Menu

Vidmarović za MS: Kraj rata u Ukrajini trebaju dogovoriti velesile, SAD i Rusija

ZAGREB - Imaju li učinka ruske prijetnje korištenjem nuklearnog oružja? Koliko su učinkovite sankcije koje je uveo te i dalje uvodi Zapad? Što je potrebno kako bi se rat konačno priveo kraju za pregovaračkim stolom umjesto na bojištu? Na ova i druga pitanja odgovor nam je u Intervjuu Media servisa dao vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, svako toliko iz Rusije se čuju prijetnje korištenjem nuklearnog oružja. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović kaže kako one vjerojatno imaju učinka, ali...

"(...) Ne na način da ustrašuju nego na način da ih Amerikanci shvaćaju ozbiljno kao za vrijeme Karipske (Kubanske) krize i to se manifestira kroz američku rezervu da Ukrajini predaju napredno naoružanje, napredne rakete koje imaju malo dalji domet, kroz stalna upozorenja da se ne smije intervenirat na ruski teritorij. Onda kroz tu peripetiju sa zrakoplovima F-16."

A imaju li učinka sankcije Zapada protiv Rusije?

"Da, djeluju, ali ne onako kako su to Amerikanci i Europljani zamišljali. Sankcije inače imaju vrlo limitirani doseg. Jako je malo primjera u povijesti 20. stoljeća kada su sankcije doista bile učinkovite. Ne možete veliku zemlju pa čak ni malu staviti na koljena zato što postoji mreža partnera. Ne možete Venezuelu kompletno izolirati. Ni Sjevernu Koreju nitko nije mogao kompletno izolirati. Čak je i Kina uvela sankcije, ali ipak Sjeverna Koreja egzistira."

Rusija je, nastavlja Vidmarović, odrezana od zapadnih tržišta i bit će sve izoliranija.

"(...) Ali postoje druge dvije trećine svijeta koje pragmatično žele nastaviti suradnju s Rusijom. Dapače, što više vremena odmiče to se više Rusija prilagođava tim novim ekonomskim uvjetima. Naravno, standard u nekim segmentima pada, ljudi su u šoku zato što više nemaju prijašnje robe i usluge, problem je i s automobilima i tako dalje, ali bit će prilagodba."

Uvjeren je da će sankcije s vremenom izgubiti svoj učinak, a i da bi moglo doći do kontraefekta u kojem će zemlje poput primjerice Saudijske Arabije, Brazila, Indije i Južne Afrike izgubiti povjerenje u američki dolar i pokušati se zaštititi od korištenja te valute kao oružja koje se trenutno koristi protiv Rusije.

"I zato imaju taj pokušaj, ono što se zove dedolarizacija. Neki panično smatraju da stiže kraj dolara. Ne, ne stiže. Neki drugi kaži da su to sve gluposti. Istina je po sredini. Te zemlje žele koristiti vlastite valute u nacionalnim transakcijama ne da izbace dolar iz opticaja ili ga pobijede nego da izbjegnu sankcije jer sada se vidi da se američka ekonomija, koja je snažna i dolar je ključan faktor, može iskoristiti protiv bilo koga tko se ne svidi američkoj vanjskoj politici."

Iznio je Vidmarović i zanimljiv podatak o ruskim piratskim stranicama na kojima se mogu pronaći dokumentarni filmovi o ruskoj agresiji na Ukrajinu koje su snimali ni manje ni više nego Ukrajinci. No, to nije ono što iznenađuje u ovoj priči.

"I ti dokumentarci imaju jako visoki rejting. U opisu tih dokumentaraca na ruskom jeziku, na ćirilici piše da ovo treba pogledati, da je ruska agresija na Ukrajinu nepravedna i kriva i da to treba zaustaviti. Dakle, vidimo da je taj digitalni, skriveni segment koji se bavi piratstvom na strani Ukrajine i zaustavljanja rata."

A rat se, smatra, može zaustaviti samo dogovorom velesila odnosno Rusije i SAD-a.

"To se definitivno ne sviđa, naravno, europskom političkom establishmentu, to se ne sviđa pravobraniteljima, to se ne sviđa cjelokupnoj javnosti, a znamo da većina Europljana navija za Ukrajinu i podržava Ukrajinu, zato što to zvuči dosta cinično i to zvuči kao da Ukrajina ne sudjeluje u procesu, kao da Europa ne sudjeluje u procesu, ali to je jednostavno tako."

​Cijeli intervju možete poslušati na našoj web stranici.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam