Menu

Izvršna direktorica GONG-a za MS: Lex AP i izbor Turudića su finalna faza Plenkovićeva zarobljavanja institucija

ZAGREB - U Intervjuu Media servisa gostovala je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet. Komentirala je kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića, netransparentnost u donošenju odluka Ustavnog suda, lex AP i Ivana Turudića, SLAPP tužbe i korištenje botova u izborima. U razgovoru s Brunom Perićem biračima je poslala i važnu poruku u vezi glasanja van mjesta prebivališta.
Ustavni sud je trebao odmah donijeti odluku o kandidaturi predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima, a ne upozorenje, smatra Ivković Novokmet ističući da ostaje pitanje kako će Ustavni sud reagirati na to što predsjednik države u svojim javnim obraćanjima i dalje govori da će postati premijer.

"Je li to politički govor, je li to kršenje Ustava, to je nešto na što je u subotu DIP reagirao i na neki način je rekao da je Milanović u nekom širem smislu izborni akter, ali odluka o tome da li se netko ponaša u skladu s Ustavom je na Ustavnom sudu, a ne na DIP-u. Meni se u svakom slučaju čini da je važno da Ustavni sud, ako smatra da predsjednik i dalje krši zakon, da bi trebao reagirati na vrijeme, a ne nakon izbora dovodeći u pitanje izborne rezultate."

Nada se da Ustavni sud ipak neće donijeti odluku kojom bi izbori pali u vodu. Iz GONG-a su već ranije kritizirali netransparentnost rada Ustavnog suda. U studenom prošle godine sudu su predali zahtjev za ocjenom ustavnosti odredbe Poslovnika prema kojoj nitko nema pravo tražiti podatke o sucu-izvjestitelju kojem je predmet raspoređen. Ustavni sud je odbio zahtjev iako se s time nije složilo troje njegovih sudaca. U svojim izdvojenim mišljenjima potvrdili su, kaže Ivković Novokmet, ono o čemu GONG godinama govori.

"(...) A to je zapravo da je nedopustiv netransparentan Ustavni sud s obzirom na ulogu koju ima u društvu i s obzirom da im ustavni zakon propisuje transparentnost. No, oni su tu napravili niz manevara. Rasprave su prebacili na nekakve stručne sastanke, na sjednicama samo iznose odluke, a na kraju novinari najčešće ne mogu prisustvovati ni tim sjednicama. Pa tako ni ovoj super važnoj odluci, odnosno, to nije bila odluka nego upozorenje u slučaju Milanović i SDP."

Nezaobilazna tema bili su i lex AP i izbor Ivana Turudića za šefa DORH-a.

"Mi smo reagirali na to kao i na lex AP i rekli da je to jedna finalna faza Plenkovićevog zarobljavanja institucija. Nakon što su počele curiti poruke koje su bile neugodne za vladajuće, oni su odlučili promijeniti zakon i ušutkati izvore koji su medijima omogućavali da propituju klijentelizam ili korupciju u samom vrhu državne vlasti."

U kontekstu zarobljavanja institucija i nedostatka transparentnosti, izvršna direktorica GONG-a osvrnula se i na sve brojnije SLAPP tužbe.

"Recimo, Hrvatska je specifična po tome što su upravo suci ti koji nerijetko dižu SLAPP-ove i traže visoke iznose radi nadoknade štete. Zanimljivo da je novi predsjednik Vrhovnog suda Dobronić zatražio od sudaca da iznesu koliko su i jesu li podnijeli SLAPP-ova protiv novinara. To je definitivno jedna stvar koja plaši medije i novinare, a u konačnici narušava pravo građana da imaju informacije."

Tragikomičnom smatra najavu vlade Andreja Plenkovića da će se boriti protiv SLAPP tužbi dok će, kako je rekla, s druge strane zatvarati izvore kroz lex AP. Što se tiče korištenja botova u izbornoj kampanji, Ivković Novokmet napominje kako je problem u tome što...

"Vi zapravo stvarate jedan lažni osjećaj masovne podrške. To je bila situacija nakon onih prosvjeda opozicije kada je HDZ, u jednom vrijeđalačkom diskursu, napadao opoziciju pa i građane koji su sudjelovali u tome i onda su botovi njima davali jednu lažnu podršku. To je nešto što je zavaravajuće. To je jedan oblik manipulacije i mi smatramo da toga ne bi trebalo biti u kampanjama."

Zanimljivo je što, kada smo objavili analizu o korištenju botova, u HDZ-u nisu željeli komentirati njihovo korištenje, a ti botovi su počeli mijenjati imena i širiti se na stranice drugih stranaka i organizacija, kaže Ivković Novokmet. Imala je i važnu poruku za brojne birače koji su im se javili s pitanjem o glasanju izvan svog mjesta prebivališta.

"Važna je poruka za njih da sve podatke u Registru birača pa tako i ovaj zahtjev da glasate van mjesta svog prebivališta morate napraviti do 6. travnja. Dva su načina. To se može napraviti preko platforme e-građani ili se to može zatražiti u općini i matičnom uredu."

​Građanima je zaključno poručila da u što većem broju izađu na izbore kako bi se čuo njihov glas. Dodajmo za kraj da će GONG, u suradnji s nizom drugih udruga i organizacija civilnog društva, 11. travnja u 10 sati organizirati sučeljavanje kandidata na parlamentarnim izborima o temama koje se tiču mladih. Sučeljavanje će prenositi putem You Tubea i društvenih mreža.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam