Menu

Božinović za MS: ‘Petogodišnja Sirijka nikad nije napustila Libanon, odbacujemo navode o žigosanju migranata‘

ZAGREB - Povodom Dana policije gost Intervjua tjedna Media servisa bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Komentirao je stanje u resoru, ali i aktualne teme u zemlji. S Božinovićem je razgovarala Andrea Barać:

 

Diljem zemlje obilježava se Dan policije i blagdan zaštitnika policajaca sv. Mihovila. ‘Činjenica jest da je resor bio zapušten‘, rekao je ministar i istaknuo što je napravio u svom mandatu kako bi popravio standar policajaca.

 

 

 

"Kad se sjetim prije dvije godine je glavna tema bila da policajci nemaju zimske jakne i osnovne dijelove opreme. To smo vrlo brzo riješili. Tih nekoliko povećanja u zadnje dvije godine od dva, tri pa opet dva posto na osnovicu plaće govori o tome d aintenzivno radimo kako bismo podignuli standard policijskih službenika".

 

 

Tvrdi da i druga strana prepoznaje trud, no unatoč navedenim povećanjima, brojni policajci zbog preniskih plaća u fušu rade kao zaštitari.

 

 

 

"Čuo sam te informacije. Mislim da to moramo preciznije regulirati i otvoriti tu mogućnost jer to je praksa u Europi i svijetu. Nema razloga da ljudi, ako mogu, na legalan način zaraditi još novca za sebe i svoje obitelji da im tu sustav ne izađe u susret".

 

 

A odluku o radu izvan radnog vremena donosi ravnatelj policije Nikola Milina. Bliži se kraj rujna i najavljeni prosvjed pravosudnih policajaca. U ponedjeljak 30. rujna organiziraju prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa. Iako to nije njegov resor, osvrnuo se na njihove zahtjeve i može li t izdržati državni proračun.

 

 

 

"Ja sam zagovornik toga kada govorimo o državnim i javnim službenicima, da se vodi jedan horizontalni dijalog. Načelno nije dobro odvajati bilo koju djelatnost. Svima nama je u interesu da ljudi imaju veće plaće, ali postoj s druge strane ograničenja protiv kojih jednostavno ne možete".

 

 

Posljednjih godina često čujemo optužbe migranata i i brojnih udruga na rad policije, odnosno da se odnose prema migrantima grubo i nezakonski.

 

 

Ministar je istaknuo da su s tim naučili živjeti, da su svaki prigovor ispitivali, no da se najčešće radi o lažnim vijestima.

 

 

"Nikad nismo naišli na potvrdu. I nedavno je bilo da se žigošu migranti, to odbacujemo. Sjećate se i Sirijca koji je optužio hrvatsku policiju da ga je odvojila od petogodišnje kćeri. Baš smo jučer dobili potvrdu iz Libanona da dijete postoji, ali da nikada nije napustila Libanon".

 

 

Komentirao je slučaj Ivana Turudića koji je dobio 1.000 kuna kazne za prebrzu vožnju, ali je pritom izjavio da je bio potican vozilom policije. S druge strane policajac Josip Blažević je izjavio da je Turudić bježao od policije.

 

 

 

"Niti gledam snimke niti je to moj posao. Nije realno da se ministar bavi istraživanjima i intervencijama policije. Za mene je jedino bitno da oni rade u skladu sa zakonom, a u ovom konkretnom slučaju sud je donio pravomoćnu presudu kojom je potvrdio navode i ono što je policija podnijela kao prekršajni nalog sudu u Bjelovaru".

 

 

A treba li kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu biti razriješen te dužnosti?

 

 

 

"Jesam političar, ali sam i ministar unutarnjih poslova i svaka moja izjava o konkretnim predmetima u kojima je involvirana policija može se drugačije tumačiti pa se ne bih uključivao u tu vrstu polemika".

 

 

Policija i DORH provode izvide oko snimke na kojoj direktor Fonda za zaštitu okoliša, Dubravko Ponoš prijeti Mislavu Kotarcu, a pritom tvrdi da ga je istom tom snimkom ucjenjivalo. Slučaj je izašao u javnost tek prije nekoliko dana, no MOST je prije više od pet mjeseci uputio Vladi zastupničko pitanje na tu temu, a odgovor još nisu dobili. Na pitanje je li Vlada od ranije bila upoznata sa situacijom, Božinović je odgovorio:

 

 

 

"Vlada nije ta koja se bavi kriminalističkim istraživanja. Kad postoji prijava, nekakav upit prema institucijama progona kao što je DORH ili policija, onda oni reagiraju u skladu sa zakonom. To nema veze s Vladom i političkom razinom".

 

 

Zastupnici iz Kluba Milana Bandića prošlog tjedna nisu se pojavili na glasanju u podne, a potom Robert Jankovics napušta taj Klub. Odmah su počele spekulacije da iza toga stoje HDZ i premijer Andrej Plenović kako bi pokazali ‘tko je gazda‘. Na pitanje stoji li HDZ iza toga i hoće li Jankovics prijeći u njihovu stranku, ministar je odgovorio:

 

 

 

"Zašto bi HDZ stajao iza toga. Nemam tu informaciju i prvi put čujem za tako nešto. Koji su razlozi koji su njega ponukali da izađe iz Kluba Milana Bandić, ni to ne znam".

 

 

Dodao je i da se ta tema uopće nije otvorila na nedavnom sastanku sa svim koalicijskim partnerima. Za kraj dotaknimo se našeg ulaska u Schengen, Predsjednik Eurpske komisije Jean-Claude Juncker je jučer dao jasno poruku da do kraja listopada možemo očekivati pozitivnu odluku. Slovenci ponovno negoduju zbog nepriznavanja arbitraže.

 

 

 

"Pokazali smo da Hrvatska po svim segmentima i po svih osam područja koja su važna za Schengen ispunjava sve kriterije. Odbor za Schengen Europske komisije početkom ovog mjeseca je potvrdio i poslao takvu preporuku Komisiji. Tu se ne radi ni o kakvoj nagradi. Nitko do sad nije imao ovako kompleksne uvjete za Schengen".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam