Logo
Ispiši ovu stranicu

Fini uručen ugovor za projekt "Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi"

ZAGREB - "Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Financijska agencija sklopili su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi”, programske platforme putem koje se realizira Operativni program konkurentnost i kohezija i ostvaruje komunikacija između Ministarstva, svih posredničkih tijela i korisnika ugovora o dodjeli europskih sredstava", stoji između ostalog u priopćenju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

"Platforma eFondovi iznimno je važna za 330 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, gotovo 8.000 potpisanih ugovora i oko 9 milijardi eura bespovratnih sredstava ESI fondova. Cilj projekta je osigurati održavanje sustava eFondovi kao i prilagodbu, implementaciju i osmišljavanje novih funkcionalnosti sustava potrebnih za nesmetano upravljanje novim programskim razdobljem. Provedba projekta započela je u srpnju 2021. godine te traje do srpnja 2023. godine. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 14.117.089,50 kuna, a iznos bespovratnih sredstava je 11.999.526,07 kuna.

Prilikom današnjeg uručivanja ugovora ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako je riječ o kompleksnom sustavu kojim Fina postaje važna podrška sustavu za upravljanje i kontrolu. „Jačamo sigurnost fondova u Republici Hrvatskoj, sigurnost ovakve aplikacije zapravo je stabilnost i podrška koja jamči korisnicima da će u novom razdoblju imati pojednostavljene procedure provedbe i realizacije projekata“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Sporazumom između Ministarstva regionalnoga razvoja i Fine omogućavamo i nadogradnju same aplikacije kako bismo koristili sve javne registre i kako bismo dodatno administrativno rasteretili korisnike za dostavu dokumenata jer su isti već digitalizirani i nalaze se u odgovarajućim registrima“, naglasila je ministrica Tramišak. „Govorimo o godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika, o postojanju ili nepostojanju duga prema poreznoj, ali i svim ostalim javno dostupnim registrima koji su u Fini“, nastavila je ministrica Tramišak i najavila kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već sada planira i programira novo financijsko razdoblje 2021.-2027.

Predsjednik uprave Financijske agencije Dražen Čović izjavio je kako Fina već godinama tehnološki pomaže i vodi različite registre poput Središnjeg sustava državne riznice, COP-a. „Mi smo za jedan dobar dio ministarstava informatička infrastruktura po kojoj teku servisi bez kojih ne možete zamisliti život u Republici Hrvatskoj“, naglasio je gospodin Čović. „Fina će sa svojim stručnjacima koji su se uključili u ovaj projekt, kao i onaj koji će biti u idućem programskom razdoblju potpomoći i biti na pomoći kako poslovnoj, tako tehničkoj i informatičkoj pri realizaciji ovakvog jednog procesa“, naglasio je g. Čović pojasnivši kako je na raspolaganju 300 inženjera i stručnjaka koji potpomažu rad ministarstava i financijske industrije, poduzetnika i građana u Republici Hrvatskoj.

„Gledat ćemo iskoristit ova sredstva kako bismo podigli kapacitete u broju ljudi tako i u njihovim znanjima kako bi mogli odgovoriti na buduće izazove koji su pred nama“, zaključio je predsjednik uprave Financijske agencije Dražen Čović. Uručivanju ugovora nazočila je i članica Uprave Financijske agencije Vinka Ilak koja operativno koordinira ovaj projekt između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske i Financijske agencije", stoji u priopćenju.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com