Menu

Irena Weber za MS: Vidimo da su se cijene stabilizirale, naša ekonomija je snažna i žilava

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je glavna direktorica HUP-a Irena Weber s kojom smo, među ostalim, razgovarali o inflaciji, takozvanim bijelim listama, poreznim rasterećenjima te ograničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda, cijenama energenata i udaru na standard građana.
Bilo bi dobro da je država još prošle godine počela pratiti rast cijena, rekla je Weber komentirajući pritom i takozvanu bijelu listu trgovaca koju je uvelo Ministarstvo gospodarstva.

"Kontinuirano prozivanje i podizanje nekakve medijske histerije prema trgovcima nije točno i nije korektno jer inspekcijski nadzori i stopa inflacije su pokazali da praktički podizanja cijena u noći s 31. prosinca na 1. siječnja naprosto nije bilo."

Zbog usporavanja inflacije u siječnju kao i sklapanja poduzetničkih ugovora s nižom cijenom energenata, Weber očekuje skoru stabilizaciju cijena.

"Već sada vidimo da su se cijene nekako stabilizirale, da je vrh porasta cijena, odnosno stope inflacije iza nas. Sada kako istječu ti ugovori i kako se potpisuju i ugovaraju ugovori s nižim cijenama, na taj način će se to preljevati i na cijenu finalnog proizvoda."

Weber ističe kontinuirani problem visokog poreznog opterećenja u Hrvatskoj koje je, kaže, drugo najveće u Europskoj uniji, odmah iza Švedske. Upravo to je jedan od glavnih faktora koji nam guše gospodarstvo, smatra šefica HUP-a.

"To je sve rezultat i jako skupe države s obzirom da znamo da imamo 3,8 milijuna stanovnika od kojih 1,6 milijuna radi, a onda od tog broja ih je 500.000 vezano uz javni i državni sektor, što je jako loša struktura radnog stanovništva."

Na kompletno tržište rada vrlo negativno utječe i rentijerska aktivnost, napominje Weber te objašnjava:

"(...) Jer vi ako iznajmljujete vilu ili apartman, ne radite, ne proizvodite, ne sudjelujete ni u kakvoj djelatnosti s visokom dodanom vrijednosti. Tu se pojavljuje i problem obrazovanja. U tim regijama ljudi imaju manje potrebe, ne obrazuju se, ne doprinose ništa u zdravstveno osiguranje. Koriste i komunalnu infrastrukturu za koju praktički ništa ne doprinose i ne plaćaju, a s druge strane, mislim da je i nepravedno."

Nepravedno prema onima koji ne žive u području u kojem si dobar dio prihoda mogu osigurati upravo kroz rentijerstvo. Oni imaju dohodak na koji se, govori Weber, ne primjenjuje nikakva porezna stopa.

"Nije uredu penalizirati nekoga zato jer je rođen u primjerice Požegi ili Slavonskom brodu odnosno da onaj koji radi, plaća ozbiljan porez na dohodak. Mislim da je to u prvom redu nepravedno."

Ništa manje nepravedno nije ni da se preko leđa građana prelamaju sva moguća poskupljenja, to jest da nam kupovna moć pada u tolikoj mjeri. A Weber komentira drugu stranu.

"Svima se urušavaju i profitne marže. Svi nose teret rasta ulaznih troškova. Vidjet ćemo u krajnjoj liniji i ove godine kako se urušavaju i marže profitabilnosti na razini gospodarstva. Tako da svatko nosi teret u svom dijelu."

Pitanje je kakva će biti profitabilnost tvrtki i obrta nakon 31. ožujka do kada je Vlada ograničila cijenu električne energije. Weber kaže kako je poslodavcima iznimno važno da čim prije dobiju informaciju o tome što će se od travnja događati s cijenama kako bi mogli planirati investicije, zapošljavanja i općenito svakodnevno poslovanje. Dosadašnje limitiranje cijena struje, naša sugovornica pozdravlja.

"Ovako dok mi ne znamo što se događa nakon 31.3. sve je nekako na holdu, sve se usporava, jer nitko ne planira ništa zato što ne zna što će biti nakon ožujka. Ono što je dobro jest da je cijena struje već sada ispod limitirane cijene tako da nam to daje jedan val optimizma."

Unatoč svim problemima, Weber je optimistična. Kaže kako smo se u smislu oporavka od pandemijske krize, pogotovo u zadnje dvije godine, pokazali kao snažna i žilava ekonomija. Međutim, neophodnim smatra da država osigura uvjete u kojima gospodarstvo može rasti.

"To znači reforma poreza na način da se snažno oslobodi porezno opterećenje rada. Da se dohotkom nazove ono što stvarno jest dohodak i da se primijeni određena stopa poreza na dohodak na djelatnosti koje trenutno nisu oporezovane. Da se provede reforma zdravstva, pravosuđa, da se naprosto smanji trošak države i da se omogući gospodarstvu da počne rasti stvarno snažnim stopama rasta."

Cijeli Intervju tjedna u kojem smo se dotakli i nedostatka radne snage, njezine produktivnosti, ali i Svjetskog dana radija možete poslušati na našoj web stranici ili pogledati na Youtube kanalu Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam