Menu

Pavić Šimetin za MS: Ako bismo testirali i cijepljene u zdravstvu ne bi stigli ništa drugo raditi

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin otkrila nam je je li iza nas vrhunac 4. vala pandemije koronavirusa, jesmo li zablježili ijedan slučaj omikrona, što misli o obaveznom cijepljenju, ali i trebaju li liječnici oboljelima od koronavirusa propisivati antibiotike. S Pavić Šimetin je razgovarala Andrea Marić.
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a za Media servis je otkrila da imamo 4.251 novi slučaj zaraze koronavirusom. Na pitanje je li za nama vrhunac 4. vala, odgovorila je:

 ''Sad smo mi sigurno u laganoj silaznoj putanji posljednja dva tjedna za -15 posto, tako da je to sigurno jedan blagi silazni trend, ali ja bih sačekala prije nego što se stvarno poradujemo da je došao nekakav silazni trend pa polako i kraj 4. vala'', rekla je Pavić Šimetin.

Za sada još uvijek nemamo zabilježen ni jedan slučaj zaraze omirkonom. Pavić Šimetin otkriva i je li on doista otporniji na postojeća cjepiva i širi li se brže od drugih varijanti.

''Još se to ne može sa sigurnošću reći, pogotovo ne ovaj dio koji se odnosi na cijepljenje i na preboljenje. Ipak se sa sigurnošću može reći je da je zarazniji, odnosno da se brže šiti i to se već vidi po slučajevima u Južnoafričkoj Republici gdje je dosta potisnuo delta varijantu''. Znamo da cijepljeni građani ne moraju u izolaciju ako su bili u kontaktu, no Pavić Šimetin ističe da se ne razmišlja još da obiteljski bliski kontakt, unatoč cjepivu, ipak ide u 10-dnevnu samoizolaciju.

''Kada bi se o tome razgovaralo onda bi bilo logičnije recimo one koji nisu primili booster dozu ili one kojima je prošlo više od šest mjeseci od završetka cijepljenja. Oni koji nisu primili booster dozu bi bili eventualno prva grupacija'', istaknula je.

A ne razmišlja se ni o tome da se testiraju cijepljeni djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, iako se i oni u većem broju zaražavaju.

''Naravno da je to neizvedivo jer bi se onda zdravstveni sustav bavio samo testiranjem ljudi na koronavirus pa se ne bi stigao baviti drugim stvarima, jer bi sve kapacitete morao usmjeriti na testiranje''.

Objasnila nam je i zašto se ciljepljenima s dvije doze i s naknadnim preboljenjem ne produžava trajanje COVID potvrde. Pogotovo kad je i Krunoslav Capak ranije rekao da se preboljenje plus dvije doze cjepiva računaju kao tri.

Pavić Šimetin kaže da još ništa nije apsolutno i da se još istražuje.

''Dosta ima diskusije o tome, ono što se može prvo reći za booster dozu je da se može tretirati kao bez ograničenja jer nema nikakvih dokaza da pada imunitet i kad bi taj imunitet eventualno opadao nakon te doze. Tako da čak i ovo ograničenje na godinu dana je možda preuranjeno i možda neće biti potrebno'', rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Zbunjujuće je i trebaju li oboljeli od koronavirusa uzimati antibiotike, budući da neki obiteljski liječnici propisuju Sumamed, a neki ne.

''COVID-19 je virusna bolest, nije bakterijska prema tome Sumamed ne može pomoći kod COVID-a. Može biti da je netko od liječnika recimo procjenio da se radio možda o bakterijskoj infekciji koja ide paralelno s koronavirusom, što je uvijek moguće, pa da onda za svaku sigurnost tu bakterijsku infekciju riješi, da ne bi uzrokovala možda nekakve komplikacije kod COVID-a. Onda se može dati Sumamed''.

Vidimo da se na razini EU-a priča o obaveznom cijepljenju, a neke zemlje su se odvažile i uvesti obavezu. Pavić Šimetin kaže, kod nas o tome još nema priče. No ima o ukidanju obaveznih COVID potvrda kao i prebacivanja odgovornosti i odlučivanja o borbi protiv pandemija sa Stožera na Sabor.

''Što se tiče obaveznih COVID potvrda, moramo biti svjesni da nam one zamjenjuju lockdown. One su jedina mogućnost borbe protiv virusa. Ako ne želimo ići u to veliko ograničavanje, onda jedino što možemo napraviti je kretanje uz sigurniji način, a to su sigurno COVID potvrde''. Za kraj nam je otkrila i kakva je situacija s gripom ove godine.

''Situacija je za sada jako stabilna i jako povoljna'', rekla je.

''Imamo za sada zabilježeno oko 180 pozitivnih slučajeva gripe. Moram reći da se ne radi o epidemiji nego o pojedinačnim slučajevima koje pratimo još negdje od kraja kolovoza. U zadnja dva tjedna praktički nismo zabilježili slučaj gripe. Radi se većinom o gripi H3N2, a pojedinačni slučajevi su pandemijska gripa H1N1'', rekla je Pavić Šimetin.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam