Menu

Filipović za MS: Uključit ćemo oporbu u nadzor natječaja

ZAGREB - Kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović za Media servis je istaknuo da će mu glavni cilj biti konsolidacija gradskih financija i odgovorno upravljanje, realizacija kapitalnih projekata te uspješna i transparentna obnova Zagreba. Poseban naglasak planira staviti na transparentnost.

​‘‘Svi projekti u Gradu Zagrebu koji su se radili proteklih godina, percepcija je takva da se oko njih osjeti miris korupcije. To osjete čak i oni koji su u ovom nesretnom COVID-u izgubili njuh. Moj će prvi cilj biti podizanje transparentnosti na najveću moguću razinu, a to planiram napraviti na način da naši sugrađani mogu u svakom trenutku na internetu vidjeti svaku potrošenu kunu‘."

Oko transparentnosti ima plan i za oporbu.

​‘‘Planiramo uvesti oporbu u nadzor svih natječaja posebno onih velike vrijednosti. Mislim da bi bilo dobro da, tko god želi iz oporbe, može sudjelovati u povjerenstvima za javne nabave i javne natječaje. Mislim da bi se na takav način dodatno ojačala kontrola u svim tim natječajima."

Dodao je da planira uvesti imovinske kartice za pročelnike i direktore gradskih poduzeća. Najavi je da će, gdje god se budu odvijali nekakvi radovi, na licu mjesta biti natpis s objašnjenjem zašto se nešto radi, po kojoj cijeni, koji je rok i tko radi. U planu ima uvesti i antikorupcijski standard, po uzoru na Prag. Po pitanju obnove od potresa obećava da će učiniti sve da Zagreb vratiti stari sjaj i da se postupak ubrza.

‘‘Kako bih direktno pomogao našim sugrađanima koji su najteže pogođeni potresom, planiram da Grad preuzme plaćanje kamata na kredite koje su oni uzeli za obnovu svojih domova‘‘.U financijskom pogledu kaže da je ključ - trošiti onoliko koliko se uprihodi. ‘‘Treba kontrolirati rashodovnu stranu, refinancirati kredite s kreditima nižih kamatnih stopama, bolje upravljati gradskom imovinom‘‘, objasnio je kako bi uveo reda u financije Grada Zagreba.

Naglasio je da će uvesti sustav nagrađivanja u sve gradske strukture, da neće biti otpuštanja u gradskim službama i da će se pobrinuti da mladi dobivaju priliku na temelju vlastitih kompetencija. Izdvojio je i neke od projekata kojima će se baviti ako postane gradonačelnik metropole.

‘‘Učinit ću sve da zajedno s Vladom realiziramo projekt Nacionalne dječje bolnice, gradnja Jarunskog mosta će biti jedan od prioriteta, a jako je važno realizirati i produžetak Branimirove ulice, jer svi znamo koje su nesnosne gužve kada idemo prema Sesvetama. Jedan od prioriteta će također biti izgradnja Kampusa Borongaj‘‘.Kao bivši sportaš, tvrdi da s posebnim sentimentom gleda na sve koji se bave sportom. Kad se govori o Zagrebu i sportu, neizostavna tema je Dinamov stadion.

‘‘Planiram krenuti u izgradnju novog Dinamovog stadiona. Vidjeli smo kakve su vrhunske rezultate postizali naši dečki ove godine. Prema tome Dinamo zaslužuje moderni europski stadion, kakav imaju i drugi veliki europski klubovi‘‘. Za kraj je otkrio i svoju viziju Zagreba.

‘‘Grad Zagreb vidim kao grad zadovoljnih ljudi i obitelji, kao grad u kojem će najbolji pobjeđivati, a najslabiji biti zaštićeni. Kad kažem da ovo biti grad u kojem će najslabiji biti zaštićeni tu mislim na sve ranjive skupine u našem gradu, osobe s invaliditetom, naše umirovljenike, sve korisnike socijalnih prava. Mislim i na naše majke. Mjera roditelji odgojitelji će sigurno biti zadržana, a omogućit ćemo besplatan vrtić svakom djetetu u našem gradu‘‘.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam