Menu

Jugo za MS: Najgore za Hrvatsku bi bilo da se ne sastavi Vlada i da imamo razdoblje nesigurnosti

ZAGREB - Posljednjeg dana kampanje i dan uoči izborne šutnje u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je politički analitičar i PR stručnjak Damir Jugo koji je proanalizirao službeni dio izborne promidžbe stranaka i pojedinačnih kandidata koji žele u novi saziv Sabora ili postati novi mandatar za sastavljanje Vlade. S Jugom je razgovarala Andrea Marić.
posljednjeg dana kampanje i dan uoči izborne šutnje u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je politički analitičar i PR stručnjak Damir Jugo koji je proanalizirao službeni dio izborne promidžbe stranaka i pojedinačnih kandidata koji žele u novi saziv Sabora ili postati novi mandatar za sastavljanje Vlade. S Jugom je razgovarala Andrea Marić.

Pitanje je je li kampanja bila regularna i hoće li se oko toga prije izbora 17. travnja oglasiti DIP i Ustavni sud, a sve zbog aktivnosti predsjednika Zorana Milanovića koji svakodnevno nastupa i tvrdi da će biti novi premijer nakon što koalicija Rijeke pravde pobijedi na izborima. ''Definitivno smo plesali po rubu regularnosti, ako regularnost definiramo onako kako je to napravio Ustavni sud nakon uključivanja Milanovića u kampanju'', rekao je Jugo.

''U nekim trenucima je to bilo u okviru predsjedničkog, onakvog kakvog smo to navikli u njegovom dosadašnjem mandatu. U nekoliko navrata je tu bilo prelaženja granice, ali generalno gledajući ne očekujem ništa revolucionarno kad je u pitanju Ustavni sud i njihovo tumačenje jer ovako zapravo blizu samog trenutka izbora deklaratorno iznositi ovaj ili onaj stav mislim da na kraju krajeva ne bi bilo ni oportuno''. 

Najrubnijom aktivnosti predsjednika vidi onu objavu na Facebooku na kojoj poziva građane da izađu na izbore i glasaju za sve osim za HDZ. A onaj početni zamah koji je Milanović najavom kandidature dao SDP-u nije se održao, tvrdi Jugo.

''Taj efekt Milanovićevog ulaska u kampanju se značajno ispuhao, prije svega zbog njegove retorike i sadržaja''. 

- Što su mogli drugačije napraviti da iskoriste taj trenutak, da ga rastegnu do izbora? 

''Ne inzistirati toliko na negativnosti, kritici i destruktivnosti. Izbori se ne mogu dobiti samo kritikom. Gledajući sad unazad od trenutka kad se Milanović pojavio pa zapravo sve do danas na zadnji dan kampanje, tu mi se čini da je na neki način najveći problem premalo konstruktivnosti, premalo ideja''. 

S druge strane HDZ je počeo afirmativnu kampanju, premijer Andrej Plenković se aktivirao i na Tik Toku, a svoju kampanju su tek dijelom dogradili 'ulaskom' Zorana Milanovića.

''Milanović im je na neki način pomogao svojom retorikom. Oni su svoju kampanju prilagodili na način da i dalje komuniciraju neke pozitivne svari, samo što su u tu komunikaciju dodali usporedbe s mandatom iz Milanovićeve Vlade. Vjerujem da nije bilo Zorana Milanovića da bi HDZ-ova kampanja u smislu kritike Milanovića, odnosno kritike SDP-a i svega onog oko SDP-a, bilo puno manje intenzivno''.'

'Kad te napadaju, logično je da se braniš', dodaje i naglašava da smo u ovoj kampanji više slušali o 'kravici' ministra Olega Butkovića, a nikad manje o programima i za građane bitnim temama.

 ''Dio kampanje HDZ-a se na neki način okrenuo kravici. Ali nije HDZ smislio kravicu, nego je Zoran Milanović krenuo s retorikom 'uhapsit ću te, zatvorit ću te, uzet ću ti sve, uzet ću ti kravicu. To je bio, ja bih rekao vrlo vješt potez HDZ-a i prije svega Olega Butkovića koji je na neki način bacio nešto što je zabavno u nekakvoj prepirci, a Zoran Milanović se uhvatio kravice. Ako pogledamo opet unazad, zapravo je nekoliko dana Oleg Butković žestoko diktirao tu komunikaciju Milanoviću''.

Što se tiče drugih natjecatelja u ovoj predizbornoj utrci, Jugo ističe da je jedino legitimno ocjenjivati kampanje kroz rejtinge.

''Činjenica je da je DP sve svoje turbulencije i probleme koje su imali, izlazak Škore i praktički raspad njihova kluba zastupnika, ako je suditi prema anketama, uspješno prevladao. I oni su tu otprilike na broju kakav su imali i na prošlim izborima, dakle uspjeli su zadržati to neko svoje biračko tijelo. MOST je isto tu otprilike na nekom broju, a Možemo mi se čini da su mogli puno više''. 

Iako ankete i rejtinzi nisu najpouzdaniji pokazatelj, ipak daju okvirnu sliku tko bi izglednije mogao sastaviti većinu. Prema anketama HDZ bi trebao biti relativni pobjednik izbora, no pitanje je tko će lakše sastaviti većinu. Kao i prije četiri godine i ovog puta se postavlja pitanje kome bi se priklonio DP - SDP-u ili HDZ-u, iako znamo da nakon prošlih izbora njihove ruke za većinu uopće nisu bile potrebne.

''Vidjet ćemo hoće li se DP podijeliti, hoće li jedna struja htjeti podržati SDP i Milanovića. Pitane je kad se zbroje svi oni mandati tog bloka i stranaka i opcija koje su uvjetno rečeno lijeve je li njima uopće dosta dio iz DP-a jer znamo da Možemo komunicira primjerice da su oni brana ulaska desnice u Vladu''. 

Ističe da je jako teško zamisliti suradnju primjerice Možemo i DP-a i općenito desnice. Što je s MOST-om?

''Meni je MOST najveća enigma jer oni vrlo jasno govore da s HDZ-om nema suradnje, što je logično jer ih HDZ ne bi uzeo za partnere. Ali zanimljiv je taj njihov odnos s ljevicom i lijevom koalicijom. Onda opet s druge strane oni komuniciraju da takva suradnja dolazi u obzir samo ako se podrži Nikola Grmoja za premijera što je meni opet nevjerojatno da bi ovoga stranka koja bi dobila značajno manje ili koja bi imala 15 posto mandata u cijeloj koaliciji mogla dati premijera''.

Naglasio je i koji bi bio najgori epilog ovih izbora.

 ''Mislim da je najgore za Hrvatsku i za prosječnog građanina koji je zapravo najzainteresiraniji za to kako će živjeti sutra, da se ne sastavi Vlada, da imamo jedan dug period nesigurnosti i da to izađe iz svih nekakvih dosadašnjih regula koje smo vidjeli''. 

Upitali smo Jugu i hoće li ovi izbori presuditi Milanoviću na Pantovčaku, ako Rijeke pravde ne budu u poziciji da sastave novu Vladu.

''Mislim da bi bilo zaista prerano reći da je ta karijera gotova, ne bih ja to isključivao. Ali definitivno da je puno ranjiviji nego što je bio do sada jer eto izložio se, nije uspio iako je vrlo samouvjereno govorio. To će definitivno ostaviti traga na biračima, ostavit će traga ova retorika i još jedna stvar - ostavit će traga ovaj sukob s Olegom Butkovićem zbog toga što se pokazalo da Milanović nije verbalno nepobjediv''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam