Menu

Genzić-Horvat za MS: Izgradnja CGO-a u Resniku je opasnost za cijeli Zagreb, rješenje su reciklažna dvorišta!

ZAGREB - Pitanje odlaganja otpada goruća je tema u metropoli. Centar za gospodarenje otpadom trebao bi se graditi u Resniku, a predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik u Intervjuu Media servisa ističe da rješenje leži u reciklažnim dvorištima. Također, pojasnila je koliko bi CGO u Resniku mogao biti opasan za čitav grad Zagreb.

​Nakon odrona na zagrebačkom Jakuševcu, gradska vlast odlučila je ubrzati proces zatvaranja ovog odlagališta otpada. No, put je dug i trnovit, a najveća prepreka jest - nova lokacija. Centar za gospodarenje otpadom trebao bi biti rješenje, a graditi bi se trebao u Resniku. Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat poručuje:

"U gradu Zagrebu treba zatvoriti Jakuševec, ali otvoriti jedan još gori, samo malo istočnije -to nije rješenje za grad Zagreb, to je zapravo jedan vrlo skupi, hazarderski projekt koji treba konačno zaustaviti jer to nije interes građana Zagreba."

Prigovora i zamjerki je puno, a loši primjeri su Marišćina i Kaštijun. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odlučan je u namjeri da se Jakuševec što prije zatvori i da za Resnik više nikoga neće čekati. Ipak, upravo je Tomašević prije svog mandata bio protiv spalionice i lokacije u Resniku. Što se promijenilo?

"Mi smo vrlo, ne iznenađeni, nego doista šokirani ovakvim, zaokretom smjera od 180°. Mi ne znamo što je njega ponukalo na to. Međutim, više od dvije i pol godine njegova mandata su prošle, a da se ništa nije radilo."

Stoga vrijeme za djelovanje curi. Cijena Centra za gospodarenje otpadom bi trebala biti oko 140 milijuna eura, no Genzić-Horvat tvrdi da su iskustva pokazala da troškovi rastu za čak duplo od projiciranih, posebice u vremenu inflacije. "

Najveći problem ipak, nije cijena, već učinak na zdravlje," napominje sugovornica.

"Moramo napomenuti da nije točno da su prve kuće udaljene kilometar. U studiji piše rijetko naseljeno naselje. To je notorna laž. Ja nemam bolju riječ. Iza Resnika se vežu Jelkovec, Sesvete, Donja i Gornja Dubrava, Peščenica, Novi Zagreb istok."

Ti štetni utjecaji u prvom krugu širit će se na čak 300 tisuća stanovnika.

"Štetni dosezi i emisije takvih štetnih projekata, znači Centra za gospodarenje otpadom i spalionice, su preko 30 kilometara. Dakle, cijeli grad Zagreb će ovakvim projektom dobiti jedno opasnije smetlište.""Ondje će biti i novo odlagalište najotrovnije šljake", pojašnjava predsjednica udruge.

"Ta spalionica, MBO koji će samo mljeti i pripremati, je jedan totalna besmislica i dugoročno će skupo koštati građane Zagreba i šire."

A energana je još 140 milijuna eura težak projekt. Iz SDP-a su prije nekoliko tjedana poručili da bez toga CGO nema smisla. Poručili da su Beč ima četiri energane, pa zašto Zagreb ne bi imao jednu? Genzić-Horvat kaže da sustav austrijske prijestolnice nije bajan. "U jednoj od spalionica bilo je već nekoliko požara," započinje.

"Prava spalionica je izvan Beča jedno 60 kilometara. Ako je ijedna prava, onda je to ona koju ima Beč, jedna od tih četiri. Dakle, ta spalionica ima, a o tome se ne priča u medijima, propuste, prekoračenja štetnih emisija, kao i svaka, jer nema tih filtera koji mogu zaustaviti mikro, piko i nano čestice, znači furane i dioksine koji su kancerogeni spojevi."

Austrija je po pitanju sortiranja otpada puno uspješnija od Hrvatske. "Beč ide u smjeru obnovljivih izvora, a spalionice su propangadistički hit." To tvrdi, potvrđuje i primjer Danske koja je svoju spalioniocu 2019. godine pustila u rad. Donijeli su konsenzus o napuštanju takvog modela i okreću se geotermalnim i obnovljivim izvorima.

"Najveći je problem što mi nemamo sustav", započinje sugovornica.

"Rješenje za grad Zagreb je hitno i bezrezervno okretanje upravo gospodarenju otpadom, znači smanjenju količine. Tu Grad nema nikakvog koraka da svojim utjecajem utječe na takve ciljeve, znači izgradnjom reciklažnog dvorišta gdje će ljudima biti slobodno dovoziti sve što je reciklabilno jer ljudi žele odvajati jer si tako smanjuju troškove, a i sve su više toga svjesni."

"Dakle - recikliranje, uspostava burze otpada, kompostiranje, lokalno sortiranje...", primjeri iz sjeverne Italije, Barcelone, Munchena to potvrđuju.

"Gospodarenje tim biootpadom, moramo znati, je veliki postotak u ukupno pomiješanom otpadu i smanjuje ga za 40%. Dakle, uvelike će doprinijeti i onda takvi regionalni centri koncentracijom kojim se stvara novo smetlište nisu potrebni i neće biti potrebni."

U slučaju izgradnje CGO-a u Resniku, javlja se još jedan problem - i to sigurnosni.

"Moramo napomenuti da su u blizini svega toga skladišta JANAF-a, ogromna skladišta nafte i plina. I da se bilo kakva nezgoda dogodi, a svjedočili smo tome u Europi u zadnje vrijeme - imate nesreću u Leverkusenu i takvom eksplozijom nastale su vrlo velike štete, i u ovakvom području, u naseljenom mjestu i blizini svega što smo spomenuli, možete samo zamisliti koje bi bile nesagledive posljedice za cijeli grad Zagreb."

U prošlosti su mijenjane i vodozaštitne zone, a u Resniku posluje i 40-ak OPG-ova. Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom će ih uništiti, tvrdi predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Prosvjedovali su nekolicinu puta, a upitali smo ju - što sada slijedi?

"Prosvjedi i sva pravna sredstva koja su nam raspoloživa pa i građanski neposluh ako bude potrebno. Ustav RH i europske konvencije garantiraju temeljna ljudska prava, a to su prava na zdrav život i okoliš. Prema tome, naše je legitimno pravo, a i svih građana da štite upravo to ustavno i konvencijsko pravo."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam