Menu

U mjesecu endometrioze pokrenuta akcija ‘I ja sam 1 od 10‘

ZAGREB - Ožujak se obilježava kao mjesec endometrioze, zbog čega su Valerija i Maja pokrenule akciju ‘‘I ja sam 1 od 10‘‘ kojom žele otkriti koliko žena boluje od te upalne bolest ginekološkog sustava koja se vrlo teško otkriva, a koju su njih dvije otkrile. I Valerija i Maja susrele su se u Hrvatskoj s negativnim iskustvima liječenja, zbog čega tretiranje endometrioze u Hrvatskoj može smatrati i kao ginekološko nasilje nad ženama. A upravo poticanjem na prijavljivanje tog tipa nasilja nadležnim institucijama bavi se paralelna inicijativa ‘Prekinimo šutnju‘.
Valerija Đurđević jedna je od oboljelih od endometrioze, bolesti koja se, kaže za Media servis, ne tretira se kao ozbiljna bolest. Stoga je uz Maju Vodopić pokrenula inicijativu ‘‘I ja sam 1 od 10‘‘ te nam otkrila koji je njen cilj.

"Cilj ove naše inicijative je okupiti žene oboljele od endometrioze i osvijestiti ih da, prvenstveno, ova bolest nije samo reproduktivna, nego bolest cijelog tijela. Osvijestiti ih da mogu biti po život opasne posljedice ne liječenja i ne tretiranja ove bolesti. Isto tako, osvijestiti i širu javnost o postojanju endometrioze s obzirom na to da se procjenjuje da jedna od deset žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, boluje od ove bolesti ", rekla nam je Valerija Đurđević.

Jedan od ciljeva je i bolja medicinska skrb žena oboljelih od endometrioze u Hrvatskoj jer u zemlji nemamo puno doktora koji su specijalizirani za ovu bolest. Valerija je to osjetila na vlastitoj koži jer se susrela s negativnim iskustvima liječenja.

"Prve simptome sam osjetila 2007. godine u dobi od 24 godine. Dijagnosticirana mi je u dobi od 26 godina, znači 2009. godine. Operirana sam dva puta 2009. i 2013. godine, odnosno, bolest se svaki put vraćala obzirom na to da je pristup u operacijama kod nas dosta površan, odnosno, izvodi se kirurška ablacija što znači da se samo površinski spaljuje bolest, a time se zna ostaviti korijen čime se omogućava da bolest raste idućom menstuacijom‘‘, rekla nam je Valerija Đurđević.

Stoga je potražila pomoć i u inozemstvu, baš kao i Maja Vodopić koja nam je rekla da se vani situacija oko endometrioze tek nedavno počela mijenjati pa takve promjene zahtjevaju i žene u Hrvatskoj.

"U Australiji se nedavno premijer ispričao ženama s endometriozom jer su bile dosta loše godinama tretirane i neshvaćene. Znači, vani se događaju te nekakve promijene na toj višoj razini, a kod nas to tek treba zapravo pokrenuti i zato smo pokrenule ovu inicijativu, da nas se čuje i da kod nas također dođe do tih promijena na bolje‘‘, rekla nam je Masja Vodopić.

Tretiranje endometrioze u Hrvatskoj možemo smatrati i kao ginekološko nasilje nad ženama. Ove godine se također održava i akcija ‘‘Prekinimo šutnju‘‘ kojoj je cilj potaknuti žene koje su doživjele bilo kakvo ginekološko nasilje da ga prijave nadležnim institucijama.

Nutricionistica Maja Obrovac Glišić se priključila toj akciji budući da se na porodu susrela s verbalnim zlostavljanjem u općoj bolnici Karlovac pa je pisala pritužbu bolnicama i nadležnim institucijama.

"U mom slučaju imam osjećaj da to što sam ja poslala pritužbu, da je ipak taj liječnik i taj liječnički tim i ta bolnica dobila povratnu informaciju da nešto što su radili nije bilo u redu. Ja se nadam da imaju savjest pa da su to negdje provukli kroz svoju savjest i moral i sad ćemo vidjeti hoće li se to s vremenom mijenjati, odnosno utjecati na promijene u sustavu‘‘, rekla nam je Maja Obrovac Glišić.

Naime, žene se u Hrvatskoj susreću s ginekološkim nasiljem svakodnevno pa ne čudi kako ih sve više želi da ih i javnost čuje, ali i da se stvari promijene na bolje. Stoga je svaka slična akcija i više nego potrebna za takav korak.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam