Menu

Na Plenkovićev program Vlade rekordan broj replika, kritike i na Zekanovićev ispad

ZAGREB - Mandatar Andrej Plenković u Saboru predstavlja program nove vlade, a na njegovo predstavljanje prijavljen je rekordan broj zastupničkih replika. Više od 70 zastupnika javilo se za riječ nakon što je Plenković iskoristio pola sata za predstavljanje programa.

Fokusirani smo na stabilan nastavak rasta BDP-a, poručio je novi/stari premijer Plenković prilikom predstavljanja programa pa se pohvalio jučerašnjom revidiranom projekcijom Europske komisije o Hrvatskoj prema kojem...

"Rast BDP-a u ovoj godini treba biti 3,3 posto. Slično misle i druge međunarodne financijske institucije. I Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka i OECD. To znači da je Hrvatska na putu da raste puno brže nego prosjek na razini Europske unije. Prosječni rast na razini država Europske unije u ovoj godini će biti jedan posto, a mi ćemo rasti 3,3."

Investicijski rejting namjerava podići na A razinu. Govorio je i o broju zaposlenih i nezaposlenih. Ističe kako je zaposleno više od milijun i 700 tisuća ljudi dok je manje od 92 tisuće nezaposlenih. Hrvatska to nije imala nikada, rekao je pa ponovio obećanje od rastu prosječne plaće najkasnije do 2028. godine.

"Gotovo najveća zaposlenost ikada i najmanja nezaposlenost ikada. Najveće plaće ikada s ambicijom da nam prosječna neto plaća 2028. bude 1600 eura."

Nastavio je s obećanjima rekavši da će do 2030. godine biti mjesta za svu djecu u vrtićima.

"Također, vodit ćemo računa i o osamostaljivanju mladih. Udvostručit ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete. Za svako rođeno dijete majka će dobiti godinu dana mirovinskoga staža."

Umirovljenici prema njegovim riječima trebaju računati na povećanje mirovina za 30 posto odnosno na 750 eura, a studenti na povećanje minimalne satnice na 7,81 euro. Niz toga je Plenković još nabrajao, ali čim je završio s predstavljanjem programa u zrak se diglo čak 75 zastupničkih ruku željnih replika. Jedna od prvih bila je o HDS-ovom Hrvoju Zekanoviću koji je šefu SDP-a Peđi Grbinu poručio da mu treba metak u čelo.

Repliku je iznio Grbinov stranački kolega Ranko Ostojić.

"Jučer je jedan vaš žetončić ‘Zečina‘ odlučio se za čin, a to je da prijeti kolcem i metkom u čelo. S obzirom na to da je Markov trg, a i sami ste imali iskustva da su to nedopustive stvari, ja bih Vas molio da Vi danas kažete kako se mislite boriti protiv takve vrste nasilja."

Iako je osudio takvu retoriku, Plenković se više posvetio opravdavanju Zekanovića.

"On je to više figurativno govorio o tome što će se događati u SDP-u vis a vis još jednog, trećeg poraženog predsjednika SDP-a koji u načelu odlaze nakon što izgube od mene. Otišao je Milanović, otišao je Bernardić, otići će i Grbin pa se izrazio figurativno, po meni loše. Ja to nikada tako ne bih rekao i mislim da Hrvoje koji često dobro pogodi nekad malo prokliže. Ovaj put, Hrvoje proklizali smo jako puno."

Nastavio je prozivajući oporbu zbog izjava tijekom kampanje za koje smatra da su na jednakoj razini iako se tamo nisu spominjali meci i batine.

"Što sam ja slušao od vas u ovoj kampanji. O onome što smo slušali od Milanovića prema sucima Ustavnog suda. Od vašeg sada već aktualnog i bivšeg predsjednika koji je nazivao suce Ustavnog suda gnjusovima je dio retorike koja je vaše ogledalo."

Palo je puno teških riječi u kampanji, ali vi ste tu prednjačili, rekao je mostovac Nikola Grmoja prozivajući zbog iste stvari i zastupnike DP-a.

"Vi ste nas mostovce upućivali na psihijatriju. Kolege iz Domovinskog pokreta ste zvali zlim i kvarnim ljudima. (...) Riječi Domovinskog pokreta prema vama su bile najbrutalnije. Dakle, najviše su prednjačili upravo oni u toj retorici. Govorili su da trebate završiti u zatvoru, da ste veleizdajnik, da pad Vukovara slavite kao oslobođenje. To su bile njihove riječi. Vi sada to predbacujete nama iz oporbe."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam