×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1917

Menu

Ranko Ostojić o Josipoviću: To je jedna završena priča

ZAGREB - U ekskluzivnom intervjuu za Media servis potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osvrnuo se na osiguranje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je od danas štićena osoba prve kategorije. Komentirao je i izjave dojučerašnjeg predsjednika Ive Josipovića rekavši kako "svatko bira svoj put" no da su poruke bile nepotrebne. S ministrom je razgovarala Željka Gulan.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od danas je štićena osoba prve kategorije, a zaštita joj stiže onako kako je to i u uredbi propisano. "Detalje ne mogu iznositi, ali predsjednik Republike kao i Sabora i Vlade ima isti status i u potpunosti se garantira sigurnost u svim segmentima njihvog posla. To je ono što je policija radila uspješno do sada, a radit će i ubuduće", odgovara ministar Ostojić na pitanje o zaštiti predsjednice. Budući da je uredbom propisano kako i njena obitelj ima isti status, ministra smo pitali na koji će se način štititi suprug i djeca u Briselu.







"Policija će poduzeti sve sukladno sigurnosnoj procjeni. Ponavljam, o detaljima ne mogu govoriti. Budite sigurni da će i gospođa predsjednica kao i njena obitelj sukladno svim zakonskim i podzakonskim aktima biti u potpunosti zaštićena". Budući da ovakva situacija nije bila uobičajena do sada, pitali smo ministra predstavlja li problem policiji? "Problemi postoje da bi ih se riješilo. Trebamo poći od toga da bez obzira gdje se nalazili i na kojem putu bili, iskustvo s tim postoji, siguran sam da će policija to dobro odraditi".







A je li policija dobro odradila inauguraciju predsjednice? Nakon cijelog događaja doznalo se kako se predsjednica na Gornji grad dovezla neispravnom uspinjačom. Ministar kaže kako u segmentu za koji je bila odgovorna policija propusta nije bilo. "Nije bilo incidenata, zaista smo i ovaj događaj kao i mnoge prije toga odradili na najbolji mogući način. Trudili smo se što manje uznemiravati građane, za svaki zastoj zbog delegacija koje su stizale smo se ispričali", kaže Ostojić.







"Imali ste 11 osoba u rangu predsjednika, 34 delegacije iz stranih zemalja, ukupno 88 zemalja s veleposlanicima i to je bio prioritet da se odradi kako treba. Što se tiče samih tehničkih detalja oko uspinjače ili slično, mislim da je trenutak da se može puno toga analizirati, ali moram reći da ako je to bio najveći sigurnosni problem, onda je to super".



Sada već bivšem predsjedniku zaštita, prema zakonu, također ostaje idućih šest mjeseci.







"Prema štićenim osobama prve kategorije 6 mjeseci, druge kategorije tri mjeseca, ranije je to bilo u istom rangu, i naravno da će se u dogovoru s gospodinom Josipovićem to sve skupa odraditi. Takve su uredbe, ako sigurnosna procjena pokaže da je potrebno i duže onda se može donijeti i odluka na Savjetu za koordinaciju sigurnosnog sustava i za duže razdoblje", objašnjava Ostojić za Media servis.



Osvrnuo se i na poruke koje je Josipović jučer poslao SDP-u, a nakon što mu je još jutros poručio "dobro jutro bivši predsjedniče". Pitali smo ga je li razočaran?







"Nije dovoljno reći riječ razočarenje niti bi se želio uplesti u tu priču. Mislim da je to bilo nepotrebno, svatko bira svoj put. Ono što je važno 5 godina biti sa SDP-om, biti sa strankom, biti kandidat, ulijevati povjerenje ljudima koji su birači i na neki način okrenuti leđa na kraju mandata i tek sad shvatiti eventualno neke razloge mislim da je bilo nepotrebno", ocijenio je Ostojić koji na dodatno pitanje je li bilo nepotrebno ili nekoretno dodaje:

"Zadržat ću se na riječi nepotrebno iz razloga što je to sve skupa jedna završena priča. Bila je prilika da se nastavi dalje, ipak je ogroman broj glasova dobio SDP-ov i kandidat koalicije. Vjerujem da je ovo sve na neki način zbunilo i možda si postavljaju pitanje pitanje zašto se to tako dogodilo. Ako si netko na takav način gradi svoj neki novi put - OK, ja ću moći reći sretan put, sve je to u redu, ali mislim da je bilo zaista nepotrebno".







Najave predsjednice koja bi danas trebala posjetiti šator u Savskoj, Ostojić komentira riječima kako je to njezin izbor i njeno pravo. "Ne pada mi na pamet da komentiram bilo kakav potez predsjednice, ona ima pravo povući poteze koje želi", kaže ministar.

Je li pak policija mogla nešto učiniti da se taj prosvjed prekine? Ministar kaže da se radi o specifičnom okupljanju.







"Javna okupljanja su kad dođete, prosvjedujete i znate zbog čega. Prosvjedujete, iznesete svoje zahtjeve, raziđete se, pošaljete tu svoju poruku sviđala se ona nekome ili ne. Što se tiče lomača, šatora, gradnji, kontejnera i WC-a, to je sve u nadležnosti gradskih komunalnih službi koje su vrlo jasno dale i pisane dozvole za smještaj na javnoj površini, prema tome nemojmo policiju pitati za taj dio. Kao ministar unutarnjih poslova imam pravo prekidati prosvjede, ali nikada ni ranije, u svim drugim slučajevima kad su bili mirni, nenasilni, bez obzira na to koliko se ja mogu ne slagati sa stavovima tog prosvjeda, prije svega treba poštivati slobodu, demokraciju i pravo na izražavanje svog mišljenja. Ako bi se došlo do nasilja, onda se postupa na drugačiji način", rekao je Ostojić te demantirao nedavne spekulacije prema kojima su specijalci dobili dozvolu da prekinu prosvjede i sruše šator.







"To se može stvoriti samo u glavi gospodina Đakića i sličnih kojima je to očito da bi podgrijavali situaciju i slično. Ja sam vrlo jasno rekao da je jedina osoba koja odluku o tome može donijeti je ministar unutarnjih poslova. Niti sam to napravio, a vrlo sam jasno rekao i da to neću napraviti ako izađemo iz okvira mirnog prosvjeda. Svi oni koji traže moju ostavku zašto to nisam napravio samo neka pročitaju zakon o javnom okupljanju koji vrlo jasno kaže - može. A to znači da mogu odlučiti da ili ne. Nisam našao razloga radi kojih bi to napravio. Bez obzira što sam prosvjed i njegove poruke ili situacije u kojoj se zapravo ne zna koji je pravi zahtjev osim ostavke jednog pravog hrvatskog branitelja, koji je prošao vukovarske logore, napada na Bojana Glavaševića, sina heroja tog istog Vukovara, koje su za mene sramotne, ja tu nemam što skrivati, ali je njihovo pravo da tako nešto kažu".



Policija se bavila i slučajem govora mržnje - odnosno Facebook porukama Branimira Glavaša Miloradu Pupovcu, potvrdio nam je Ostojić.







"Jasno sam rekao da gospodin Pupovac to treba prijaviti što je i napravljeno u razgovoru s policijskim službenicima. Policijski službenici su napravili posebno izvješće, dostavili ga Državnom odvjetništvu i oni će na osnovu toga nastaviti s daljnjim postupanjem i odlučiti o daljnjem postupku vezanom uz Facebook poruke koje su poslane".
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam