Menu

Grlić Radman za MS: Veleposlanica u Ukrajini svjetla obraz hrvatske diplomacije,10 Hrvata ne želi napustiti Ukrajinu

ZAGREB - Ruska agresija na Ukrajinu se nastavlja osmi dan. Broje se žrtve s jedne i druge strane, a Rusija postaje sve izoliranija. Koliko je Hrvata još u Ukrajini, koliko je ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, treba li Ukrajina dobiti ubrzani status kandidata za pristup u EU, ali i kako komentira rusku invaziju i sankcije u Intervjuu tjedna Media servisa otkrio nam je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. S ministrom je razgovarala Andrea Marić.
Mnogi se pitaju zašto je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo agresiju na Ukrajinu i kako je moguće da ovakvim ratnim razaranjima svjedočimo u 21. stoljeću. Ministar je ponovio da je međunarodna zajednica opredijeljena prema miru i da je prema Povelji UN-a rat zabranjen. No očito je da Putina to nije spriječilo da pokrene rat.

"Rat je nešto što je iza nas. Nakon Drugog svjetskog rata ovo je situacija bez presedana da neka država članica UN-a i drugih međunarodnih organizacija napada suverenitet i teritorijalni integritet jedne zemlje članice''.

Kao ministar vanjskih poslova, često je bio u kontaktu s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom. Na upit je li mogao naslutiti ovakav ishod njihove politike, pa i izjave Lavrova oko toga da bi idući svjetski rat mogao biti nuklearni rat sa strašnim razaranjima, Grlić Radman odgovara:

 "Naravno da nisam. Bio sam sa svim ministrima, kao što i svi ministri surađuju''.

Na pitanje je li utemeljen strah od nuklearnog, odnosno trećeg svjetskog rata i kako 'slomiti' ruskog predsjednika Vladmira Putina, koji izgledno je neće pristati na diplomatsko rješenje krize, Grlić Radman odgovara:

 "Naravno da sve to imamo u vidu i zato moramo postupati oprezno, ali odlučno. Poslužiti se svim onim instrumentima pritiska političkom diplomacijom kako bismo uvjerili prvo Putina i njegovu oligarhiju, odnosno njegove najbliže suradnike u besmislenost ove političke avanture. Također kako bismo osvijestili i sam ruski narod. Vidimo da ima jako puno prosvjeda u puno gradova, ljudi izlaze na ulice i protive se ruskoj agresiji''.

U petak će na izvanrednom Vijeću za vanjske poslove razgovarati o novim sankcijama Rusiji, posljedično i Bjelorusiji, a to će biti i tema ministarskog sastanka u sklopu NATO saveza. Tvrdi da je i međunarodna zajednica shvatila, među njima i one zemlje koje su bile suzdržanije, da je međunarodni poredak održiv samo kao multilateralan i da se osiguraju mir i stabilnost.

"Mi želimo da ovim mjerama Putinov režim osjeti reakciju na svojoj koži, a ne ruski narod i obični građani''.

Ministar je dodao da Hrvatska stalno upozorava i poziva na oprez oko mogućeg prelijevanja sukoba na Balkanu.

"Činjenica da Srbija gotovo da nije osudila rusku invaziju, a potpisali su UN-ovu Deklaraciju o ruskoj agresiji očito pod pritiskom. Srbija to ne radi voljno. Može se dogoditi to prelijevanje sukoba zbog činjenice da Kosovo nije priznato od Srbije, Rusije i nekih zemalja, ali i zbog činjenice da postoje zamrznuti sukobi u blizini Rusije, gdje prije svega spominjem Moldaviju i Gruziju. Dakle, može doći do tog prelijevanja i to želimo izbjeći''.

Dok Srbija nije sigurna želi li put EU-a ili Rusije, Ukrajina definitivno želi u EU. Treba li toj zemlji omogućiti ubrzanu proceduru stjecanja statusa kandidata pa i ulazak u Uniju?

 "Naravno da mi podržavamo ukrajinsku europsku perspektivu. Postoji pravna procedura u pravilu, a ovdje bi bila politička. Moramo s druge strane imati u vidu činjenicu što je sa zemljama Zapadnog Balkana koje su u različitom statusu. Moramo imati konsolidirani stav, ne samo prema Ukrajini, nego i prema zemljama Zapadnog Balkana''.

Grlić Radman nam je otkrio da je u Ukrajini 23 Hrvata, a da njih 10 ne želi napustiti tu zemlju jer su u mješovitim brakovima i tvrdi da su sigurni. Jutros se čuo i s našom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić koja je napustila Kijev i bit će do daljnjega u Lavovu.

''Ona je jako dobro, ona je stabilna, razdragana i vesela u smislu da životno jednostavno prihvaća tu jednu situaciju i realnost. Ona je bila zadnja koja je napustila Kijev, ali ona ne napušta Ukrajinu. Naša veleposlanica je hrabra žena koja doista svjetla obraz hrvatske diplomacije'', rekao je.

S druge strane u Hrvatsku je ušlo više od 600 ukrajinskih izbjeglica. Ministar tvrdi i ako ta brojka bude više stotina tisuća, da problema s prihvatom neće biti. Ističe da su za sada zadovoljni suradnjom s predsjednikom Zoranom Milanoviće po ovom pitanju i da očekuju podršku.

Za kraj je komentirao stanje u Vladi, s obzirom na to da nemamo ministra graditeljstva, uskoro moguće da nećemo imati ni ministra rada, ali ni potpredsjednika Vlade. Grlić Radman kaže da premijer Andrej Plenković i dalje vrši konzultacije s kandidatima iz HDZ-a za upražnjeno mjesto Darka Horvata, a na pitanje kako funkcionira Vlada u ovakvoj situaciji, Grlić Radman bez razmišljanja odgovara:

"Funkcionira izuzetno dobro. Vlada ima refleks i instinkt na situaciju''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam