Menu

GONG na raspolaganju građanima, sve nepravilnosti prijavljuju se neanonimno

ZAGREB - Posljednji je dan utrke za Pantovčak, a na snazi je i izborna šutnja. Sutra u 7 sati otvaraju se birališta, a zatvorit će se u 19 sati, nakon čega ćemo znati tko je osvojio petogodišnji mandat.

Predsjednički kandidati upozoreni su na obvezu poštivanja izborne šutnje. Što uključuje i suzdržavanje od bilo kakvih promidžbenih aktivnosti. DIP je potvrdio da je zabilježeno nekoliko prijava vezanih uz kršenje izborne šutnje, a Jelena Berković iz GONG-a za Media servis je rekla što se očekuje od kandidata.

 

"Što se tiče izborne šutnje, ona je na ovim izborima zabranjena, međutim nije ju moguće sankcionirati tako da stvarno ostaje kao moralni poziv svim kandidatima, da se suzdrže od slanja poruka danas i ostave građanima i građankama dan mira."

GONG će na biralištima imati svoje promatrače, a prijave o nepravilnostima zaprimat će i pute e-mail adrese te putem telefonskih poziva.

 

"GONG ima prijavljene promatrače i promatračice kako bi mogao i nakon izbora imati uvid u izborni materijal i eventualno provjeriti neke prigovore koji bi možda mogli doći sutra tijekom dana."

Također iz GONG-a će odgovarati na pozive građana i informirati ih o njihovom biračkom pravu. Ukazali su i na problem starijih i nemoćnih građana koji nisu mogli ostvariti svoja prava, te apelirali i na biračke odbore da obrate pozornost na takve slučajeve.

 

"Posebno ističemo da je potrebno prijaviti biračkim odborima do 12 sati, ukoliko osoba ne može sama pristupiti biračkom mjestu da li zbog ozljeda ili jednostavno fizičke nemogućnosti, tako da birački odbor može pristupiti samom biraču u njegovom domu. Nadam se da nećemo imati previše dojava o biračkim odborima koji nisu pozitivno odgovorili na te pozive građana."

Kao i u prvom krugu, uz ona u Hrvatskoj, promatrat će se i birališta u BiH i u Srbiji. Svrha promatranja procesa biranja jest da se na više biračkih mjesta utvrdi održavaju li se izbori sukladno pravilima.

 

"Da, možemo napraviti i detaljan izvještaj na temelju kojeg se daju preporuke za poboljšanje izbornog zakonodavstva. Kao što znamo, birački odbori bi na ovim izborima trebali biti nestranački, međutim bilo je i tu već nekog prethodnog kršenja. Tu se sigurno može uvesti poboljšanje, a sljedeći izbori, parlamentarni izbori koji nam dolaze, isto tako zahtijevaju popravak izbornog zakonodavstva. To su stvari koje u konačnici opet ovise o onima koji donose odluke u saboru."

Prijave koje će GONG zaprimiti na izborni dan nisu anonimne, ali..

 

"Bitno je naglasiti da se nama građani i građanke trebaju javiti neanonimno. No, sa njihovim podacima ne izlazimo u javnost, nego ih zapravo koristimo za točno provjeravanje situacije na određenim biračkim mjestima ili da im kasnije dojavimo što smo uspjeli napraviti s njihovim prigovorima."

Sve prijave koje budu zaprimljene, biti će obrađene i upućene nadležnim institucijama.

 

"Ukoliko je riječ o nekim prigovorima ili dojavama o kršenju zakona, što nam građani također dojavljuju, onda se obraćamo nadležnim tijelima. Je li to Državno izborno povjerenstvo ili neko drugo tijelo...u svakom slučaju te slučajeve pokušavamo voditi do kraja tj. do utvrđivanja i po mogućnosti rješavanja u korist birača."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam