Menu

Veleposlanik Azerbajdžana u Hrvatskoj za MS: Oni koji su počinili genocid u Khojalyju još uvijek nisu kažnjeni

ZAGREB - Povodom 32. obljetnice genocida u Khojalyju u Zagrebu je održana tribina u organizaciji azerbajdžanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Njegova ekscelencija gospodin Anar Imanov za Media servis je pojasnio važnost obilježavanja ove obljetnice. Prokomentirao je odnos Hrvatske i Azerbajdžana i najavio buduće planove. S veleposlanikom je razgovarala naša Ema Milovanović.

Ovoga tjedna obilježene su dvije godine od ruske agresije na Ukrajinu, no svakodnevno svjedočimo velikim stradavanjima civila uslijed izraelsko - palestinskog sukoba.

Ovih dana obilježena je i 32. obljetnica genocida u regiji Karabah u Azerbajdžanu. Tim je povodom u Zagrebu održana tribina naziva "Genocid u Khojalyju": Odgovornost za zločin genocida i potrebne mjere za njegovu prevenciju".

Pokretač ove inicijative, veleposlanik Azerbajdžana u Hrvatskoj, njegova ekscelencija gospodin Anar Imanov za Media servis pojasnio je što se dogodilo prije 32 godine.

"U noći s 25. na 26. veljače 1992., armenske vojne snage počinile su genocid u mjestu Khojaly. Moram reći da je Armenija, nakon raspada Sovjetskog Saveza u ranim 90-ima, okupirala oko 20% azerbajdžanskog teritorija i za vrijeme okupacije su počinili brojne zločine; ratne zločine, zločine protiv čovječanstva i genocid."

U mjestu su, kaže veleposlanik, bili većinom civili, što nije spriječilo protivnike da napadnu i ubiju ih nekoliko stotina. A osim što obilježavanjem ovog događaja odaju počast poginulima, ali i preživjelima te podižu svijest svijeta o ovom masakru, cilj im je još jedan; žele da počinitelji odgovaraju za ovaj zločin, što je iznimno bitno i za daljnju prevenciju istih, istaknuo je veleposlanik Imanov.

"Nažalost, oni koji su počinili genocid u Khojaliyju u svojoj su zemlji tretirani kao heroji. Čak i kada je predvodnik zemlje sam priznao javno da su počinili taj zločin, nije uslijedila kazna. Ali to je problem i za međunarodni pravosudni sustav koji nema dovoljno alata da bi osudio one koji su počinili ovakve zločine protiv čovječanstva, zločin genocida, ratne zločine."

Njegova ekscelencija prokomentirala nam je i odnos Azerbajdžana i Hrvatske. Prilično aktivnu suradnju imaju, ističe nam, na polju razmjene energije.

"Azerbajdžan iznimno doprinosi energetskoj sigurnosti Hrvatske. Ali to nije jedino polje na kojem se trude produbiti suradnju u razmjeni ekonomskih dobara. Obje strane aktivno sudjeluju u pregovorima o prepoznavanju najpotencijalnijih sfera suradnje između dvije strane i njenom napretku."

Veleposlanik kaže da je prilično siguran da će se u skoroj budućnosti odnos ove dvije zemlje produbiti i da će još više napredovati.

Cijeli razgovor s veleposlanikom Azerbajdžana njegovom ekscelencijom gospodinom Anarom Imanovim možete poslušati u nastavku:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam