Menu

Jurkas za MS: "Umjetna inteligencija bit će u svakom segmentu filma BETA"

ZAGREB - Filmska ekipa hrvatske nezavisne produkcije zasukala je rukave i odlučila iskoristiti blagodati novoga doba. Film BETA, koji bi svjetlo dana trebao ugledati u drugom kvartalu sljedeće godine, u potpunosti će biti realiziran u suradnji s umjetnom inteligencijom.
Nova generacija umjetne inteligencije goruća je tema već nekoliko mjeseci. Pojava GPT-a zatresla je pojam stabilnosti u mnogim sektorima, a naveliko se raspravlja i nagađa o tome koje bi profesije mogla zamijeniti. Mišljenja su podijeljena, no dok jedni strahuju, mnogi su ju ipak odlučili iskoristiti upravo u svoju korist. Jedan od njih je i Anđelo Jurkas, redatelj koji će s domaćom nezavisnom produkcijom realizirati film u suradnji s umjetnom inteligencijom. Povodom najave filma, ugostili smo ga u Intervjuu Media servisa, te ga za početak pitali u kojoj je fazi film naziva BETA.

"Film je u nastanku, tj. u produkciji, tj. u pretprodukciji. Samo snimanje najvećeg dijela, 90 %, biti će obavljeno u prvom kvartalu 2024. Jako je glupo planirati tako unaprijed, ali prema sadašnjim planovima kraj veljače, početak ožujka 2024., da bi smo ga kroz postprodukciju završili tokom proljeća, da bi mogli biti konkurentni na nacionalnim, regionalnim i svjetskim festivalima."

Žanrovski, radi se o kombinaciji psihološkog trilera i SF drame, govori Jurkas. Za Media servis podijelio je i dio scenarija.

"Priča je o IT programerki koja pripremajući svoj doktorski rad van firminog vremena, jer radi u jednoj propulzivnoj IT firmi, uspjeva isprogramirati naprednu, šestu varijantu umjetne inteligencije, tzv. super inteligencije, koja nakon početnih služenja njoj u svakodnevnom životu, zapravo preuzima kontrolu nad njenim životom onog trena kad joj se dozvoli imati vlastitu logiku. I sada, dalje se priča nastavlja na način koji ne smijemo, a i ne bih još otkrivao."

Jurkas otkriva kako je došlo do ideje za film.

"Umjetna inteligencija već duži niz godina, prije nego što je počela biti toliko masovno popularizirana kroz CHAT GPT sada u zadnje vrijeme, postoji kroz razne formate. Meni je pažnju skrenuo jedan od najljepših ljubavnih filmova, ne samo ovog milenija nego općenito. Zove se "Her" iz 20013. Spikea Jonzea, u kojem Scarlett Johansson glumi samo glasom i glumi glas umjetne inteligencije, tj- neke varijante SIRI, u koju se zaljubi usamljen čovjek."

BETA bi trebao biti prvi dugometražni igrani film čiji je scenarij pisan i autorski realiziran u suradnji s nekoliko verzija naprednih programa Umjetne Inteligencije, govori Jurkas.

"Ovo je prema našim podacima, a provjerili smo ih dosta detaljno kroz inozemne medije i filmske arhive, ovo je prvi dugometražni film - kratkometražnih je bilo već na nekim studijama, pokušaja tog tipa, ali je film koji će u svakoj produkcijskoj fazi, znači od prisanja scenarija, od predprodukcije, od same produkcije, od samog faktičnog glumljenja- jer jednu od uloga realno igra u našem filmu umjetna inteligencija- u svakom segmentu filma će biti korištena."

Film ima još jednu posebnost, a to je da cjelokupnu glumačku postavu čine žene, te su ujedno i sve uloge u filmu ženske. Nisu još sve uloge određene, napominje Jurkas, planira se i inozemna suradnja, no evo što je poznato.

"Glavnu žensku ulogu glumi jedna od najboljih glumica mlađe generacije u Hrvatskoj, Ana Marija Brđanović, zaposlena u riječkom HNK, inače Varaždinka. Mislim da je to njena prva velika rola, tj. glavna rola u igranom filmu. Uz nju, isto ne mogu sada otkrivati u kojoj funkciji će ona biti, glumi Ana Uršula Najev, splitska glumica i pjevačica."

Kao što je i naveo, sve se odvija u suradnji s Umjetnom inteligencijom. A evo i kako ta suradnja izgleda u pisanju scenarija.

"Scenarij smo pisali doslovno zajedno. Ne mogu reći točno u kojem postotku, ali sve kreativne ideje sam na neki način provjeravao i verificirao u komunikaciji s različitim varijantama umjetne inteligencije. U smislu, postavljajući problemska pitanja: "što u ovom dijelu scenarija, kako bi ti kada bi glavna glumica odlučila ovo, kako bi ti odgovorila na ovo?" Na taj način..."

Živimo u jednom od najizazovnijih vremena, kada govorimo razvoju novih tehnologija. Već se neko vrijeme raspravlja o tome na koji način i koje bi profesije Umjetna inteligencija mogla zamijeniti. Nas je zanimalo na koji način redatelj smatra da će ista utjecati na filmsku industriju.

"Filmska industrija je, kao dio pop kulture i pop grane, zapravo dosta benigna. I pitanja umjetne inteligencije mislim da će prvenstveno biti oko razvoja, koliko se ona može koristiti konstruktivno i kreativno, bez da se netko nađe ugroženim zbog autorskih prava ili bilo čega. Meni je umjetna inteligencija jako interesantna i jako jedva čekam vidjeti u kojem će se smjeru dalje razvijati."

Jurkas smatra da je sve samo stvar percepcije i toga hoćemo li ju objeručke prihvatiti i upotrijebiti u vlastitu korist.

"Čini mi se da je kod umjetne inteligencije isključivo pitanje ljudske inteligencije- na koji način će ju koristiti i na koji način će se prilagoditi svim mogućnostima razvoja, koji smo do prije 10ak godina, sve ovo što se realno sada događa, gledali kroz prizmu SF-a."A ekipa koja će uskoro početi raditi na realizaciji filma svakako ju je objeručke prihvatila, dodaje naš sugovornik.

"Tim ljudi koji radi film BETA su svi otvoreni, svima je to brutalno uzbudljivo. Našli smo način kako ćemo pomiriti ljudski i tehnički faktor, tako da film radimo u najmiroljubivoj koegzistenciji koja može biti. Ne mislim da time radimo išta loše, dapače. Malo je pionirski, u smislu - toga još nije bilo."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam