Menu

Kolarić za MS o Čistoći: Ako se toliko povećaju plaće, rast će i cijena usluge

ZAGREB - Štrajk radnika Čistoće proteklih je dana bio goruća tema u Zagrebu. Dio zahtjeva radnika je ispunjen. No, o ostatku, poput primjerice povećanja koeficijenata, slijede pregovori koji bi trebali biti okončani kroz mjesec dana. Uprava Holdinga upozorila je da bi traženo povećanje moglo rezultirati povećanjem cijene odvoza otpada. O ovoj i drugim temama u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali smo s vršiteljem dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Brankom Kolarićem. Intervju je vodio Bruno Perić.

Svi se možemo složiti da radnici Čistoće rade u teškim uvjetima i da nedostaje radne snage kao i da građani moraju dobiti uslugu koju uredno plaćaju, poruka je Kolarića. Osvrnuo se pritom i na oporbu koja se obrušila na gradsku vlast.

"Jedini kojima je ova kriza potencijalno odgovarala je politička opozicija u gradu gdje se onda malo rejtinzi pokušavaju promijeniti."

​Na pitanje brinu li ga zbog ovoga potencijalni novi, ilegalni štrajkovi u drugim granama Holdinga, Kolarić kaže kako je legitimno pravo radnika tražiti bolje uvjete rada, ali da se mora znati s kime se pregovara i držati se zakonskog okvira. Rekao je i da su ukidanjem agencijskog rada radnike stavili u bolji položaj nego što su imali do sada.

"Sada se oni trebaju organizirat, sjest sa sindikatima, dogovorit tko će ih predstavljati. Agencijski rad je to onemogućavao. Dakle, sad ti ljudi koji rade imaju bolju pregovaračku poziciju nego prije. Naravno, nekima to nije u interesu. Nekima je. (...) Dakle, oni su u zadnje dvije godine dobili bolju poziciju da mogu pregovarati."

Kako se moglo čuti od Uprave Holdinga, ako bi se ispunili zahtjevi radnika Čistoće za povećanjem koeficijenata i nekih drugih prava, to bi vjerojatno dovelo do poskupljenja odvoza otpada. Kolarić priču vraća unatrag, na prošlu vlast te ističe ogromne finacijske probleme i dubioze koje je ostavila iza sebe.

"Vidite da se razmišljalo može li Holding uopće financijski opstati kao takav. Naravno, ako se poveća cijena mase plaća da se cijena usluge povećava i na Upravi Holdinga je da vidi što može unutarnjim resursima prestrojiti, a kad to prijeđe unutarnje resurse i postane financijski neodrživo onda to znači povećanje cijene usluge za građane. To je uvijek nepopularno i nitko to ne želi raditi osim kad je prisiljen."

​Na pitanje o povećanju cijene vode od 15 posto Kolarić napominje da se vodovodna infrastruktura u koju se desetljećima nije ulagalo mora obnoviti. Svjestan je da to nije projekt koji je građanima vidljiv i na kojem mogu lako prikupiti političke bodove, ali je, ističe, neophodno i odgovorno da gradska vlast rješava takve probleme. Što se tiče poruke ministra gospodarstva Davora Filipovića koji je izjavio da, zbog mjera Vlade, poskupljenje te usluge nije opravdano, Kolarić odgovara:

"To su sada politička prepucavanja između Vlade i Grada i ne očekuje se ništa drugo. Ono što je nužno, ili ćemo investirati u vodovodnu ifnrastrukturu ili nećemo. Moramo investirati jer je to nužno i Zagreb će kad tad morati regulirati svoje gubitke vode. U Holdingu kažu da je to nemoguće izvesti bez poskupljenja vode."

Nada se suglasju u Gradskoj skupštini barem po pitanju prometa, otpada i vodovoda upravo iz razloga što se u tu infrastrukturu godinama nije mnogo ili išta ulagalo. Po pitanju obnove od potresa Kolarić nije zadovoljan ni tempom niti birokracijom, a brine ga i što je upitno hoće li Hrvatska do 30. lipnja povući sva sredstva iz europskog Fonda solidarnosti.

"Ono što će Zagreb u ovoj godini raditi je niz obnova škola, vrtića ustanova. U to krećemo bez jamstva da ćemo dobiti sredstva Europske unije. Iako sredstva postoje, tu su opet neka politička nadigravanja."

Zagrebački SDP ponovno je potpisao sporazum o suradnji s Možemo!. Kolarić kaže kako su dogovorili cijeli niz prometnih i drugih rješenja koja najkasnije do kraja mandata namjeravaju dovršiti ili privoditi kraju. To primjerice, znači dvije garaže u Klaićevoj, podvožnjak na ulici Medpotoki, ulaganja u željeznički i javni promet, palijativnu skrb slijede i izmjene GUP-a. Sve što su dogovorili sporazumom može se pronaći na Facebook stranici zagrebačkog SDP-a. S obzirom na previranja i izbacivanja iz stranke koja smo gledali prošle godine, neizbježno je bilo pitanje je li previranjima došao kraj. Kolarić odgovara kako ne žele da u fokusu javnosti budu stvari...

"(...) Koje su nepotrebne, štetne su stranci, a ne koriste ni građanima. Dakle, ja gradim SDP Zagreba u funkcionalnijem smislu i motivacijski, organizacijski, sadržajno. Na tome radimo, a mi ćemo se unutar stranke dogovoriti oko izbora."

Ambicije za ostankom na čelu gradskog SDP-a očito ima, a vidjet ćemo hoće li ih uspjeti i ostvariti.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam