×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1290

Menu

Izbori u Kataloniji: je li to kraj Španjolske kakvu poznajemo?

BARCELONA-MADRID- Važan, a možda i povijestan dan za Kataloniju. Danas izlaze na regionalne parlamentarne izbore koji su se pretvorili u referendum o neovisnosti...
Predsjednik Katalonije najavio je da će proglasiti formalno otcjepljenje od Španjolske, osvoje li dovoljno glasova stranke koje zagovaraju neovisnost. Ankete objavljene uoči izbora pokazuju da će blok stranaka za neovisnost tijesno pobijediti, ali ne dovoljno za apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu. Podjeljenost Katalonaca po ovom pitanju sugerira da građani ipak vjeruju da je cilj separatističkog pokreta zapravo nastojanje da se izbore ustupci od središnje vlade. A Madrid separatiste upozorava na ozbiljne posljedice odcjepljenja, uključujući izbacivanje iz eurozone, pa i Europske unije. Oglasio se čak i španjolski nogometni savez koji je upozorio da bi Barceloni, u slučaju proglašenja neovisnosti, moglo biti zabranjeno igrati na državnom nivou.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam