Menu

Svetina za MS: Sudačke pogreške mjere se apotekarskom vagom, a Dinamo zaslužuje novi stadion

ZAGREB - Gost Intervjua tjedna Media servisa bio je izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Tomislav Svetina. Dotaknuo se tema kao što su stadion, kamp, sudačke organizacije, nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kataru i izbor novog predsjednika u Zagrebačkom nogometnom savezu.
Direktor u HNS-u, mnogi bi rekli da mu je pala sjekira u med, a k tome još i izvršni, ne može bolje. O toj primamljivoj funkciji Tomislav Svetina za Media servis kaže:

"Privilegija je raditi u HNS-u. Kada si na čelu organizacije to je onda i velika odgovornost, kada je uspješno u Savezu, a HNS je uspješan, onda je u puno ugodnije raditi".

Na ovu odgovornu dužnost Svetina je izabran u srpnju prošle godine. Što mu je ostavila bivša garnitura na čelu s Davorom Šukerom?

"Ako ću biti vrlo skroman, onda ću reći da je Savez najbolje organiziran. Generacije prije mene i predsjednika Kustića radile su kvalitetan posao pa je i sama pozicija hrvatskog nogometa prepoznata i u svijetu. Nije to samo zbog uspjeha vatrenih, ali i zbog njih. Možemo biti ponosni na hrvatski nogomet", objasnio je Svetina.

Bronca iz Francuske i srebro iz Rusije su dosezi koje Hrvatsku stavlja uz bok najjačih reprezentacija svijeta. Svetina je to ovako opisao:

"Kad to prebacimo u ekonomske sfere onda je to kao da je Hrvatska među zemljama G7 ili da po BDP-u bude u konkurenciji s Katarom", smatra Svetina.

Unatoč svim uspjesima, bolna tema za sve koji vole nogomet u Hrvatskoj je izgradnja novog stadiona. Maksimirski izgleda lošije od rimskog Coloseuma, koji je imao čak i improvizirani krov. U glavnom gradu Hrvatske na vidiku nema novog stadiona, a krov da ne spominjemo. Kakve su šanse da se u zemlju gurne prva lopata i napokon krene realizacija tog predugo očekivanog projekta?

"Kao političko, kulturno i sportsko središte Hrvatske, Zagreb i država moraju naći sredstva za uljuđeni nogometni stadion, koji bi trebao biti na Maksimiru. Ne bi to bio nacionalni stadion jer reprezentacija igra po cijeloj Hrvatskoj, a Dinamo kao Dinamo zaslužuje stadion. Grad Zagreb mora napraviti ozbiljan dogovor, a što se tiče Poljuda, isto tako", smatra izvršni direktor HNS-a.

Još je starija priča o kampu. Tuheljske toplice, Svetice, a najnovija je destinacija Zagrebello.

"Mi smo spremi ako se grad Zagreb uspije dogovoriti s NK Zagrebom, a nikako nije ideja da klub bude zakinut. Zagrebello je vrlo interesantan kamp, ali samo za niže dobne kategorije. A reprezentacija, kad ima utakmicu u drugim gradovima, onda će se pripremati tamo gdje igra", rekao je Svetina.

HNL je sve kvalitetniji, gledamo vrlo dobar nogomet, završnica prvenstva je sve napetija, a kako to sve prati sudačka organizacija.

"Sudačke pogreške mjere se na apotekarsku vagu. Ako si nekad zakinut onda se možda malo vrati, ali generalno sa suđenjem možemo biti zadovoljni. Takav iskorak treba napraviti i u nižim ligama", pohvalio se Svetina.

Osvrnuo se izvršni direktor i na večerašnji derbi Dinama i Hajduka.

"Veselim se derbiju. To je sjajno, 90 minuta, dvije boje, tko pobijedi idemo dalje i ne može biti bolje za nogomet od ovog jer tome smo težili i to smo dobili", smatra Svetina.

Studeni mjesec i početak Svjetskog prvenstva je sve bliže. Kako se HNS sprema za novu najveću smotru najboljih nogometaša svijeta u Kataru?

"Kao Savez, nema nikakve dileme, spremni smo. Bit će izazovno jer je drugačiji termin. Logistički gledano, sve navijače treba negdje dovesti, a savjet je da svi već sada osiguraju ulaznica i smještaj, a nadamo se da će naši što duže ostati na SP-u i da će im najveći problem biti smještaj", najavio je Svetina.

Osim funkcije u HNS-u, Svetina je predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza. Za tjedan dana su novi izbori, ima li protukandidata?

"Ja ću se kandidirati, protukandidata za sada nemam i prikupio sam potpise skoro od svih klubova ZNS-a, a imam obećanja i garancije da će i Dinamo biti dio toga, ne samo formalno. Četiri godine je iza nas i mislim da smo napravili dosta, a pred nama je vrlo izazovan posao", zaključio je u "Intervjuu tjedna" Media servisa izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam