godina, bili smo u ovim prostorima četiri ili pet godina zaredom. Drago mi je da se nastavlja taj trend osnivanja i ostvarivanja internacionalnih događanja u našem lijepom gradu''.

Produkt manager u Rimac Technologyju je izrazio nadu da će ova konferencija biti portal budućnosti. A jedan od portala budućnosti je svakako i Nevera, koju su izložili ispred HNK.

"Dovezli smo Neveru da je građani Splita prvi puta vide. Da vide što sve hrvatska pamet i hrvatska znanost može napraviti i što se sve zapravo može kad se predano i strastveno radi na nečemu, čak i ne s toliko puno novca u počecima. Nadam se da je to jedan dobar pokazatelj što Hrvatska može biti, što sto tako i u Splitu može biti. Mislim da ovakvih događanja generalno fali , ovo su tehnologije budućnosti i ovo je ono što nas čeka, čemu moramo stremiti''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam