Logo
Ispiši ovu stranicu

Ravnateljica Doma "Duga-Zagreb" za MS: Gotovo 18 posto starijih žena i 33 posto mlađih žena proživljava nasilje u Hrvatskoj

ZAGREB - Kako bi se podigla svijest o starijim ženama žrtvama nasilja otvorena je edukativna izložba “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja”. Nažalost, 18 posto žena u starijoj životnoj dobi u Hrvatskoj proživljava nasilje, a kada ga odluče prekinuti i potražiti pomoć, izostaje podrška obitelji, navodi između ostalog u Intervjuu Media servisa ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb" Željka Barić.

U zagrebačkom Oktogonu otvorena je edukativna izložba vizuala “Nasilje u sjeni: Izložba o dizanju svijesti o starijim ženama žrtvama nasilja” s porukom "Prijavite one koji obezvrjeđuju zlatne godine".

Izložbom želimo osvijestiti javnost o temi nasilja nad starijim ženama, ali i same žrtve koje ponekad nisu svjesne da proživljavaju nasilje, objašnjava u Intervjuu Media servisa ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja "Duga-Zagreb" Željka Barić.

"Među građanima oko nas su i same žrtve tako da je vrlo važno i njima skrenuti pažnju da kada pročitaju što je sve nasilje i što se zakonom smatra nasiljem, da prepoznaju sebe i shvate da su u pravo jer se osjećaju loše i da to nije okej."

Izložba se može pogledati do 30. listopada nakon čega iz Zagreba seli u Osijek, Rijeku i Split, dodaje naša sugovornica.

Rekla je i kakve sve vrste nasilja postoje i koje je u starijoj dobi najzastupljenije.

"Prevenstveno ono što bi ljudi rekli da je to fizičko nasilje, nije. Uvijek je i kod mlađih i starijih žrtava psihičko i emocionalno nasilje u pitanju gdje se radi o uvredama i ponižavanju da se upravlja s novcem, poštom, da ta osoba nema pristup takvim stvarima, a sve su na njezino ime."

To je ujedno i ekonomsko nasilje, navodi Barić. Prisutno je naravno i fizičko nasilje te nešto manji postotak seksualnog nasilja, dodaje.

"Ono što je najčešće prisutno u svim statistikama je kombinirano nasilje u kojem dominira emocionalno, ekonomsko pa fizičko nasilje."

Iako je nažalost uobičajeno da žene nasilje doživljavaju od svojih partnera, osobe starije životne dobi nasilje mogu doživjeti i od širih članova obitelji.

"Kod starijih žena je prisutno nasilje partnera, ali i kod ostalih članova najčešće odrasla djeca i unuci."

Osvrnula se i na statističke podatke nasilja nad ženama u Hrvatskoj i to u periodu od 65 do 74 godine.

"U Hrvatskoj je među takvim starijim skupinama žena ugroženo gotovo 18 posto njih, a na primjer 33 posto žena je isto tako mlađih od 18 do 29 godina ugroženo kao žrtve nasilje. Još uvijek prevladava nasilje nad mlađim ženama."

Dom "Duga-Zagreb" ima tri segmenta rada, a jedan od njih je sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, rad s osuđenim počiniteljima i savjetovalište za građane. Za kraj je otkrila kakva je reakcija obitelji žene žrtve nasilja koja je odlučila potražiti pomoć.

"Onako ljudski gledano, svi bi očekivali da je to adekvatna reakcija, u smislu ‘Bravo mama, sada si to napravila nakon dugo godina, podržavamo te‘. Nismo radili istraživanje i nisu veliki brojevi u pitanju jer jedna do tri, dvije do četiri dođu godišnje, a to je bilo oko 15 žena u pet godina. Od njih 15, njih četiri su imale baš dobru podršku, a ovo drugo su osobe koje su se jako dvoumile jer nisu imale podršku kako treba."

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com