Menu

Marić za MS: Nije bilo nikakvog ultimatuma oko PDV-a i rasterećenja plaća

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar financija Zdravko Marić otkrio nam je kakav paket mjera porezne reforme sprema. Radi se na smanjenju PDV-a i nameta na plaće, no tvrdi nikakav ultimatum nisu dobili od HNS-a ili drugih koalicijskih partnera. Mjere bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2019. S ministrom Marićem je razgovarala Andrea Barać.
U novom setu mjera porezne reforme radi se na smanjenju PDV-a, ali i nameta na plaće, otkrio nam je ministar financija Zdravko Marić.

"U ovom setu mjera pokušavamo kombinirati, neizravne poreze, dakle uizmamo u obzir i porez na dodanu vrijednost koji je najizdašniji porez u našem poreznom sustavu, odnosno u našem proračunu".

Budući da su koalicijski partneri, među njima i HNS, tvrdili da treba smanjiti namete na plaće, a ne PDV, sada se radi na obje stvari. Upitan je li Vlada dobila ultimatum od partnera, ministar je istaknuo da je to i ranije najavljivao.

"Apsolutno ne. Nema nikakvih ultimatuma".

Na upit jesu li među mjerama ukidanje doprinosa za ozljede na radu i zapošljavanje, Marić kaže da razmišljaju o tome, ali tek kad paket mjera bude gotov, slijede razgovori s koalicijskim partnerima pa će tada bitipoznati detalji.

"Doprinos na plaće je trošak poslodavca i o tome vodimo brigu i gledamo kako bi najbolji rezultat polučile, ali to nije nužno vezano za neto plaću zaposlenika. Ali dobro je da razmišljamo, da se planira i da će se napraviti daljnje rasterećenje troškova poslodavaca koji će imati pozitivne efekte na zaposlenost i na plaće".

A možemo li očekivati uskoro i porez na nekretnine? Tada je bio vidljiv pritisak koalicijskih partnera. No Marić kaže.

"Vi znate njegovu povijesti i ja mogu samo ponavljati koja je tada bila intencija. No on sada nije tema, što se tiče nas u ovom paketu porezne reforme".

Za kraj nam je otkrio i kad bi mjere mogle stupiti na snagu.

"Očekujemo da bi sve trebalo biti spremno za sjednicu Vlade i upućivanje u Sabor u prvoj polovici rujna, kako bi u Saboru redovnom procedurom izglasali zakone i kako bi te mjere stupile na snagu 1. siječnja 2019.".
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam