Menu

Lazić za MS: Svatko od nas je pozvan da malom promjenom svojih životnih navika utječe na druge

ZAGREB - Medicina životnog stila nova je grana medicine, a odnosi se na usvajanje zdravih životnih navika u prevenciji, regulaciji i liječenju nezaraznih bolesti. Stručnjaci koji čine tim su liječnici, psiholozi, kineziolozi i nutricionisti. O važnosti prehrane, vježbanja, rada na mentalnom zdravlju, prestanka uporabe sredstava ovisnosti, spavanja te društvene povezanosti, u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s dr. Anerom Lazić, prvom certificiranom liječnicom ove grane medicine.

Po prvi puta u Hrvatskoj održan je 1. kongres medicine životnog stila i to od svog prvog izdanja - međunarodni. Tim je povodom u Intervjuu Media servisa gostovala prva međunarodno certificirana liječnica ove nove grane medicine, doktorica Anera Lazić koja je ujedno i predsjednica Udruge medicine životnog stila, a u intervjuu nam je otkrila kako je prošao prvi kongres.

"Okupili smo više od 150 profesionalaca iz područja medicine, kineziologije, psihologije i nutricionizma. Okupili smo više od 40 akademika, internacionalnih i domaćih stručnjaka i istraživača koji su izlagali i predavali na teme iz područja životnog stila."Naša sugovornica otkriva što je zapravo medicina životnog stila i što ona obuhvaća.

"Koje su zapravo teme medicine životnog stila? To su zapravo 6 stupova na koje se ona naslanja. Tjelesna aktivnost i vježbanje, pravilan san, odnosno spavanje, pravilna prehrana, izbjegavanje štetnih tvari poput pušenja, alkohola i konzumacija droga, društvena povezanost i upravljanje stresom, odnosno mentalno zdravlje."

Lazić govori o tome zbog čega je nastala potreba za razvijanjem nove grane medicine, koja se bavi promjenom životnih navika.

"Ono što se primijetilo u istraživanjima, a i ono što i mi već iskustveno znamo jest da je naš stil zapravo i uzrok i lijek tih kroničnih nezaraznih bolesti. Zašto se razvila ova nova grana medicine? Zato što zapravo savjetovanje, te zašto i kako mi biramo svoje životne navike, to savjetovanje najčešće nije dovoljno. Nego se doista trebamo angažirati i poduprijeti pacijenta, njegovu samoučinkovitost, razumijevanje njegove bolesti i kako doći do te zdrave životne navike i implementirati ju u svoj život."

Medicina životnog stila na znanstvenim je dokazima utemeljena nova grana medicine, a tim čine liječnici, kineziolozi, psiholozi i nutricionisti. Primjenom savjeta stručnjaka, možemo prevenirati razne bolesti, naglašava naša sugovornica.

"Iako smo iskustveno svjesni kad pođe po zlu da trebamo napraviti neku promjenu. Ono što želimo osvijestiti je da trebamo napraviti promjenu u životnim navikama čak i kad dobijemo bolest, jer je tu ključ ozdravljenja. I to znaju pacijenti iskustveno, da ako dobiju dijagnozu šećerne bolesti, ako poprave prehranu i ostanu tjelesno aktivni da će se i ta razina šećera u krvi poboljšati. To je osnova liječenja svih tih kroničnih bolesti. Ono što želimo naglasiti je i ovaj preventivni dio, dakle da ne mora biti prekasno."

Ova se grana koristi u prevenciji, liječenju i poboljšanju tijeka svih kroničnih nezaraznih bolesti. U fokusu su intervencije koje se provode u šest domena. To su: pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i vježbanje, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, smanjenje i prestanak uporabe sredstava ovisnosti, spavanje te društvena povezanost i međuljudski odnosi.

"Trebamo prevenirati jer liječenje je najčešće ljepljenje flastera. Često imate sliku u medicini životnog stila, ili lifestyle medicini, kako ju vani zovu, sliku poplavljene prostorije i mi sa krpom idemo po podu, a nitko se nije sjetio ugasiti slavinu. I to je ono što pokušavamo napraviti s medicinom životnog stila, doći do uzroka bolesti, maknuti ideju da je većina kroničnih nezaraznih bolesti uzrokovana genetikom, što nije. Ona je najčešće uzrokovana životnim stilom i nije cijela odgovornost na pojedincu, već na cijeloj zajednici."

Anera Lazić naglašava važnost zdravih navika, a evo koje su najvažnije u prevenciji i liječenju bolesti ali i očuvanju mentalnog zdravlja.

"Istraživanja sada pokazuju da 85-90 % kroničnih nezaraznih bolesti je preventabilno, odnosno možemo ih prevenirati promjenom životnih navika, odnosno upravo ovih šest stupova. I s tim da ne smijemo zaboraviti, često pričamo o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, ali ne zaboravimo nikada na prekrasno spavanje. Ne zaboravimo na društvenu povezanost. Toliko je studija pokazalo da je društvena povezanost temelj našeg zdravlja, pa tako i naravno mentalno zdravlje i upravljanje stresom, što se tijekom ove pandemije pokazao kao jedan od glavnih trigera, ako ne i uzroka kroničnih nezaraznih bolesti."

Od psihologa, naglašava Lazić, u Udruzi medicine životnog stila imaju najveću pomoć u tome kako mijenjati životne navike i sve ono što utječe na naše izbore. A kod usvajanjih novih, jedna stvar je ključna, naglašava dr. Lazić. A to je uvođenje novih navika polako, korak po korak.

"Krećemo od malih koraka. Jedna mala navika po jedna. I tako kada naslažemo više navika, mi promijenimo zapravo cijeli životni stil kroz jedan period. I onda to dovodi do totalnog poboljšanja zdravstvenog stanja."

Zajedno, malim koracima, možemo napraviti puno, naglašava naša sugovornica. Time ne doprinosimo samo vlastitom zdravlju, već i pomažemo zajednici.

"Svatko od nas je pozvan da napravi jednu malu promjenu životnih navika i utječe sa svojom zdravom promjenom i svojim primjerom na svog člana obitelji, ili na člana svoje zajednice, ili u ordinaciji, ili na radnom mjestu. Čuda su moguća kada napravite promjenu životnih navika, koliko se onda zarola promjena."

Podrška je kaže najvažnija, i zato se u medicini životnog stila kod promjene navika radi najčešće s cijelom obitelji. Zasad se usluge iz područja medicine životnog stila mogu dobiti kroz Udrugu. Doktorica Lazić zasad je jedina liječnica ove grane medicine, nekoliko stručnjaka i liječnika je na putu da postanu certificirani liječnici, a Lazić se nada da će se medicina životnog stila uskoro integrirati i u zdravstveni sustav.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam