Menu

U 2023. godini nastavit će se berba medalja hrvatskih sportaša

ZAGREB - Hrvatski sportaši briljirali su i u 2022. godini te su na velikim međunarodnim natjecanjima, u svim dobnim uzrastima osvojili čak 244 odličja. Od tih medalja čak je 211 seniorskih. S pravom se od sportskih vedeta najmanje jednakom uspjehu nadamo i u godini koja slijedi.

Sportska će uzbuđenja već tradicionalno krenuti siječanjskim utrkama svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu. Iako se od ove godine niz zagrebačku goru više neće spuštati najbolji svjetski slalomaši, u akciju će dvaput skijašice, 4. i 5. siječnja.

Leona Popović jedva čeka utrke, a posebno ju raduje činjenica da se na Sljeme vraćaju navijači.

"Nadamo se da će nas doći podržati u velikom broju jer zadnjih je godina bila jako pusto radi korone. Veselim se što će moji prijatelji i obitelj biti na utrci i nadam se dobrom rezultatu. Dobra mi je staza na Sljemenu i odgovaraju mi ti ravni dijelovi i pokušat ću to iskoristiti u svoju korist i dati sve od sebe", rekla je Leona Popović.

Veliku vjeru u Leonu Popović i Zrinku Ljutić ima i najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić.

"Cure su u odličnoj formi. Možemo očekivati vrhunske rezultate, a ako se poklopi možemo očekivati i postolje. Mislim da su spremne za to jer ono što pokazuju na treninzima je vrhunsko skijanje", rekao je bivši skijaški as Ivica Kostelić.

Svake godine u siječnju puno očekujemo i od rukometaša koji će igrati na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj. U skupini će suparnici biti Egipat, Maroko i SAD.

"Mi uvijek idemo na medalju i tako treniramo, ali ne idemo samo mi po medalju nego i drugi", kazao je Luka Šebetić.

Vatreni su godinama imali zaštitni znak u obliku Darija Srne. Sada i rukometaši imaju jednog Srnu, Zvonimira. Nećak bivšeg Vatrenog je veliki optimist pred Svjetsko prvenstvo.

"Teško je komentirati unaprijed. Idemo dati sve od sebe i probati proći grupu s maksimalnim brojem bodova. U drugom je krugu sve moguće jer se tada susreću najkvalitetnije države. Idemo utakmicu po utakmicu, a Vatreni nam sigurno mogu biti veliki primjer", rekao je Zvonimir Srna.

Sve bi bilo lakše da je Ivano Balić, nekad veliki rukometni virtuoz na parketu. Ali nije, sada je pomoćnik izbornika Hrvoja Horvata.

"Drago je i meni što više ne igram jer ne mogu. Hrvatska bi uvijek trebala ići po medalju, ali nekako se stanje promijenilo posljednjih godina, s iznimkom Švedske gdje smo osvojili srebro. Ne bi trebalo stavljati teret na leđa igrača nego gledati prema naprijed i ići utakmicu po utakmicu", kazao je Ivano Balić.

Baš kao što su i Vatreni išli u Katru na Svjetskom prvenstvu. U novoj godini nogometaše očekuje završnica Lige nacija. Marcelo Brozović bio je oduševljen dočekom u Lijepoj našoj nakon katarske bronce, a nada se da će se sve to ponoviti u lipnju.

"Nadam se da ćemo već u lipnju biti u ovako velikom broju ako uspijemo osvojiti Ligu nacija", kazao je hrvatski nogometni reprezentativac. Uz Vatrene završnicu Lige nacija izborili su Italija, Španjolska i Nizozemska koja će i organizirati finalni turnir.

Europski vaterpolo prvaci su naše Barakude, a njihov kapetan Ivan Krapić očekuje jednako uspješnu 2023. godinu. Svjetsko prvenstvo je izuzetno važno jer se na njemu lovi olimpijska viza za Pariz 2024.

"Sigurno da nam je to motiv za dalje i da nam 2023. bude jednako uspješna, ako ne i bolja. Čeka nas i Svjetsko prvenstvo u srpnju gdje se nadamo da možemo osigurati olimpijsku vizu", kazao je kapetan Barakuda.

Atletskoj kraljici Sandri Perković samo je nebo granica. Dokazala je to i lani kada je na Euru osvojila zlato, a na Svjetskom prvenstvu srebro.

"U ovo što radim dajem cijelu sebe. Spremna je i moja glava. Nadam se da bi Svjetsko prvenstvo u Budimpešti moglo donijeti neka nova iznenađenja", rekla je Sandra Perković.

Hrvatska će u 2023. biti domaćin nekim velikim sportskim događajima. Konkretno će baš u Varaždinu biti juniorsko Svjetsko prvenstvo u rukometu, Svjetsko prvenstvo u kuglanju te Svjetsko prvenstvo u Combat savate boksu. Nova je to prigoda za žetvu medalja. Prvi čovjek hrvatskog sporta Zlatko Mateša uopće ne dvoji da će hrvatski sportaši nastaviti osvajati brojna odličja.

"Ne da vjerujem nego sam siguran u to. Uvijek dolaze novi i bolji i to je jedna tajna koja ni nama do kraja nije jasna, ta tajna hrvatskog sporta i želje mladih ljudi da se bave sportom", rekao je Zlatko Mateša.

Nismo zaboravili niti uzbuđenja na HNL travnjacima. Svi se pitaju hoće li Hajduk ili netko drugi uspjeti zaustaviti Dinamo? Važan je i poblem hrvatskih stadiona koji se nakon uspjeha u Moskvi 2018. godine nisu obnavljali, a pitanje je hoće li se išta pomaknuti s mrtve točke i nakon katarske bronce. Osijek će sigurno u novoj godini zaigrati na novom stadionu Pampasu. Već dugo se najavljuje gradnja novog zdanju u Maksimiru, kao i obnova Kranjčevićeve te Poljuda. Vrijeme će pokazati jesu li to bila nova pusta obećanja ili će se prva lopata zakopati baš u 2023. U godini kada opet, s pravom očekujemo žetvu odličja hrvatskih sportskih heroja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam