Menu

Fuchs za MS: Novi prosvjed je politika Sindikata Preporod da privuku nove članove. Štrajk? Ne bi bio zakonit

ZAGREB - Iako su uredbe o koeficijentima usvojene i svima u državnoj i javnim službama rastu plaće od ožujka, dio sindikata iz prosvjete i dalje je nezadovoljan. Uoči press konferencije Sindikata Preporod koji najavljuje novi prosvjed, u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa koji se osvrnuo na najavu Željka Stipića o novim sindikalnim akcijama, ali i komentirao prvi put online upise u osnovne škole, što jedino nije moguće u Zagrebu. S ministrom je razgovarala Andrea Marić.
Sindikat Preporod priprema novi prosvjed za subotu, a kao argument i dalje navode nezadovoljstvo uredbama o koeficijentima koje je Vlada usvojila. Ovog puta usamljeni su u akcijama, nije im se kao ranije pridružio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Fuchs na to kaže:

''Pa ne znam oni imaju očito neki svoj vlastiti cilj bilo da na takav način kontra svih kontra svakoga žele možda mobilizirati ljude da se učlane u njihov sindikat ili nešto drugo. Ali svakako ne ovo o čemu u principu sada jako glasno govore. Sindikat Preporod preuzima, i to se oni jako ljute kad im kažemo, ali to zaista počinje biti čista politička priča''.

Fuchs kaže da su svi ostali sindikati zadovoljni, da su uvažili većinu prijedloga i primjedbi koje su stizale ne samo od sindikata, nego i od institucija.

''Svi su poslali, jedino Sindikat Preporod nije poslao ni jedan konkretan prijedlog, osim ovo ne valja, treba bolje. U izjavama su spominjali svašta, ali u principu nigdje ništa konkretno do kraja. Pretpostavljam što će se sad događati. Oni će sad pozivati, pokušavat će vikati da to nema veze s politikom, a mislim da to upravo ima veze s politikom jer svi znamo da smo u predizbornom vremenu, da će to vrlo brzo doći, a oni će sad organizirati skupove, mobilizirati, a kad se proglase izbori, e onda ćemo stati, onda više nismo politika''.

Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić ranije nije isključio ni opciju štrajka.

''Sad pozvati sve da idu štrajkati, mislim da nije baš izgledno. Pored toga postoji procedura da bi se išlo u štrajk, ima tu i elemenata zakonitosti štrajka, za što se u stvari može štrajkati. Kako mislite da bi sad bio legalan štrajk protiv dizanja plaća? Mislim tako bi trebao onda biti koncipiran štrajk - ja idem štrajkati zato što je zločesta Vlada odlučila da mi podigne značajno plaću''.

Što se tiče ovogodišnjih upisa u prve razrede osnovnih škola, prvi puta su u svim županijama, osim u Gradu Zagrebu, omogućeni online putem. Na pitanje zašto Grad Zagreb nije prihvatio tu inicijativu, Fuchs kaže da očito imaju problema unutar sebe jer je ovo bila poprilično jednostavna stvar.

''Ne znam zbog čega su ostali usamljeni na razini cijele RH što se tiče upisa djece online. Svi su to prihvatili, svugdje funkcionira, svi su oduševljeni. Grad Zagreb nije, očito ima organizacijskih problema i oni su rekli to je dobro, ali ne možemo to napraviti kao i drugi''.

Ožujak u osnovnim školama bit će u znaku nacionalnih ispita. Novost je da ih ove godine uz učenike osmih razreda, prvi puta pišu i svi učenici četvrtih razreda.

''Sve je spremno. Ti ispiti, kao i kod ispita državne mature, trebaju biti pod određenim stupnjem kontrole i zaštite da ne bi došlo do manipulacija tako da će to raditi AKD. Ne očekujem prevelike probleme s obzirom na to da smo to već ranije radili. To je stvar koja je uhodana i uskoro ćemo imati i testiranje prve godine učenika koji idu u cjelodnevnu nastavu, to je isto u pripremi jer ti testovi će biti nešto drugačiji''.

Za kraj upitali smo ministar kad bi mogli biti parlamentarni izbori.

''Ja naravno ne znam do kraja, ali bit će ili vrlo skoro sad u proljeće ili najkasnije u jesen.''

- Imate li vi volje, snage i energije za još jedan mandat?

''Pogledajte ne znam što da Vam kažem, još jedan mandat ili ne jedan mandat. Ali ono što ću Vam reći s obzirom na sve skupa, ono što ću učiniti - koliko god mi bude zdravlja dopuštalo pomoću ću Andreju Plenkoviću kao premijeru u svakom pogledu što god bude od mene tražio''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam