×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1877

Menu

Predsjednica ekskluzivno za MS iz Čilea o poplavama: Vjerujem u solidarnost ljudi

PUNTA ARENAS/ZAGREB - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u desetodnevnom posjetu Južnoj Americi. Ekskluzivno za Media servis komentirala je posjet, stanje s poplavama u Hrvatskoj te otkrila poteze po povratku u Domovinu.
Na desetodnevnom službenom putovanju u Južnu Ameriku predsjednica se susrela s velikom hrvatskom zajednicom koja tamo živi već i u petoj generaciji. Pitali smo je koliko su povezani s Hrvatskom i ima li naznaka da će se neki od njih vratiti.

"Moram kazati da je ovo jedna od iseljeničkih zajednica u svijetu koja je doista snažno povezana s hrvatskom domovinom. Prate apsolutno sve što se zbiva u Hrvatskoj. Njihovi osjećaju prema Hrvatskoj i dalje su nepodijeljeni u smislu domoljublja, ali svi su naravno orijentirani i na sadašnjost i na budućnost, kako hrvatske države, tako i odnose između Hrvatske i Čilea. Primjećujem želju kod mnogih da se vrate u Hrvatsku, pogotovo kod mladih generacija - četvrte i pete. Toliko mi je mladih reklo da se želi vratiti, nisu u pitanju samo posao i stan koji trebaju naći, već smo nažalost prilično zakomplicirali Zakon o državljanstvu tražeći poznavanje hrvatskog jezika što je za neke od njih koji su nedvojbeno Hrvati hrvatskog podrijetla i smatraju se Hrvatima i ovdje zbog povijesnih okolnosti, obiteljskih i sličnih i nisu uspjeli naučiti hrvatski jezik. Držim da bismo tu trebali ozbiljno razmisliti kako riješiti pitanje i olakšati hrvatskim iseljenicima da se vraćaju u hrvatsku državu i ozbiljno se time pozabaviti jer u ovim okolnostima u kojima se nalazi Hrvatska, ne samo zbog demografskih trendova već i činjenice da nam treba svježa, nova radna snaga koja se oblikovala na jedan drugačiji način u drugim državama, da se kombinacijom tog raznog iskustva mogu postići najbolji rezultati. Mislim da nam je u interesu poticati sve naše iseljenike da se vraćaju u Hrvatsku."

S obzirom na snažnu hrvatsku zajednicu i u Argentini i u Čileu, razmjena tih zemalja s Hrvatskom je i više nego skromna, ocijenila je predsjednica. Otkrila je da su dogovoreni daljnji koraci kako bi se to popravilo, a dobila je prijedlog da se organizira posjet čilenaskih poduzetnika hrvatskog podrijetla Hrvatskoj i da im pokažemo mjesta gdje bi mogli ulagati.

"Oni su iznimno zainteresirani i iznimno cijene moj posjet. Ja sam u pojedinim trenucima doista bila jako ganuta njihovim toplim dočekom. Nakon toliko godina, oni su to s velikom radošću dočekali, oni žele biti dio Hrvatske pa makar bili ovako daleko i vjerujem da će se potruditi da se uspostave poslovi. Iskreno da vam kažem, sam predsjednik Čilea mi je rekao da predložim projekte i da je zainteresiran za investiciju."

​Izrazila je nadu da će predsjednik Sebastián Piñera uskoro doći u uzvratni posjet Hrvatskoj. Ponosna je, kaže, što je ona prva strana državnica koju je primio u službeni posjet.

"Politički odnosi su iznimno dobri između Argentine i između Čilea. Dijelimo iste vrijednosti i jedna i druga država se mijenju, razvijaju, još više demokratiziraju i još više otvaraju prema svijetu. Hrvatska će i u okviru bilateralnih odnosa, ali i u okviru Europske unije potaknuti čvršće kontakte kako bismo mogli surađivati bolje."

Predsjednica i u Čileu prati događaje u Hrvatskoj. Unatoč vremenskoj razlici i kilometarskoj udaljenosti upoznata je s poplavama i klizištima.

"Zabrinuta sam. Koliko god smo se pripremali, očekivali smo ove poplave zbog velikih količina snijega, toliko nažalost, priroda zna iznenaditi, ne samo poplavama, nego i klizištima. Međutim, vjerujem u naš sustav domovinske sigurnosti, vjerujem prije svega u solidarnost naših ljudi koji pokazuju da doista u najtežim prilikama, kada nam je najteže onda smo najsložniji i to je ono što me ohrabruje."

Najavila je da će od 26. ožujka izmijestiti Ured predsjednice u Karlovac.

"Osobno iz Ureda nastojimo pomoći koliko možemo, barem za sada minimalno novčano obiteljima da se snađu u ovim uvjetima. Prvom prilikom kada se vratim u Hrvatsku obići ću poplavljena područja i vidjet ću što više možemo učiniti."

Dodala je da je jedino rješenje stalan i permanentan sustav obrane od poplava. Na kraju smo pitali predsjednicu što će joj biti prvi potez po povratku u Ured na Pantovčaku.

"Naravno, koliko god nastojali zgusnuti taj raspored, geografske udaljenosti su takve da ne možete na ovakvo putovanje otići ispod desetak dana. Doista, već se želim vratiti kući i uhvatiti se posla kod kuće. Prvo odlazim u ured, održat ćemo kolegij i briefing o tome što se događalo ovih dana. Održat ću konzultacije s mnogim ljudima oko trenutačne političke, gospodarske i druge situacije. Onda se idemo uhvatiti u koštac s problemima koje imamo u državi."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam