×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1897

Menu

Žalac za MS: ‘Kasnimo tri godine, kriva je Milanovićeva vlada"

ZAGREB - O slaboj iskoristivosti EU fondova, činjenici da su nam regije među najnerazvijenijima u Europskoj uniji, odgovornima za takvu situaciju i prozivkama da je prestroga i da i sama koči projekte, te što o svemu misli premijer Andrej Plenković, kao i o komemoraciji za preminulog generala Slobodana Praljka u eklskluzivnom razgovoru za Media servis govorila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac. S njom je razgovarala Marinela Ruškovački.
Kao Vlada zatekli smo svega 9 posto ugovorenosti sredstava kada su EU fondovi u pitanju, do ovoga trenutka uspjeli smo taj postotak podići na 31 posto i na to sam ponosna, istaknula je resorna ministrica Žalac. Kada su u pitanju isplaćena sredstva Hrvatska je na 7 posto, no i tu se ljestvica podigla u značajnoj mjeri. Dio sredstava koji se odnose na projekte koji su završeni u potpunosti je na 3,5 posto. Hrvatska će uspjeti do kraja godine iskoristiti u cijelosti sredstva koja su Hrvatskoj dodijeljena za 2014. godinu, no kasnimo, poručila je Žalac.

"Kasnimo tri godine".

"Može li se to sustići?"

"Može se sustići, mi imamo zapravo jedan vrlo eksponencijalni rast u ovome dijelu kada gledamo tablice ugovorenosti u odnosu na protekle tri godine i upravo trčećim korakom moramo stizati to izgubljeno vrijeme", naglasila je ministrica.

Kada se govori o operativnim programima postoji veliki problem što se regionalna i lokalna razina i potrebe građana nisu uvažavale. Posljedica svega jest da na nekim prioritetima postoji tri puta više prijavljenih projekata no što je dostupno sredstava, a na nekima jako loše i posložene prioritete i pripremu projekata po pojedinim sektorima, tako da Žalac planira u idućoj godini sve ono što je pripremljeno uvrstiti u operativni program, dok će sve ostalo morati čekati sljedeću financijsku perspektivu. Ministrica je naglasila da se svaka dva tjedna sastaje s kolegama ministrima i izvještava ih o projektima, a u vrlo skore pozitivne rezultate vjeruje.

"Ja ne želim da Hrvatska bude na začelju ljestvice po iskorištenosti fondova, ja mislim da će se ovi naši rezultati početkom 2018. godine značajno vidjeti i na Eurostatovim izvješćima", poručila je.Žalac kaže da je premijer zadovoljan stanjem, no svjestan da je za velike pomake nužna dobra koordinacija svih resora. U detalje tko je bolji, a tko lošiji od kolega ministara u pripremama projekata nije htjela, no vezano uz krivicu oko stanja EU fondova i velikog kašnjenja ističe.

"Apsolutno Vlada Zorana Milanovića. Ja zapravo vidim i problem u ovim operativnim programa iz razloga što se nije uvažavalo potrebe terena, nego kreiranje operativnih programa praktički napamet", poručila je Žalac. Na prozivke da i ona sama koči projekte ministrica kaže da one jednostavno ne stoje, da pravila postoje i mora ih se slijediti te da bi bilo dobro da se više sluša resorno ministarstvo koje zna što i kako treba raditi.

"Očekujem da se u ovom kontekstu EU fondova nas sluša, jer mi smo resorno ministarstvo, mi smo odgovorni, ja sam čelnica upravljačkog tijela i uopće neću dopustiti da raspravljamo o bilo kojem projektu iz bilo kojeg sektora koji bi bio drugačiji od onoga kako nam pravila nalažu."Vezano uz nedavnu spornu dodjelu 10 milijuna kuna svomu poznaniku bez objavljenog natječaja, a koju je odluku poništila Državna komisija za kontrolu javne nabave, nakon čega je ona najavila tužbu Visokom upravnom sudu, Žalac kaže da njezin poznanik nije dobio niti kunu, a od tužbe je odustala.

"Moje službe su nakon svega procijenile ipak da mi nećemo podnijeti tužbu Visokom upravnom sudu iz razloga što je upravo analiza tržišta trenutno na Ustavnom sudu i ako tome pristupimo to će trajati godinu dana. "Najavljujući novu indeksaciju kada je razvijenost regija u pitanju Žalac je, kaže, svjesna da bi nezadovoljnih moglo biti, no poručuje da je on naprosto pravedniji. Oko najavljene Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, čiju važnost uspoređuje s ulaskom države u EU i NATO, očekuje širok konsenzus, a najavljuje da će i izradu strategije uključiti sve političke opcije i misli da je konsenzus moguć.

"Ja očekujem konsenzus svih političkih stranaka i mislim da se ne bismo trebali razilaziti oko ključnih strateškim okvira", zaključila je Žalac.Ministrica je komentirala prisustvo svog kolege ministra Tome Medveda na komemoraciji za generala Slobodana Praljka:

"Pa evo ja mislim da kolega Medved kao general HV-a, s obzirom da je organizator te komemoracije generalski zbor, mislim da mu je tamo s te strane mjesto, ali ja o tome ne bih sudila", kazala je Žalac.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam