Menu

Dolenec za MS: Više od 100 zaposlenika Holdinga je prihvatilo operativne poslove

ZAGREB - Proslavljen je Dan Grada Zagreba, a za nekoliko dana će biti i točno godinu dana mandata nove zagrebačke vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Tim povodom u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali smo sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec. Intervju je vodila Andrea Marić.
U subotu će biti točno godinu dana da je nova zagrebačka vlast stupila na dužnost, a kada se analizira cijela godina, upitali smo Dolenec je li zadovoljna odrađenim poslom ili se nešto moglo bolje i više. Zamjenica gradonačelnika je istaknula da na prvu godinu gledaju kao na postavljanje temelja za ostvarivanje dugoročnih ciljeva.

"Mislim da je važno podsjetiti da smo mandat u Zagrebu dobili na sloganu 'Prave promjene' i da je nulta točka za te promjene - promjena sustava upravljanja i to je u ovih godinu dana bio nužni fokus našeg rada. Grad je doista velik sustav kojeg treba postaviti na čvršće temelje gdje više nije važna stranačka iskaznica, gdje se napreduje isključivo temeljem postignuća i zalaganja. Ono što smo naslijedili je zapušten sustav gdje se nije brinulo za ljude, nije se ulagalo u ljude i onda smatram da zapravo sva poduzeća i ustanove nisu pružale građanima onu kvalitetu koju mogu''.

Nešto čim nije zadovoljna, kao ni gradonačelnik, jest proces obnove Zagreba od posljedica potresa. Ministar graditeljstva Ivan Paladina je obećao da će na ljeto Zagreb postati gradilište, no kako mu građani mogu vjerovati nakon toliko neispunjenih obećanja vezanih za obnovu?

"Svakako nismo zadovoljni brzinom kojom ide obnova privatnih zgrada. Rekli ste da je ministar Paladina najavio veliko gradilište ovo ljeto. Bilo je to najavljeno i za treći i za četvrti mjesec i mislim da više nije stvar najave ili povjerenja, nego se to stvarno mora početi događati. Posuditi zaposlenike, organizirati mobilne timove da se pomogne s dokumentacijom, sve što je Grad mogao u smislu kapaciteta ubrzanja procesa mi smo napravili. Doista je do države, odnosno do nadležnog Ministarstva i do Fonda da to ubrzaju''.

Osvrnula se Dolenec i na komunalne teme u gradu. Prije dva dana izbio je požar u Frankopanskoj ulici zbog sanacije cjevovoda, cijevi u glavnom gradu pucaju gotovo često kao i Grički top, građani se žale na stanje na cestama, na čistoću grada i nepokošenu travu. Na sve to kaže da se u Zagrebu godinama, osim u ljude, nije ulagalo ni u infrastrukturu, što sad dolazi na naplatu.

"Što se tiče tih nekoliko puknuća cijevi i medijske pozornosti koju su dobili, treba reći da sama dinamika od kad smo mi došli na vlast nije češća, nego su očekivanja od nas veća jer smo rekli da se stvari moraju pomaknuti s mrtve točke, paralelno u gotovo stotine procesa. Doista mislim da tu grabimo velikim koracima naprijed. Što se tiče vodoopskrbe i odvodnje planirane su jako značajne investicije kako bi se riješio problem dotrajale infrastrukture jer dio tih cijevi je iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Onda vam je sve jasno u kakvom su stanju''.

Stara Vlaška postala je pješačka zona, no auti se i dalje tamo parkiraju, građani i nisu baš oduševljeni finalnim produktom, iako se do otvorenja za vikend još odvijaju završni radovi.

"Važna nam je jako Stara Vlaška jer je to pokazni primjer što želimo za Zagreb. Želimo smanjiti oslanjanje na automobile, pojačati javni promet. Moramo unaprijediti tramvajsku mrežu, kupiti tramvaje, kupiti autobuse, proširiti biciklističke staze. Vjerujem da svako rješenje ima i neku kritiku, ali mislim i vjerujem da će građani pozdraviti priliku da u najužem centru grada imamo što više prostora za pješake, za bezbrižno kretanje djece''.

Od 1. srpnja trebao bi se provoditi novi model gospodarenja otpadom, no iz gradske uprave već stižu izjave da bi se rok mogao produžiti.

"To je ambiciozan cilj i to od početka govorimo. Cilj koji stavlja puno pritiska na gradske tvrtke, prije svega Čistoću, da pripreme sustav, a isto tako i na građane. Paralelno jačamo kapacitet gradske tvrtke, pripremamo sve elemente sustava, a ostavili smo mogućnost, ako 1. srpnja nismo zadovoljni sa svim kritičnim elementima sustava, da se dogodi mala odgoda. Ali to je i dalje ljeto ove godine''.

Što se tiče restrukturiranja i najavljenih otkaza u Holdingu, zamjenica gradonačelnika nam je otkrila koliko je zaposlenika prihvatilo, umjesto otkaza, prijeći u operativu.

"Holding kao cjelina mora napokon prekinuti negativne trendove i ovaj plan zbrinjavanja je dio tog procesa. Proces zbrinjavanja teče otprilike kako je bilo i planirano. Jedan dio radnika koji su obuhvaćeni su dobrovoljci i to je većim dijelom već riješeno. Činjenica je da se jednom dijelu nude operativni poslovi i pronalazak novih radnih mjesta još se odvija, a prema informacijama koje imam nešto više od 100 radnika prihvatilo je nova radna mjesta''.

Učestalo stižu pritužbe na račun nove zagrebačke vlasti da se više bave ideologijom, nego konkretnim problemima u gradu, a ta teza proizlazi i zbog odnošenja prema skupovima LGBTIQ zajednice i građana okupljenih u Hodu za život. Dolenec kaže da su se prvih pola godine mandata branili od kritika da su isključivo komunalna stranka i da je sada očito došlo vrijeme da se brane od toga da su isključivo ideološka stranka.

"Nije ni jedno ni drugo točno. Ako pogledate naš izborni program i obećanja, vrlo jasno smo se pozicionirali vezano za svjetonazorska pitanja, ali isto tako naglašavali na nacionalnoj razini i na razini grada da ne mislimo da su to primarna pitanja. Naš mandat će prije svega biti obilježen time da ojačamo društvenu infrastrukturu, da budu kvalitetniji vrtići, škole, zdravstvene i socijalne usluge''.

Što se konkretno tiče zastava za Hod za život, smatra da je takva dozvola jedan vid pokroviteljstva i da je korektno da Grad Zagreb odredi kome žele, a kome ne žele biti pokrovitelji. Koalicijski partner SDP je iskazao želju da se vrati Trg maršala Tita. Tomašević je najavio razgovore pa smo upitali Dolenec jesu li o toj temi već postigli kakav dogovor i kakav je njen stav treba li se Trg Republike ponovno zvati Trg maršala Tita.

"Nismo o tome još razgovarali, ali smo razgovarali da je prilika da se između koalicijskih partnera pogleda općenito kvaliteta suradnje tijekom prve godine. Suradnja je važna u Zagrebu. Mislim da je ona dobra između stranaka koje se u velikom broju pitanja podudaraju, a istovremeno jasno je da je to i konkurentski odnos budući da dijelimo iste birače, tako da je to dinamično. Ali to je sve skupa, čini mi se, u sklopu očekivanoga''.

Za kraj se osvrnula i na problem priziva savjesti u gradskim bolnicama, poglavito u KB Sveti Duh gdje žene ne mogu obaviti prekid trudnoće, iako im je zakonom zajamčeno to pravo. Podsjetila je da je u tijeku natječaj za izbor novog predstojnika Klinike za porodništvo i ginekologiju, a izabrali su već novo Upravno vijeće i ravnateljicu u KB Sveti Duh koji su na tom tragu da se omogući ženama njihovo pravo.

"Radi se o pravu na prekid trudnoće koje u Hrvatskoj podržava premoćna većina građana stoga je obaveza bolnica da tu uslugu i omogući i to će se dogoditi''. - Uskoro? ''Ne bi htjela reći ništa u smislu tjedna ili mjeseci jer jako važno znati da ovakve promjene ne idu bez otpora, nisu jednostavne i izuzetno je važno poštovati procedure''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam