Menu

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo za MS: Neće biti klasične svinjokolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

ZAGREB - Oko 20 tisuća svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji je eutanazirano ili uginulo zbog afričke svinjske kuge. Socio-ekonomske posljedice su ogromne, a o tome kako izaći na kraj s ovom bolesti koja ne pogađa ljude u medicinskom, ali definitivno da u ekonomskom smislu, razgovarali smo u Intervjuu tjedna Media servisa s ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić. Intervju je vodila Andrea Marić.
Nakon slika eutanaziranih svinja iz Andrijaševaca koje su se proširile u javnosti, svinjogojci su zatražili smjenu ministrice poljoprivrede, ali smjenu ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, jer tvrde da su u slučaju širenja afričke svinjske kuge po Vukovarsko-srijemskoj županiji sve službe zakazale da je zakašnjela reakcija i da su zato tisuće svinja na gospodarstvima usmrćene ili uginule. Karačić na pitanje osjeća li se odgovornom i smatra li da ima razloga za njenom smjenom odgovara:

​''Rekla bih da se sve mjere odrađuju promptno i u skladu s pravilima struke, u skladu sa zakonodavstvom i sa znanstveni spoznajama. Ako govorimo o preventivni mjerama, one su krenule još davne 2018. godine. Kada je potvrđen prvi slučaj 26. lipnja odmah su pokrenute sve mjere sukladno propisima''.

Naglasila je da sve sastavnice i nacionalne veteranske službe od prvog dana djeluju aktivno na terenu i da su na terenu po cijeli dan, svaki dan. Jedna on najtežih mjera je usmrćivanje životinja, koje osim svinjogojcima, teško pada i ljudima koji taj posao moraju obaviti na terenu.

"Moram napomenuti da je to kolegama doktorima veterinarske medicine koji jedini to na terenu mogu obavljati to izuzetno teško, ne samo fizički nego i psihološki. Jer veterinari su prvenstveno tu da liječe životinje, da pomažu životinjama. Nažalost u ovoj situaciji moraju odrađivati i ove aktivnosti''.

O slučaju iz Andrijaševaca, pak, kaže da veterinarska služba na terenu radi sve što je u njihovoj moći, ali da jako puno ovisi o suradnji posjednika.

"Naravno da slike nisu lijepe i nisu dobre, ali to je jedan izolirani slučaj gdje su okolnosti bile puno drugačije, nego što su medijima prezentirane. A u odnosu na tisuće gospodarstva na kojima se provode mjere i na kojima se stvarno sve radi u skladu s pravilima struke, ne možemo ovaj jedan izolirani slučaj uzeti kao mjerodavan''.

Najgora je situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a slučajevi zaraze svinja zabilježeni su u Brodsko-posavskoj županiji, dok se u Osječko-baranjskoj provode sve preventivne mjere kako bi se spriječio proboj, a stanovnici su u strahu da im se ne dogodi isto što i svinjogojcima u Vukovrasko-srijemskoj.

"Ne, u Brodsko-posavskoj županiji je dobra situacija. Tamo su bila samo tri potvrđena slučaja i već duže vrijeme su samo tri. A u Osječko-baranjskoj županiji nije potvrđen slučaj afričke svinjske kuge. Osječko-baranjska županija nam spada u zonu visokog rizika i ne bih rekla da ima razloga za paniku, ali treba situaciju shvatiti krajnje ozbiljno''.

Od lokalnih političara može se čuti da se dogovara modus operandi oko tradicionalne svinjokolje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Upitali smo ravnateljicu Karačić treba li dopustiti kolinje i kako bi to trebalo izgledati?

"Ako govorimo o kolinju u onom klasičnom obliku klanja životinja na gospodarstvima za svoje potrebe, to nije moguće u ovom trenutku i neće biti moguće sve dok imamo epidemiju. Ako govorimo o klanju svinja izvan zona ograničenja, dakle bilo gdje u Osječko-baranjskoj ili nekoj drugoj županiji, svinja koje su podrijetlom izvan zona ograničenja onda posjednici mogu kupiti meso tako zaklane svinje, dovesti sebi na gospodarstvo i praviti ono što su inače tradicionalni nekakvi proizvodi''.

Za afričku svinjsku kugu kaže da je podmukla i tvrdokorna, virus se u okolišu i u najnepovoljnijim uvjetima može zadržati do šest mjeseci.

"Ako govorimo o smrznutom mesu, godinama. Ako govorimo o svježem mesu isto dulje vrijeme. Virus se ne prenosi samo direktno preko životinja, nego i preko odjeće, obuće, kose...''

Kao i svaka epidemija, i epidemija afričke svinjske kuge ima svoj vrhunac, smirivanje i kraj. U kojoj smo fazi?

"Mi smo pri vrhu epidemije. Činjenica je da poduzimamo sve moguće mjere vrlo intenzivno na terenu kako bi se ona ograničila i kako bi se smanjio broj. Nezahvalno je procjenjivati koliko bi mogla trajati, ali činimo sve da je što prije zaustavimo''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam