Menu

Grabar Kitarović za MS: Štrajk prosvjetara se pretvorio u politički igrokaz

ZAGREB - Uoči službenog početka kampanje za predsjedničke izbore u Intervjuu tjedna Media servisa aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović progovorila je o kampanji, izborima, štrajku prosvjetara, ali i gafovima zbog kojih je kroz tekući mandat često bili na meti kritika. S predsjednicom je razgovarala Andrea Barać.
Zbog viroze i temperature predsjednica je nekoliko dana otkazala odlazak na neke događaje, no početak tjedna ponovno je na nogama i sprema se za novu predsjedničku utrku.

"Ništa strašnog. Viroze uglavnom prođem na nogama. Dva, tri dana prije početka predizborne kampanje sam jednostavno htjela malo odmoriti. Voljela bih kada bi se više brinulo o mojim prijedlozima za demografiju, a ne o tome koliko sam jučer puta kihnula i obrisala nos".

Rekla je da će sutra u podne DIP-u predati potpise za kandidaturu i da čekaju do zadnjeg dana jer su htjeli dopustiti svima da sudjeluju u izbornom procesu.

"Uvjerena sam da ćemo za razliku od ostalih imati najviše potpisa. ne gledam to kako utrku, nego kao iskaz povjerenja od strane građana".

Nismo jedna od najrazvijenijih zemalja, mladi i dalje odlaze iz Hrvatske, dakle i prije 5 godina je obećavala stvari koje nije ostvarila. Na pitanje zašto bi građani sada povjerovali da će ostvariti sve što obećava kroz novi program, dogovorila je:

"Mislim da sam ispunila većinu toga, a prema našoj analizi, neka pitanja sam ispunila i više od 100 posto te napravila više nego što sam obećala da ću učiniti. U ovih nekoliko godina učinili smo bolje, ali po meni nedovoljno, moramo još bolje, da naši građani stvarno to osjete kroz bolje poslove, bolje plaće i bolji životni standard".

Ako prođe u drugi krug izbora, na pitanje koga smatra većom konkurencijom i koga bi radije nasuprot sebe Miroslava Škoru ili Zorana Milanovića, odgovorila je:

"Ne promatram ni jednog kandidata kao konkurenciju. Ne želim da ova kampanja bude svađa, nego suočavanje programa za ono što svatko od nas želi i može realno učiniti".

U ovih pet godina često je svoje izjave morala dodatno objašnjavati, ponekad i više puta.

"Naravno da sam imala propusta i grešaka, svaki čovjek koji radi ih ima. Ako zakopate glavu u pijesak i ništa ne radite, nećete ni griješiti i to je najlakše. I to bi meni bilo najlakše. I meni bi bilo najlakše da sam kroz ovih pet godina išla kako ide voda na mlin".

Osvrnula se i na kritike zbog pjevanja na rođendanu Milanu Bandiću. Poručila je da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja i da ako s nekim politički surađuje da mora biti toliko korektna da ostane ono što jest.

"Ne mogu se i ne smijem dodvoravati građanima ili onima koji su protiv gospodina Bandića da bih pokupila neke političke bodove. Moram biti dosljedna sebi. I u životu najviše cijenim lojalnost i odanost. Lojalnost prema državi, narodu, zajednici, obitelji i svojim prijateljima, pa čak i ako su optuženi. A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno."

No, dodala je da ne vjeruje da će do toga doći. Još jedan od poteza koji je izazvao niz kritika, ovog puta iz BiH, jest objava fotografije Slobodana Praljka na društvenim mrežama povodom dvogodišnjice njegove smrti. Na to je rekla:

"In memoriam jednom hrvatskom generalu i neću dalje objašnjavati". "Podsjećam da je on osuđeni ratni zločinac". "Neću dalje objašnjavati. On se borio za prava hrvatskoga naroda, odslužio je ono za što se osuđen. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haaškoga suda. Neću to dalje komentirat".

Ponovila je da su žene u neravnopravnom položaju, kako u drugim dijelovima svijeta, tako i Hrvatskoj. Dodala je da je činjenica:

"Da se nas žene u ovom konzervativnom spektru u Hrvatskoj puno drugačije gleda. Mi smo nekakve zatucane majke koje valjda želimo provoditi vrijeme doma kod štednjaka".

Više od mjesec dana oči cijele Hrvatske usmjerene su na prosvjetare i štrajk. Grabar Kitarović opet je prozvala Vladu Zorana Milanovića koja je u dva navrata smanjivala koeficijente složenosti poslova.

"Međutim tada nisu štrajkali. Krenuli su u štrajk ove godine i ja im dajem legitimno pravo za štrajk jer je to ustavno pravo. Međutim, držim da se u međuvremenu sve pretvorilo nažalost u nešto što je više-manje postalo igrokaz i mjesto nadmetanja nekih političkih interesa".

Istaknula je da je od početka bila za reformu obrazovanja, ali da se ona ne može svoditi na uvođenje tableta na nastavu.

"Ova reforma je totalno razočaranje. Mislim da je kod velikog dijela nastavnika jedan od razloga štrajka upravo činjenica da reforma nije provedena onako kako treba i da se stalno vrtimo u krug".

Pita se i gdje je nestala ministrica Blaženka Divjak:

"Podržavam pravo svakog ministra da se bori za svoj resor, ali to je državni proračun. To je novac hrvatskih poreznih obveznika i kad tražite svoja prava mislim da mora biti u duhu solidarnosti da razmišljate i o pravima drugih", istaknula je, a na pitanje treba li ministrica Divjak otići rekla je: ‘‘Ne znam to je na premijeru da odluči".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam