Menu

Barišić za MS o slanju vojske na granicu: U ovom trenutku možda nije potrebno, ali moramo biti pripravni na sve moguće scenarije

ZAGREB - Nalazimo se u izazovnim vremenima. Bijesni rat na Bliskom istoku, kao i u Ukrajini, sve je prisutniji problem ilegalnih migracija, a ništa manje napeto nije ni kada je riječ o odnosima Srbije i Kosova. O uspostavljanju mira bit će govora na paneuropskoj konferenciji ''Mir u Europi i svijetu'' o kojoj nam je nešto više u Intervjuu Media servisa otkrio predsjednik Hrvatske Paneuropske unije Pavo Barišić.
Zagreb i Banja Luka domaćini su Paneuropske konferencije ''Mir u Europi i svijetu''. Okupit će sudionike i govornike iz 17 zemalja.

''Mi smo ovu temu predložili prije godinu dana, a sada kad se približava konferencija koja sutra započinje u Zagrebu, mnogi od sudionika su rekli: Pa kako ste tako pogodili temu?. Doista mnogi od nas nisu ni slutili ni očekivali da će se ratna zbivanja ovako ražariti diljem svijeta''.

A uoči konferencije i mi smo s predsjednikom Hrvatske paneuropske unije Pavom Barišićem proanalizirali neke od aktualnih sukoba i kriznih situacija. Najaktualniji je onaj između Izraela i pripadnika Hamasa. Upitali smo Barišića je li u ovom trenutku moguće spriječiti daljnju eskalaciju sukoba.

 ''Sasvim je sigurno kako se događaji razvijaju da će tu još biti očito i povećavat će se napetosti i sukobi. Treba učiniti sve da se ti sukobi smanje i spriječe. Trebaju i Ujedinjeni narodi načela na kojim su zasnovani osnažiti i zauzeti se za njih. Po mojem mišljenju, upravo EU ima sad veliku zadaću utjecati na procese, između ostaloga i na Bliskom istoku''.

Prijeti li Europi zbog sukoba na Bliskom istoku novi val terorizma?

 ''Nekontroliranim ilegalnim migracijama je došlo i do onih elemenata koji će pokušati zloupotrijebiti to, to se vidjelo i na nekoliko ekscesa i Europa mora, kako god, bilo unutar NATO-a ili vlastitim vojnim snagama osigurati se i za obranu vlastite sigurnosti jer sloboda se ne može postići bez efektivne zaštite''.

U našoj zemlji sve je prisutniji problem ilegalnih migracija. Neki od oporbenih političara zazivaju i slanje vojske na granicu. Barišić je na pitanje je li nam zaista to potrebno odgovorio:

''U ovom trenutku možda nije, ali mi moramo biti pripravni na sve moguće scenarije koji se mogu dogoditi. Sasvim sigurno razum nalaže zaključivati iz ovoga što se sad odvija da će se procesi određeni još zaoštravati. Društva moraju biti pripravna i za obranu i vlastitih granica i vlastite sigurnosti i sigurnosti svojih građana''.

Rat u Ukrajini bijesni već nešto više od godinu i pol. Barišić je rekao kako je teško i nezhvalno predviđati kada bi se mogao očekivati njegov kraj, ali i da je dosadašnji razvoj pokazao da taj ruski Blitzkrieg na Ukrajinu nije uspio.

 ''Povijest poučava - svi takvi imperijalni pokušaji su završili fijaskom. To je činjenica. Ne može se u suvremenim uvjetima tek tako zauzimati grubo susjedne zemlje i ograničavati prostor. Ako ukrajinski narod želi vlastite vrijednosti sačuvati, on je pokazao da je u tome odlučan, da se želi suprotstaviti, da brani slobodu, da pripada više europskim vrijednostima, pa to je isto jedan pokazatelj''.

Dotaknuli smo se i bližeg okruženja, točnije, odnosa Srbije i Kosova koji su veoma napeti, osobito nakon nedavnog incidenta kada je tridesetak naoružanih Srba upalo u selo Banjska i zabarikadiralo se u pravoslavni manastir.

 ''Očito da ima takvih snaga koje očekuju da slične procese koje je pokrenula Rusija mogu i oni nešto od toga iskoristiti. Ja mislim da je na Kosovu jedini način otvoren dijalog u kojem se objema stranama ponuditi mogućnost dogovora i priznavanja njihovih određenih interesa tom narodu, ali činjenica da Kosovo postoji i da je politička cjelina koja se potvrdila je nesumnjivo, to se mora i u Srbiji prihvatiti''.

''Sve na granicama Europe ili okolo Europe gori od ratnih sukoba i konačno je sazrelo vrijeme da se riješi pitanje proširenja Europske unije na prostor jugoistočne Europe'', zaključio je Barišić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam