Menu

Alavanja za MS: Narativ oporbe je pun rupa, HDZ je nametnuo tempo kampanje

ZAGREB - U posljednjem smo tjednu saborskog zasjedanja u ovom mandatu. Sabor se raspušta 14. ožujka, a potom nam slijede parlamentarni izbori. Što očekivati u komunikacijskom smislu, što smo do sada već vidjeli, u Intervjuu Media servisa prokomentirao nam je stručnjak za odnose s javnošću Maro Alavanja.

I dok se spekuliralo da bi parlamentarni izbori ipak mogli biti malo kasnije, premijer Andrej Plenković se odlučio za proljeće. Alavanja kaže da je točan datum sporedna stvar jer se HDZ očito pripremio.

A oporba?

‘‘Mislim da su premijer i HDZ generalno preuzeli inicijativu time što su izašli vrlo pripremljeno. Znači imali su imena tko će nositi liste, tko će raditi program, tko će voditi financije, tko kampanju. Znači bilo je sve pripremljeno ranije i plasirano na tajmingu koji su oni htjeli i tako da su zapravo oni nametnuli ritam i tempo početne kampanje. S druge strane imamo oporbu koja se kobasičasto kako premijer voli reći okupila, ali iako su zazivali izbore čitavo vrijeme i potpuno je jasno da nisu bili spremni za njih. Tako da su oni zapravo najviše ostali iznenađeni‘‘.

Već na samom početku, otkako je najavljeno otprilike kad se Sabor raspušta, napravljeni su neki krivi koraci i u lijevo-liberalnoj opciji i kod vladajućeg HDZ-a.

‘‘Stavili smo ideologiju sa strane, spremni smo prijeći liberali i ekstremna ljevica preko svojih odnosa, a s druge strane nema mjesta za MOST ili Socijaldemokrate koji zapravo pričaju sličnu antikorupcijsku priču, skidanje HDZ-a s vlasti. Tako da narativ je pun rupa. S druge strane imamo HDZ koji je otvorio, pak, front sa činjenicom da nema ni jednu ženu nositeljicu izborne liste‘‘.

Uvjeren je da nam predstoji prljava kampanja, a da je u moru informacija i previše političkih stranaka teško postići željenu vidljivost. Dosta je i novoosonovanih malih stranaka, od kojih Alavanja izdvaja tek dva pojedinca koji mogu imati značajniju ulogu na ovim izborima.

‘‘Matija Posavec na sjeveru i Karolina Vidović Krišto gdje god ona izašla‘‘. - Što ako izabere MOST? ‘‘Za tako informirano mišljenje bih morao imati istraživanje, ali pretpostavljam da ona ne može odmoći MOST-u. Sigurno njima treba još snažnih pojedinaca, a ako ide solo, ja mislim da ima šanse ući u Parlament. Vanđelić, Jelić, Todorić i sve te manje strančice, pitanje je koliko oni zapravo imaju realni politički utjecaj‘‘.

Kad smo kod istaknutih pojedinaca oko DP-a se spominju Tomislav Karamarko i Mislav Kolakušić.

‘‘Koji je to kupus. Mislim Karamarko s jedne strane ima neke logike da bude s njima, ali Kolakušić mislim to je tako random priča koja im je ideološki potpuno irelevantna. To smo već vidjeli više puta kad su se tako stvarale opcije, ljudi bi otpadali i priklanjali bi se velikim strankama, kao žetončić u Saboru ili kao koalicijski neki potencijal u nekom drugom trenutku. Meni to je jedan interesni kupus koji ima ideologiju u frontu, a biznis u pozadini‘‘.

Bitno je napomenuti i da su pred nama prvi izbori koji će se provesti prema izmijenjenom Zakonu o izbornim jedinicama kod kojih su napravljeni manji zahvati prekrajanja.

‘‘To je jedna tema koja još nije došla na radar analitičke i medijske javnosti. Mislim da bi mogao biti potencijalni X faktor za ove izbore jer će svaki mandat biti ključan za sastavljanje koalicijske Vlade. Ne mislim da će nove izborne jedinice dramatično promijeniti sliku, ali s obzirom na to koliko smo uski u utrci, svaki mandat može biti doista X faktor za stavljanje Vlade‘‘.

Za sada je poznato da će premijerski kandidati biti Plenković, Peđa Grbin, Sandra Benčić i Ivan Penava.

MOST će svog kandidata otkriti ovaj tjedna, a na pitanje tko bi to trebao biti, Alavanja je odgovorio:

‘‘Da sam na njihovom mjestu ja bih stavio Mariju Selak Raspudić čisto zato da bude kontra ovom svemu ponuđenome. Mislim da bi ona retorički mogla jako dobro parirati, a sadržajno? To je sad druga priča, ali retorički sigurno‘‘.

Ističe da stranke u hrvatskoj koriste društvene mreže bolje i više nego prije, ali i da dalje ima mjesta napretku. Kao one koji odskaču izdvojio je MOST i Možemo.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam