Logo
Ispiši ovu stranicu

Luka Jakovčev za MS: Pokušavamo HAVK Mladost vratiti na stare staze

ZAGREB - Vaterpolo klub Mladost najbolji je i najuspješniji vaterpolo klub na svijetu. U posljednje vrijeme nema vrhunskih rezultata, klub je u dugovima, a gost intervjua Media servisa, direktor vaterpolskog kluba HAVK Mladost, Luka Jakovčev pokušava s Upravom kluba pronaći rješenje.
Sedam naslova prvaka Europe, četiri finala, ukupno je Mladost osvojila 15 europskih trofeja. Klub je 17 puta bio prvak države, a 11 puta osvajač nacionalnog kupa. Gigant sa Save posljednjih tjedana ne bilježi sportske uspjehe i daleko je od postolja, financijska situacija je kao i u većini hrvatskih klubova. Uvidjevši da model po kojem se prije upravljalo nije više moguć Luka Jakovčev i Uprava kluba krenuli su novim putem. U tijeku je kampanja za osiguravanje sredstava za funkcioniranje kluba, povratu duga bivšim igračima i sanaciju te brojnim projektima usmjerenim prema mlađim kategorijama. Upravo je u tijeku velika promotivna kampanja za nove potencijalne sponzore, a kakva do sada nije viđena u sportskim kolektivima Hrvatske. Mladost će 2026. godine proslaviti 80 godina postojanja i 30 godina od posljednjeg naslova prvaka Europe, a u inspirativnom promotivnom spotu, kojeg je napravio direktor Mladosti Luka Jakovčev naglašava se kroz arhivske kadrove geslo: Jedan Grad, jedan klub, jedan cilj! Novo putovanje, starim stazama vraćamo Zagreb tamo gdje pripada, na vrh. Za početak direktor Jakovčev je objasnio u razgovoru za Media servis kako se upalo u krizu.

"S prvom gospodarskom krizom krenuli su problemi u sportu. Bilo je dobrih i loših perioda, a konkretno klub je upao u probleme 2013. kad je krenula predstečajna nagodba. Nešto se dugova saniralo, radilo se dobro i 2021. godine osvojili smo naslov prvaka Hrvatske. Zbog pandemije smanji se proračun i ušli smo u financijske poteškoće što sada ima utjecaj na rezultat", poručio je za MS Luka Jakovčev. "Rezultati nisu kao nekad i ova kampanja ako bude prepoznata mogla bi pomoći u ostvaranje cilja", naglasio je Jakovčev i dodao:

"Zadnji europski trofej Mladosti bio je LEN Europski Cup, a posljednji naslov prvaka Europe bio je 2006. godine i naš cilj je pokazati građanima Zagreba, gospodarstvenicima i svima koji vole zagrebački sport da smo tu, da se borimo i želimo napraviti iskorak te dovesti Mladost i grad Zagreb na vrh", najavio je direktor Mladosti.

Put do vrha je duga cesta i samo sinergijom svih čimbenika mogu se realizirati visoki ciljevi. Zna to i direktor Mladosti.

"Mladost je nositelj kvalitete i nositelj je vrhunskog sporta što je posebna stavka u proračunu grada Zagreba. Mladost je do 2019. dobivala značajna sredstva za rad i razvoj prve momčadi", poručio je Jakovčev.

Što su značajna sredstva kad je u pitanju Mladost.

"140 tisuća eura primili smo ove godine od grada Zagreba, što je velika količina novca, ali za usporedbu s 2019. to je 70 posto manje. Mi s Gradom i sa sportskim savezom Grada Zagreba imamo jako dobre odnose i svjesni smo situacije u kojima živimo ali smo optimistični da bi se to naredne godine moglo promijeniti", rekao je Jakovčev.

Zato je i krenula ova kampanja koja nije samo zadužena za prikupljanje što više eura već i da kroz edukaciju djece, buduće igrače, privuče u vaterpolsku obitelj.

"Moramo pružiti djeci priliku da steknu dodatna znanja i vještine. Želimo ih ispratiti kroz cijeli ciklus od škole vaterpola do seniorske ekipe. Neće svi biti konkurentni za vrhunske sportaše i reprezentativce ali želimo da se osjećaju kao dio kolektiva, pripadnost klubu i da ako ne igrački mogu svojim idejama i znanjem pomoći. Kao nekakav perpetuum mobile, kako bi se reklo u fizici", objasnio je Jakovčev.

Dvije godine već traje financijska konsolidacija kluba, a pomoć bi mogla doći i iz ne-domaćih izvora.

"Klubovi se mogu financirati i iz europskih fondova i nama stoji nekoliko projekata u ladici i želimo i to implementirati u Mladost. Uprava, prihvaćajući realnost situacije, a to su dugovi i preživljavanje, pokušava financijski stabilizirati klub. Želimo okupiti gospodarstvenike i javnost te uz dobru suradnju sa Zagrebom želimo zaokružiti cijelu priču. Put Mladosti je upravo takav iskorak koji želimo napraviti", smatra Jakovčev.

Sa sjetom se sada gledaju arhivske utakmice i pune tribine na plivalištu Mladosti.

"Znalo je biti po nekoliko tisuća ljudi, ne bi bilo ni stajaćih mjesta, gurali bi se na galeriji i osjećao se sportski duh. Želja nam je da ljudi shvate da nije svaka podrška financijska. Veliki benefit je i ta podrška i da igrači znaju da su u Zagrebu i da žele igrati u tom klubu kojeg Zagrepčani vole. Na kraju, igrati za mladost je velika čast, jer je i meni čast biti u izvršnoj funkciji tako velikog kluba, a onda isto tako igraču koji dolazi i stavlja kapicu Mladosti na glavu", uvjeren je Jakovčev.

Hrvatske je umjesto Izraela dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Posljednje je bilo u Splitu kad su izabranici Ivice Tucka osvojili zlato. Prisjetio se te večeri i Luka Jakovčev.

"U toj noći smo dobili desetke mailova s upitom za upis djece na vaterpolo. Uspjesi nacionalne vrste jako nam pomažu i smatram da je velika stvar dovođenje Europskog prvenstva u Hrvatsku. Čestitam HVS-u na čelu s predsjednikom Drnasinom i dopredsjednikom Bukićem", zaključio je razgovor za MS direktor HAVK Mladosti, Luka Jakovčev.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com