Menu

Izraelski veleposlanik za MS: Lako je propovijedati, ali morate shvatiti da nemamo s kim mirno pregovarati

ZAGREB - Dok se nastavlja rat između Izraela i Hamasa i raste broj civilnih žrtava s obje strane, a UN upozorava na humanitarnu katastrofu u Gazi nakon što je Izrael odgovorio islamističkoj skupini potpunom opsadom, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa odgovara - Što smo trebali učiniti? Lako je propovijedati iz udaljenih fotelja. S veleposlanikom je razgovarala Andrea Marić.
Mnogi se pitaju kako se Hamas uspio probiti u Izrael, zemlju s najjačom vojskom na Bliskom istoku i kako su ih uhvatili nespremne.

‘‘Da, bilo je iznenađenje, razumijemo zašto se dogodilo, ali nećemo se baviti time sada, nego ćemo se baviti nakon rata pitanjem zašto se su nas iznenadili i zašto su bili uspješni. Invazija je izvršena na 50-ak mjesta na tlu, uključujući iz zraka i s mora. Trebali smo biti spremni na to, ali opet nećemo o tome sada govoriti, ja čak nemam ni odgovore na to‘‘.

Situacija na ratištu se mijenja iz trena u tren, a broj žrtava neprestano raste. Veleposlanik Koren kaže da prvi puta u povijesti Izraela gledaju pokolj tolikog broja civila, cijelih obitelji, djece, žena... A u rat se uključuje i Hezbollah, kojeg Izraelci smatraju puno opasnijim neprijateljem od Hamasa.

‘‘Od jučer imamo sve veći broj incidenata na sjevernoj granici, pretpostavljam da nije u pitanju masivan napad Hezbollah, ali oni testiraju teren, vjerojatno nas pokušavaju iritirati pokušavajući stvoriti barem sukob na niskoj razini na našoj sjevernoj granici kako bi privukli glavni dio izraelske vojske na sjeveru. I i to će vjerojatno biti značajan dio izraelske vojske jer je Hezbollah mnogo značajniji i jači neprijatelj‘‘.

Izrael je započeo potpunu opsadu pojasa Gaze - prekinuta je opskrba vodom, hranom, gorivom i energijom sve sa ciljem uništenja Hamasove vojske i infrastrukture. Dok Koren tvrdi da će učiniti sve da u postizanju tog cilja ne naštete civilima, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručuje da je duboko uznemiren odlukom Izraela da blokira Gazu i poziva sve strane da dopuste pristup UN-u za dostavu hitne humanitarne pomoći palestinskim civilima.

‘‘Vrlo je lako sjediti negdje u Hrvatskoj ili u New York i propovijedati što da radimo. Upravo smo imali veliki napad, imamo više od 900 mrtvih ljudi, ali većina civila i što očekujete od nas da učinimo? Da se opet suzdržimo, da tražimo posredovanje međunarodnih tijela. To će omogućiti pobjedu Hamasa. Nitko u regiji, uključujući naše arapske susjede, ne želi to i oni se boje. To su to radikali i dobit ćete više izbjeglica s ludim idejama u Europi‘‘.

Budući da su opet na udaru civili, upitali smo veleposlanika je li ovakva odluka bila opravdana.

‘‘U biti cijena rata je strašna pa svaki rat nažalost stvara situaciju u kojoj se rađa humanitarna kriza. Tko je za to odgovoran? Hamas, a ne država Izrael. Mi moramo zaštititi naše građane, očekujemo od naših prijatelja u slobodnom svijetu da zaštite naše pravo za samoobranu‘‘.

Iako Iran negira uključenost u Hamasove napade na Izrael, Koren im ne vjeruje jer tvrdi da Teheranu isključivo ovo odgovara kako bi pomrsio zbližavanje svoja dva glavna neprijatelja - Izraela i Saudijske Arabije.

"Ako gledate korijene uspjeha Hamasove operacije, ne samo naš neuspjeh da učinkovito zaštitimo našu granicu, već i oružje koje su dobili, sredstva koja su cijelo vrijeme dobivali uglavnom su dolazila iz Irana, mi kažemo da je to osovina zla‘‘.

Iako je teško predvidjeti, upitali smo ga kad bi rat mogao završiti.

‘‘Svi mi znamo kako je počelo, ali nemamo pojma, čak ni Jeruzalem, kako će završiti. Radije da završi uspješno i što prije, ali znate da rat nikad nije nešto što možete predvidjeti‘‘.

Budući da sukob između Izraela i palestinske islamističke militantne skupine nije od jučer, upitali smo veleposlanika i je li moguće riješiti problem diplomatskim, mirnim putem. Ima li prostora za mirovne pregovore?

‘‘Razumijemo zašto Europa radi na mekoj moći, zašto je Europa pacifistička, ali to ne funkcionira na Bliskom istoku, to morate razumjeti. Oni kolju jedni druge. Pogledajte što se dogodilo za vrijeme ISIL-a, pogledajte što se događa u Libiji, što se događa u Libanonu. To nema nikakve veze s nama, mi smo jedina demokracija. Pošteno je da Europljani od nas očekuju da ostanemo pri normama, ali ne očekujete ništa od Palestinaca, nemate promotore mira na palestinskoj strani. Nemate pacifiste. Imate umjerene i radikale i džihadiste i ekstremiste. S kim da dogovaramo mir?‘‘.

Jedino rješenje koje je Izrael ponudio je, podsjeća Koren, Abrahamov sporazum kojeg smatra vizijom mira i prosperiteta za Izrael i arapski svijet.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam