Menu

Agrameri za MS: Vukušić će sigurno proći u drugi krug izbora

ZAGREB - Građani na birališta izlaze 16. svibnja, što znači da uskoro kreće službena kampanja za lokalne izbore. Tim povodom u studiju Media servisa Andrea Barać je razgovarala s predsjednikom Agramera Goranom Jelićem i kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika Hermanom Vukušićem.

Vukušić je istaknuo da prikupljanje potpisa za kandidaturu ide bolje od očekivanoga, a da će ih predati Gradskom izbornom povjerenstvu na dan kada istječe rok. Budući da im je prvi kandidat Otto Barić prešao u drugi tim kod protukandidatkinje Jelene Pavičić Vukičević, Vukušić nam je otkrio zašto se on odlučio biti kandidat Agramera za zagrebačkog gradonačelnika. Kao liječnik, ponukan je dijelom bio i pandemijom koronavirusa.

''Nitko od drugih kandidatkinja ni kandidata ne daje viziju Zagreba za vrijeme u kojem se nalazimo i u kojem ćemo se nalaziti još tko zna koliko vremena. To nije novo normalno, nego novo nenormalno. Mi smo jedini dali program koji obuhvaća niz mjera od psiho-socijalnih, zdravstvenih pa ih gospodarskih koji idu sa situacijom u kojoj se grad sada nalazi i u kojoj će se možda nalaziti još dosta dugo vremena'', rekao je Vukušić.

Dodao je da je zbunjen anketama po kojima vode kandidati koji predstavljaju sve suprotno onome za što su se zalagali za vrijeme Domovinskog rata. Jelić je potom izdvojio nekoliko prioriteta koje su naveli u svom izbornom programu.

''Sport nam je temelj programa. Besplatni sport za našu djecu kroz sportske klubove koji bi dobivali sredstva da se ne naplaćuju članarine. Druga bitna stavka, vrlo važan nama, je socijalni program gdje bismo izgradili jedinstveni centar za djecu s poteškoćama u razvoju. Treća stavka je ekologija koja je, uz pandemiju, ogroman svjetski problem, a vezano je za plastiku, za razvrstavanje, za gospodarenje otpadom. Mi smo apsolutno za kružno gospodarstvo od proizvodnje, potrošnje do gospodarenja otpadom i za zatvaranje Jakuševca'', izjavio je Jelić.

Što se tiče dugova u kojima se nalazi Grad Zagreb, Vukušić tvrdi da se financijski problemi ne mogu riješiti otpuštanjima.

''Svatko tko dolazi iz realnog sektora zna koliko je teško nekome dati otkaz, tu su i kolektivni ugovori pa nema potrebe plašiti ljude'', rekao je.

"Kada govorimo o financijama, ne postoji ni jedna metropola u Europi, pogotovo na razini Zagreba, a da nije u dugovima.''

A postoji li način uštede da se dug smanji?

''Naravno da postoje modeli rekonstruiranja gradskog gospodarstva. Svatko tko priča da će to riješiti magičnim potezom pera, smanjivanje broja gradskih uprava, otpuštanjem ili raslojavanjem struktura, prodaje maglu. Proračun Grada Zagreba raste od osam pa do planiranih 13 milijardi kuna za ovu godinu, a prodajom određenih gradskih nekretnina i određenom preraspodjelom omogućit će se i sanacija jednog dijela duga.''

Smatra da bi za obnovu Zagreba od potresa trebali prvenstveno biti zaduženi stručnjaci i da se obnova ne treba svoditi samo na vidljiva oštećenja nastala u ožujku prošle godine, dok je Jelić izdvojio i konkretnu odluku.

"Mislim na arhitekte i srodne struke koji su imali prošle godine simpozij, a i iz naših kontakata, nekoliko eminentnih imena iz iste branše, mislimo da je za takvu jednu širu, održivu obnovu, a ne samo obnovu koja se sastoji od saniranja postojećih oštećenja, potrebno 10 godina'', rekao je Vukušić.

"Ono što možemo konkretno napraviti jest da, kada uđemo u Gradsku skupštinu, kolokvijalno rečeno, pritisnemo da se prihvati model po kojem bi Grad Zagreb financirao i kreditirao ljude koji su nastradali u potresu s 20 posto. Tako bi im beskamatno pomogli i priuštili im da to mogu isplaćivati kroz komunalnu naknadu.''

Nisu htjeli komentirati druge protukandidate, no uvjereni su da će Vukušić ući u drugi krug izbora.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam