Menu

Selak Raspudić za MS: Vladi i HDZ-u odgovara nefunkcionalan Sabor

ZAGREB - Predložila je reformu Sabora, no njen prijedlog predsjednik Sabora nije uvrstio dnevni red. Što misli da se iza toga krije, što želi mijenjati u Saboru, ali i želi li predsjedničku funkciju u Intervjuu tjedna Media servisa otkrila nam je saborska zastupnica iz Kluba MOST-a Marija Selak Raspudić. Intervju je vodila Andrea Marić.
‘‘Predložila sam konkretnu sustavnu reformu‘‘, rekla nam je Selak Raspudić pa izdvojila nekoliko prijedloga među kojima je i ondaj da premijer i ministri, ako ne odgovore na zastupnička pitanja moraju doći u Sabor i dati usmeni odgovor.

‘‘Da se uvede kvorum od najmanje jedne trećine zastupnika koji moraju biti prisutni na sjednici da bi se sjednica uopće održala. Predložila sam jedan širi niz promjena koji se tiču odnosa Vlade i Sabora, da imamo funkcionalne i operativne odbore koji doista mogu raditi svoj posao, u kojima će uvijek biti saborski zastupnici, a da neće biti istodobno kad je sjednice pa da nešto toga dvoje bude prazno‘‘.

Ponovila je da je njeno Ustavno pravo i da kao saborska zastupnica predlaže izmjene saborskog Poslovnika i da je šokirana postupanjem predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji njen prijedlog nije uvrstio u dnevni red. Budući da se on pravdao procedurom i praksom i istaknuo da je to do sada uvijek radio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, odgovorila nam je na pitanje zašto nije išla preko Odbora.

‘‘Kada ja šaljem u ovakvu proceduru kao zakon, to dolazi na dnevni red svim zastupnicima i oni će svi vidjeti moj prijedlog i moći o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici, da vide svi građani Republike Hrvatske kako se mi brinemo za demokratski ustroj i pokušavamo ovu zemlju u institucionalnom smislu reformirati i profunkcionirati. A kada ja to šaljemo Oboru, što bi Jandroković naravno želio, to može završiti u nekoj tamo ladici i nikada ne ugledati svjetlo dana‘‘.

Na pitanje što misli da se doista krije iza Jandrokovićeve odluke da njenu reformu Sabora ne uvrsti u dnevni red, odgovorila je:

"Sabor je nefunkcionalan. To je mišljenje svih građana Republike Hrvatske. Da je vladajućoj većini doista stalo to do toga da Sabor profunkcionirali, da prestane biti dežurna svađaonica, ona bi sama, jer ima tu moć promijenila Poslovnik. S obzirom na to da to Vlada ne radi, postoji samo jedno objašnjenje - njima odgovara nefunkcionalan Sabor. Nefunkcionalan Sabor onemogućava širu demokratsku aktivaciju u društvu, imamo nisku izlaznost na izbore, a niska izlaznost na izbore pogoduje isključivo HDZ-u‘‘.

Kaže da se istoga dana obratila Odboru, koji se još nije očitovao o tome tko je u pravu što se tiče procedure, iako bi trebao to učiniti u roku od 24 sata. A kako Karolina Vidović Krišto prikuplja potpise za Jandrokovićev opoziv, na pitanje hoće li i ona dati svoj potpis, odgovorila je:

"Jedno od osnovnih oporbenih djelovanja je da međusobno podržavamo inicijative, pogotovo one koje idu u smjeru propitivanja aktualne vlasti. Mislim da ja ne moram objašnjavati zašto smatram da bi Gordan Jandroković trebalo otići. On zloupotrebljava svoju funkciju i da mi ćemo joj dati potpis. Ali smo puno skloniji konstruktivnim inicijativama. Mi ovdje ne nudimo samo smjenu Gordana Jandrokovića kao supotpisnici, nego smo predložili konstruktivnu reformu rada Sabora‘‘.

Budući da se spominje kao moguća MOST-ova kandidatkinja za iduće predsjedničke izbore, upitali smo Selak Raspudić hoće li to doista biti i ima li takve ambicije.

"Nije odluka o tome još uvijek donesena. A kada sam ušla u političku arenu, ne samo ja, nego i Nino Raspudići i svi koji se nalazimo u Klubu, naravno da je jedino odgovorno postupanje da smo spremni preuzeti borbu za bolju Hrvatsku kroz onu funkciju za koju zajedno kao Klub i kao stranka procijenimo da je ta osoba najbolji kandidat‘‘.

Za kraj nam je otkrila da nije kupila državne obveznice, ali se osvrnula na riječi ministra financija Marka Primorca koji je rekao da ovo izdanje narodnih obveznica posvećuje ženama koje drže tri, a negdje i sva četiri kuta kuće.

"Ministar Primorac bi mogao još malo bolje razmisliti o ženskim pravima. Kada bi doista razmislio o njima, onda bi shvatio da nije njegova pohvala privilegija žena to što drže tri ili četiri ugla kuće. Da bi žene danas mogla funkcionirati u ovom poslovnom okruženju i tržištu na koje su i one osuđene da bi se jedna obitelj prehranila, bilo bi fer da drže dva ugla kuće, a druga dva prepuste muškarcima‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam